Vés al contingut

Makalu

Plantilla:Infotaula indretMakalu
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Tipusmuntanya Modifica el valor a Wikidata
Part deHimàlaia Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentÀsia Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaKosi (Nepal) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióNepal Nepal
Tibet Tibet
Map
 27° 53′ 21″ N, 87° 05′ 19″ E / 27.8892°N,87.0886°E / 27.8892; 87.0886
SerraladaMahalangur Himal Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud8.485 m Modifica el valor a Wikidata
Prominència2.378 m Modifica el valor a Wikidata
Isolament17 km Modifica el valor a Wikidata
Classificació dels cimsvuit mil Modifica el valor a Wikidata
Història
Cronologia
15 maig 1955 primer ascens, ⇒ Lionel Terray, Jean Couzy Modifica el valor a Wikidata
Esport
Rutaescalada en gel


El Makalu (nepalès: मकालु; xinès tradicional: 馬卡魯峰, xinès simplificat: 马卡鲁峰, pinyin: Mǎkǎlǔ Fēng), amb 8463 metres d'altitud, és el cinquè cim més alt del món. Està situat a l'Himàlaia, a la frontera entre el Tibet i el Nepal, 22 km a l'est de l'Everest.

El Makalu té dos cims secundaris: el Kangchungtse, o Makalu II, de 7678 msnm i el Chomo Lonzo, de 7818 msnm.

El Makalu és considerat com una de les muntanyes més difícils d'escalar. A la duresa de l'alçada i el clima cal afegir una complicació tècnica elevada, sobretot a la part final.

Primera ascensió

[modifica]

El 1921 la muntanya havia estat fotografiat per la cara nord i oest durant el reconeixement a l'Everest que va fer Howard-Bury. El 1933 foren fotografiades, des d'un avió, les cares sud i oest. Amb tot el seu coneixement era molt limitat en el moment en què hi arriben les primeres expedicions, el 1954. Aquell any hi hagué dues temptatives: la primera, a càrrec d'una expedició nord-americana per l'aresta sud-est, que arriba fins als 7100 metres. La segona, neozelandesa, no allà més enllà.

A finals d'aquell any una expedició francesa, amb Lionel Terray i Jean Couzy exploraren la zona, tot preparant l'ascens que tenien pensat per a 1955. Durant aquesta exploració assoliren el Kangchungtse i el Chomo Lonzo, els dos cims secundaris del Makalu.

El 15 de maig de 1955 tindrà lloc la primera ascensió, feta per Lionel Terray i Jean Couzy, dins una expedició francesa dirigida per Jean Franco, per la cara nord i l'aresta nord-est. A les 7 del matí partiren del camp VI, a 7800 m, i feren el cim a les 11 del matí. L'endemà tres membres del grup arriben al cim, i encara el dia 17 de març quatre membres més aconseguien fer el cim. Era la primera vegada que tots els membres d'una expedició assolien fer el cim d'un vuit mil.

Altres ascensions

[modifica]

Referències

[modifica]