Vés al contingut

Leuctra

Per a altres significats, vegeu «Lèuctron».
Plantilla:Infotaula indretLeuctra
Tipusciutat antiga Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaTèspies Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 15′ 24″ N, 23° 10′ 18″ E / 38.2567°N,23.1717°E / 38.2567; 23.1717
Història
Períodeantiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
371 aC batalla de Leuctra Modifica el valor a Wikidata

Leuctra (del grec antic: Λεῦκτρα, llatí: Leuctra) o, ocasionalment, Leuctres (del llatí: Leuctræ),[1] fou una població de l'antiga Grècia situada a la regió de Beòcia, a la via entre Tèspies i Platea, en territori de Tèspies.

Leuctra fou teatre de la famosa batalla de Leuctra entre espartans i tebans el 371 aC, que va posar fi a la supremacia d'Esparta i va establir l'hegemonia de Tebes. A la plana hi havia la tomba de dues noies de la ciutat que foren violades per dos espartans i es van suïcidar, tombes que Epaminondes va cobrir d'ofrenes abans de la batalla, car un oracle havia predit que els espartans serien derrotats en aquest lloc. A la batalla van morir deu mil espartans.

Identificada inicialment amb la moderna Lefka (Λεύκα), a prop de Rimókastro, aquestes ruïnes van resultar ser les de Tèspies. Leuctra segurament fou un llogaret molt petit que ja no existia en temps d'Estrabó, qui l'anomena un τόπος ('indret').[2] La ciutat devia ser a la vall de Tèspies, i la batalla es va lliurar a la part nord d'una zona de túmuls (tombes de soldats morts) entre Tèspies i la part occidental de la plana de Platea.[3]

Referències

[modifica]
  1. «Leuctra». Ancient Greek (LSJ). [Consulta: 13 abril 2024].
  2. Hansen, M. H.; Nielsen, T. H. An inventory of archaic and classical poleis. Oxford University Press, 2004, p. 435. 
  3. Smith, William. «1.Leuctra». A: Dictionary of Greek and Roman Geography (en anglès). Londres: Walton and Maberly & John Murray, 1854.