Vés al contingut

Gran Atractor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula objecte astronòmicGran Atractor
Tipusmatèria, anomalia gravitatòria i supercúmul Modifica el valor a Wikidata
Epònimgravetat Modifica el valor a Wikidata
Constel·lacióEscaire Modifica el valor a Wikidata
ÈpocaJ2000.0 Modifica el valor a Wikidata
Característiques físiques i astromètriques
Distància de la Terra250.000.000 a. ll.
75 Mpc Modifica el valor a Wikidata
Massa50.000.000.000.000.000 M☉ Modifica el valor a Wikidata
Ascensió recta (α)10h 31m 60s[1] Modifica el valor a Wikidata
Declinació (δ)-46° 0' 0''[1] Modifica el valor a Wikidata
Part deLaniakea i Zona d'Elusió Modifica el valor a Wikidata
Catàlegs astronòmics
VIR-HYA-CEN SUPERCL
Great Attractor
Hya-Cen-Pav-Ind
Hya-Cen-Pav-Ind-Tel Modifica el valor a Wikidata

El Gran Atractor és una anomalia gravitatòria situada al supercúmul de Laniakea, prop del centre del supercúmul de la Verge i que atrau les galàxies que es troben al seu voltant en un radi de 300 milions d'anys llum. Totes aquestes galàxies presenten desplaçament cap al roig d'acord amb la constant de Hubble, com si estiguessin allunyant-se de nosaltres i entre si, però les variacions en els seus desplaçaments cap al roig permeten deduir l'existència d'una gran concentració de massa equivalent a desenes de milers de galàxies. De fet, existeixen galàxies que es troben just al darrere d'aquesta zona hipermassiva i, degut a la colossal atracció gravitatòria exercida pel supercúmul, presenten un desplaçament cap al blau.

Localització

[modifica]

Els primers indicis d'una desviació de l'expansió uniforme del univers es descobriren el 1973 i es confirmaren el 1978. La ubicació del Gran Atractor es determinà finalment el 1986, i està situada a una distància entre 150 i 250 milions d'anys llum (entre 47 i 79 megaparsecs, segons l'estimació més recent) de la Via Làctia, en direcció a la constel·lació de Triangulum Australe (Triangle Austral) i la constel·lació d'Escaire.[2] Mentre que els objectes en aquesta direcció es troben en la zona buida (part del cel nocturn enfosquida per la Vía Làctia) i són, per tant, difícils d'estudiar amb longituds d'ona visibles, observacions amb raigs X revelaren que la regió està dominada pel cúmul d'Escaire (ACO3627),[3][4] un cúmul massiu de galàxies, moltes de les quals estan col·lisionant amb les respectives veïnes i emeten grans quantitats d'ones de radio.

El flux fosc

[modifica]

El flux fosc és una tendència de velocitat de les galàxies en moure's en una direcció que es creia causada pel Gran Atractor, tot i que actualment hi ha teories que apunten fora de l'univers observable.

Referències

[modifica]