Vés al contingut

Expedició 10

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula vol espacialExpedició 10

Tipus de missióexpedició a l'Estació Espacial Internacional Modifica el valor a Wikidata
Durada de la missió190 dies, 11 hores, 23 minuts
Distància viatjada~122.000.000 km
Expedició
Estació espacialEEI Modifica el valor a Wikidata
Inici16 octubre 2004 Modifica el valor a Wikidata
Fi24 abril 2005 Modifica el valor a Wikidata
Nau d'arribadaSoyuz TMA-5 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nau de retornSoyuz TMA-5 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Tripulació
Modifica el valor a Wikidata
EVAs2
Durada EVAs10 h 34 min

Expedicions a l'EEI

L'Expedició 10 va ser la desena estada de llarga durada en l'Estació Espacial Internacional, utilitzant la nau Soiuz TMA-5, que es va mantenir durant l'expedició per a l'evacuació d'emergència.[1]

Tripulació

[modifica]
Posició Astronauta
Comandant Leroy Chiao, NASA
Quart vol espacial
Enginyer de vol 1 Salijan Xarípov, RSA
Segon vol espacial

Paràmetres de la missió

[modifica]

Objectius

[modifica]

Chiao i Xarípov van acoblar-se a l'Estació Espacial en el 16 d'octubre de 2004 a bord d'un Soiuz TMA-5, per alleujar els tripulants de l'Expedició 9 Mike Fincke i Guennadi Pàdalka. Chiao va ser el comandant de l'expedició i oficial científic de la NASA, i Xarípov va ser el comandant del Soiuz i enginyer de vol. Ambdós astronautes eren investigadors en el Projecte Advanced Diagnostic Ultrasound in Microgravity.

Entre els assoliments notables inclouen la substitució de maquinari crític en la Cambra d'Aire del Quest; la reparació de vestits espacials americans; i la presentació d'un treball d'investigació científica sobre els ultrasons per a l'ús de l'espai. Chiao va ser també el primer astronauta a votar en una Elecció presidencial dels Estats Units des de l'espai.

Esdeveniments importants

[modifica]
Eclipsi parcial de sol des de l'ISS, 8 d'abril de 2005

Es va reprogramar el llançament de l'Expedició 10. Durant les proves del prevol, un caragol explosiu es va activar accidentalment a la nau espacial Soiuz TMA-5. Els danys resultants que va causar van ser reparats i la missió va ser enlairada des del Cosmòdrom de Baikonur al Kazakhstan el 14 d'octubre de 2004.

Durant la missió de l'Expedició 10, dues naus espacials de subministrament Progress van ser acoblats a l'Estació Espacial Internacional. La primera (Progress 51) es va acoblar el 25 de desembre de 2004 seguida per la segona (Progress 52) en el 28 de febrer de 2005.

L'astronauta de l'Agència Espacial Europea Roberto Vittori d'Itàlia va viatjar a l'Estació amb la tripulació de l'Expedició 11 i va estar vuit dies a bord realitzant experiments científics. Vittori va tornar a la Terra amb la tripulació de l'Expedició 10. Ell va pujar a bord sota un contracte entre l'ESA i l'Agència Espacial Russa.

La reentrada de la nau espacial Soiuz TMA-5 va ser perfecta, tornant els astronautes a la Terra a 53 milles al nord de la ciutat d'Arkalik després de 192 dies, 19 hores i 2 minuts a l'espai. L'equip de recuperació va arribar a la càpsula en minuts.

Tripulació

[modifica]
Salijan Xarípov (esquerra) i Leroy Chiao (dreta) treballen amb vestits espacials russos Orlan en el Compartiment d'Acoblmanent de la Pirs de l'Estació Espacial Internacional (ISS). (NASA)

Chiao és veterà de tres vols del Transbordador Espacial, i ha estat 13 hores en dos passeigs espacial en el 2000 com a part d'una missió de construcció de l'Estació. Xarípov ha registrat més de 211 hores a l'espai. Va exercir com a especialista de missió en el transbordador durant la vuitena missió d'acoblament del Transbordador-Mir en el 1998.

Passeigs espacials

[modifica]

La tripulació de l'Expedició 10 va completar dos passeigs espacials, incloent la instal·lació de l'experiment i tasques per preparar l'estació de l'arribada del nou Vehicle de Transferència Automatitzat europeu en el 2006. En canvi, el Vehicle de Transferència Automatitzat no va arribar fins al 2008. El primer passeig espacial va tenir lloc el 26 de gener de 2005 i el segon en el 28 de març de 2005.

Referències

[modifica]
  1. «ISS Expedition 10 Crew» (en anglès). NASA. Arxivat de l'original el 2015-11-07. [Consulta: 29 abril 2018].

Enllaços externs

[modifica]