Vés al contingut

Eson xorgol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula jocEson xorgol
Tipusjoc de tauler i joc de mancala Modifica el valor a Wikidata
Basat enjoc de mancala Modifica el valor a Wikidata

Eson xorgol és un joc de mancala jugat pels kazakhs a Mongòlia occidental. És un joc per a dues persones.[1]

Oware és un joc d'estratègia abstracta de la família mancala de jocs de taula (jocs de fossa i còdols) jugat a tot el món amb lleugeres variacions pel que fa a la disposició, el nombre de jugadors i l'estratègia de joc.[2] El seu origen és incert però es creu àmpliament que és d'origen Ashanti.[3]

Variant de joc oware, on els jugadors poden asseure's a la dreta i esquerra

Jugat a la regió de Bono, regió de Bono Oriental, regió Ahafo, regió central de Ghana, regió occidental de Ghana, regió oriental de Ghana, regió Aixanti [4] i a tot el Carib. L'oware i les seves variants tenen molts noms: ayò, ayoayo (ioruba), aualé (Costa d'Ivori, Benín), wari (Mali), ouri, ouril o uril (Cap Verd), warri (El Carib) Pallanguzhi (Índia) wali (Dagbani), adji (Ewe), nchọ/ókwè (Igbo), ise (Edo)), awale (Ga) (que significa "cullera" en anglès). Un nom comú en anglès és awari, però un dels primers estudiosos occidentals a estudiar el joc, Robert Sutherland Rattray, va utilitzar el nom de wari.[5]

Normes

[modifica]

Equips

[modifica]

Tradicionalment, es juga en un tauler de 2 x 5 espais buits i 90 peces, sovint, deposicions de cabra. Per descomptat, alguns prefereixen jugar amb 10 tasses en comptes de forats a terra i 90 fitxes o altres objectes, com pedretes o boles de vidre per a substituir les deposicions seques de cabra (element més utilitzat pels nòmades).

Objectiu

[modifica]

L'objectiu és capturar més fitxes que el rival.

Situació inicial

[modifica]

Al principi del joc, es col·loquen nou fitxes en cada forat. L'eson xorgol es diferencia d'altres jocs de mancala en el fet que aquests forats no "pertanyen" a cap jugador en particular.

Moviments

[modifica]

Els jugadors fan torns i van recollint fitxes en sentit horari al voltant del tauler. Això es realitza en direcció contrària a la utilitzada en la majoria dels mancales. La collita es realitza tirant un forat, traient totes les fitxes de dins d'aquest i col·locant-les una per una a cada forta següent, fins que s'han emprat totes.

Captura

[modifica]

Es realitza una captura quan la collita finalitza en un forat ocupat el qual tingui el forat següent buit. Si això succeeix, totes les fitxes en el forat oposat al que s'ha col·locat l'última fitxa són capturades.

Final del joc

[modifica]

El joc conclou quan els jugadors acorden que no queden més fitxes per ser capturades.

Referències

[modifica]
  1. «Oware - Game rules». ludoteka.com. [Consulta: 19 març 2023].
  2. Stoffle, Richard W.; Baro, Mamadou A. «The Name of the Game: Oware as Men’s Social Space from Caribbean Slavery to Post-Colonial Times» (en anglès). IJIH - International Journal of Intangible Heritage, 2016. [Consulta: 19 març 2023].
  3. «Oware - Played all over the world». oware.org. [Consulta: 19 març 2023].
  4. Davis, Lucile. Ghana (en anglès). Capstone, 1999, p. 19. ISBN 978-0-7368-0069-3. 
  5. Vandendriessche, Eric; Pinxten, Rik. Indigenous Knowledge and Ethnomathematics (en anglès). Springer Nature, 2023-02-14, p. 70. ISBN 978-3-030-97482-4. 

Enllaços externs

[modifica]