Vés al contingut

Ersa (mitologia grega)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeErsa

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdivinitat marina de la mitologia grega
deessa Modifica el valor a Wikidata
Context
MitologiaReligió a l'antiga Grècia Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
MareSelene i Eos Modifica el valor a Wikidata
PareZeus Modifica el valor a Wikidata
GermansPàndia Modifica el valor a Wikidata

En la mitologia grega, Ersa (en grec antic: Ἕρσα "rosada"), com el seu nom indica, era la deessa de la rosada i la seva humitat alimentava a les plantes del terra, que canviava segons el poder de la Lluna.

Un fragment del poeta líric Alcman deia que era filla de Zeus i Selene[1][2] o Eos. Era germana de Pàndia i Nemea. Plutarc deia:

Observem que això passa també a l'aire: cau la rosada especialment a la lluna plena quan es fon, com diu el poeta líric Alcman en algun lloc quan parla de manera enigmàtica de la rosada com a filla de l'aire i la lluna: tals coses són nodrides per Rosada, filla de Zeus i Selene.[3]

S'ha de parar atenció i no confondre-la amb Herse, una heroïna filla del rei Cècrops, adorada pels atenesos.

A altres versions, a la filla de Zeus amb Selene se l'anomena Pandia[4] o Nemea,[5] si és que aquests noms no fan referència a altres versions del mateix personatge dins de la mitologia grega.

Referències

[modifica]
  1. Hard, p. 46; ní Mheallaigh, p. 26; Keightley, p. 55. Segons Hard, "això no és realment més que una fantasia al·legòrica referida a la forta caiguda de rosada associada a les nits clares de lluna"; mentre que segons Keightley, anomena això una "ficció agradable" d'Alcman, i diu que "La lluna era naturalment, encara que incorrectament, considerada com la causa de la rosada, i per tant res era més obvi que dir que la rosada era la descendència de la rosada. la lluna i el cel personificats a la manera habitual dels grecs".
  2. Alcman, fragmento 42 (PGM).
  3. Alcman fr. 57 Campbell [= Plutarch, Moralia, 659 B = fr. 48 Bergk = fr. 43 Diehl] (see also Plutarch, Moralia 918 A, 940 A).
  4. Himno homérico a Selene, 14-16.
  5. Escolio a Píndaro: Nemeas

Bibliografia

[modifica]