Vés al contingut

Cultura de La Aguada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Cultura de La Aguada es va desenvolupar a la regió fronterera entre les províncies argentines de Catamarca i La Rioja entre el 600 i 900 de la nostra era, situant-se dins de les cultures del període agroterrisser mitjà. La seva influència, però, es va fer sentir en diferents parts del nord-oest argentí.[1]

La cultura de La Aguada correspon al període Mitjà o d'Integració cultural al nord-oest argentí i és considerada com el moment culminant de l'art precolombí de la regió.

La seva ceràmica era pintada, polida i esgrafiada. Van treballar metalls com l'or i el bronze. Van realitzar escultura en pedra i van deixar imatges rupestres pintades en abrics rocosos i coves a l'est de la serra d'Ancasti. Les imatges de felins són característiques d'aquesta cultura.

Segons José Pérez Gollán (1992), La Aguada és un moment històric de la cultures del nord-oest, en el qual sorgeix una nova forma política, els anomenats «senyorius» o «prefectures», per estar dominades per un «senyor», que dominava una determinada regió per mitjà del control de l'excedent econòmic i els recursos simbòlics.[1][2]

La seva agricultura va ser possible a causa de les andanes i camps de conreus irrigats per complexos sistemes hidràulics. Sembraven fesols, carabasses, cacauet i blat de moro. Van ser també pobles recol·lectors dels fruits del chañar i el garrofer. Criaven llames.

En els habitatges de pedra vivia l'elit polític-religiosa, mentre el poble comú ocupaven cases de palla i fang. Practicaven sacrificis humans.

Va rebre clares influències de les cultures que van precedir la regió, especialment la cultura de La Ciénaga i la cultura Condorhuasi.

Existeixen les ruïnes d'una construcció semblant a una piràmide, en veritat troncocònica, en l'actual província de Catamarca. Posseïa rampes d'accés i càmeres internes on es van trobar restes de ceràmiques i humanes.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Llamazares, Ana María. «Arte chamánico: La simbiosis hombre-jaguar en la iconografía arqueológica de la cultura de La Aguada, Noroeste de Argentina (400 - 1000 d.c.)» ( PDF) (en castellà). Arxivat de l'original el 2009-08-16. [Consulta: 31 desembre 2019].
  2. Pérez Gollan, José Antonio; Assandri, Susana; Ávila, Adela; et al.. «La cultura de La Aguada vista desde el Valle de Ambato». A: Arqueologia del Ambato ( PDF) (en castellà), 1992, p. 157-176 (Publicaciones del Ciffyh. Arqueologia (vol. 46, 1986-1991)). 

Vegeu també

[modifica]