Vés al contingut

Celi Aurelià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaCeli Aurelià

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle V Modifica el valor a Wikidata
El Kef (Tunísia) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle V Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, escriptor Modifica el valor a Wikidata
PeríodeLater Roman Empire (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle V Modifica el valor a Wikidata)
Obra
Obres destacables

Celi Aurelià (llatí: Cælius Aurelianus) va ser un metge romà d'època incerta: hi ha autors que el situen al segle i i altres, com que no és mencionat per Galè, el fan nascut al segle ii. Probablement era originari de la Numídia, però sense cap evidència directa. Però pel seu estil i el vocabulari que utilitza es pot deduir que no era ni d'Itàlia ni de Grècia. A jutjar pel nom, feia part de la Gens Cèlia, una antiga família romana d'origen plebeu.

Formava part de l'escola metòdica, un dels grans corrents de la medicina del món grecollatí, i a partir dels seus escrits es pot conèixer millor el sistema d'aquesta escola. En les seves descripcions de les malalties, mostra una gran precisió en l'observació i molta sagacitat en el diagnòstic. Descriu alguns trastorns que no es troben en cap altre autor antic. Dona un detall minuciós de la pràctica mèdica que exercien ell mateix i els seus contemporanis, i els seus comentaris mostren un coneixement competent del tema, i un judici clar i complet.

Va dividir les malalties en agudes i cròniques, però valorava que un cop coneguda la malaltia i el seu tractament s'havia d'actuar i no anar a buscar arrels teòriques sobre les seves causes físiques. Això va comportar un avenç important en la pràctica mèdica i va contribuir més que cap altre al coneixement i tractament real de la malaltia. Va desenvolupar la terapèutica establint els mitjans més adequats per la curació i els sistemes per fer-ho. Però el fet de pertànyer a l'escola metòdica va portar limitacions als seus avenços, i per això, encara que la seva pràctica va ser essencialment bona, es pot considerar en part defectuosa.

Va deixar una obra sobre malalties agudes, Celerum Passionum (o De Morbis Acutis) i cinc llibres sobre malalties cròniques sota el títol conjunt de Tardarum Passionum (o De Morbis Chronicis).[1][2]

Referències

[modifica]
  1. «Caelius Aurelianus». A: Encyclopaedia Britannica (en anglès), 2015. 
  2. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Londres: Walton and Maberly, 1841, p. 438.