Vés al contingut

Carlos Cid Priego

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaCarlos Cid Priego
Biografia
Naixement1920 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort1998 Modifica el valor a Wikidata (77/78 anys)
Catedràtic d'universitat
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEstudi de la història de l'art Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióhistoriador, historiador de l'art, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Barcelona
Universitat d'Oviedo Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Carlos Cid Priego (Madrid, 1920 - Oviedo, 1998) fou un historiador de l'art espanyol. Passà la infantesa a Melilla. Format a la Universitat de Barcelona, en seria professor anys a venir. Es va sentir sempre especialment lligat al món català, on exercí càrrecs culturals -a part dels universitaris- com el de comissari del Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico (1958-1963), càrrec des del que impulsà la antol·lògica i molt àmplia Exposición de pintura catalana celebrada al Casón del Buen Retiro de Madrid el 1962.

Va ser un historiador generalista, publicà obres destacades de temes d'èpoques ben diferents: Surrealismo de ayer y hoy (1951), Carlos de Haes (1956), i estudis diversos des de temes arqueològics, mitologia, art medieval, etc.

Guanyà càtedra d'història de l'art a la Universitat d'Oviedo, fet que reorientà la temàtica dels seus estudis. Esdevingué aleshores un gran desvetllador de l'art d'Astúries i el cap de la moderna escola historicoartística d'aquella Universitat. Destaca la seva obra de síntesi Asturias (1978), per a la Fundació Juan March, o El arte prerrománico de la monarquía asturiana (1995).

La seva tesi doctoral havia estat un estudi exhaustiu sobre Damià Campeny, escultor neoclàssic català, que tanmateix havia quedat inèdit. Ja jubilat, la Biblioteca de Catalunya li encarregà posar al dia aquell volum, fet en bona part amb documents custodiats a l'entitat, i així sortí La vida y la obra del escultor neoclàsico catalán Damián Campeny i Estrany (1998). La Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi l'elegí membre corresponent a Astúries.

Font

[modifica]