Vés al contingut

Alexandra de Luxemburg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaSa Altesa Reial Modifica el valor a Wikidata
Alexandra de Luxemburg
Imatge
(2008) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 febrer 1991 Modifica el valor a Wikidata (33 anys)
Ciutat de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióFranciscan University of Steubenville (en) Tradueix
Trinity College, Dublin Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincess of Luxembourg (en) Tradueix
Princess of Nassau (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Luxemburg-Nassau Modifica el valor a Wikidata
CònjugeNicolas Bagory (2023–) Modifica el valor a Wikidata
ParesEnric I de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata  i Maria Teresa Mestre Modifica el valor a Wikidata
GermansGuillem de Luxemburg Nassau-Weilburg
Fèlix de Luxemborg
Lluís de Luxemburg
Sebastià de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
Premis

La princesa Alexandra de Luxemburg (Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine; 16 de febrer de 1991) és la quarta filla d'Enric I i de Maria Teresa Mestre, Grans Ducs de Luxemburg.

Té tres germans grans, el gran duc hereu Guillem, el príncel Fèlix i el príncep Lluís, així com un germà més petit, el príncep Sebastià.

Biografia

[modifica]

Nascuda en el si de la família reial de Luxemburg el 16 de febrer de 1991, la princesa Alexandra va assistir a l'escola primària d'Angelsberg, mentre que la secundària la va realitzar al Liceu Vauban de Luxemburg. Va aconseguir el títol de baccalauréat amb honors en la branca de la literatura.[1] Finalment Alexandra va estudiar a la Universitat Franciscana de Steubenville, als Estats Units.

Exclosa de la línia successòria des del seu naixement fins al 2011, moment en què la primogènia absoluta fou implantada respecte als hereus del gran duc Enric, actualment és la quarta en la línia.

La princesa Alexandra ha près part en diversos esdeveniments reails com ara les celebracions de la Diada Nacional, a més d'assistir en casaments i batejos de la família reial.[2] Fou dama d'honor en el matrimoni entre el príncep Fèlix i Claire Lademacher.

També ha realitzat esdeveniments de manera individual, com ara quan va visitar estudiants discapacitats d'una escola durant el dia de l'esport.[3]

Alexandra és la padrina del príncep Lluís i del fill de la princesa Tessy, el príncep Gabriel de Nassau (n. 2006), així com de la filla del príncep Fèlix i la princesa Clara de Luxemburg, la princesa Amalia de Nassau (n. 2014).

Títol

[modifica]
  • 16 de febrer de 1991 - Present: Altesa Reial Princesa Alexandra de Luxemburg, Princesa de Nassau, Princesa de Bourbon-Parma[4]

Honors

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «La Princesse Alexandra». [Consulta: 22 octubre 2012].
  2. «Princess Alexandra (Lux)». Royal Hats blog.
  3. «Princess Alexandra brings smiles on sports day». Wort. Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 24 desembre 2015].
  4. Arrêté Grand-Ducal de 21 de setembre de 1995 va establir que el títol de Príncep/Princesa de Luxemburg estava reservat pels fills del sobirà i per l'hereu al tro. També especificava que els descendents del llinatge masculí del sobirà havien de ser anunciats com a Altesa Reial i amb el títol de Príncep/Princesa de Nassau amb qualificació perceptiva.

    In 1986, Grand Duke Jean renounced the title Prince/Princesse de Bourbon de Parme for himself and his family, when his eldest son, then-Hereditary Grand Duke Henri married Maria-Theresa Mestre. The reason for this was that the Duke of Parma, Carlos Hugo, ruled the marriage unequal in 1981, as well as the marriage of Prince Jean to Hélène Suzanna Vestur in 1987, for which he had renounced his rights to Luxembourg in 1986. In 1995, Grand Duke Jean repealed the decree of 1986 that renounced the Bourbon-Parma title.
  5. Orders for services to the Royal House Arxivat 2015-03-12 a Wayback Machine. - description at the website of the Dutch Royal House (Dutch language) : "Princesses (daughters of the Heads of the House of Nassau) receive the order at majority age (18), as decided in 1984 by Queen Beatrix and Grand-Duke Jean"
  6. [enllaç sense format] http://members3.boardhost.com/Beneluxroyal/msg/1435330509.html Arxivat 2017-11-07 a Wayback Machine.
  7. Honorary distinctions of the Grand Duchy of Luxembourg, publication of the government of Luxembourg : Princes and Princesses of the Grand-Ducal House of Luxembourg are Grand Crosses of the Order by birth but the decoration is worn only after they reach their majority (18 years old)

Enllaços externs

[modifica]