Vés al contingut

Sembra de núvols: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Canviant reflist per referències
m Enllaços
 
(29 revisions intermèdies per 15 usuaris que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
[[Image:Cloud Seeding.svg|thumb|500px|La sembra dels núvols es pot fer per generadors des de terra, avions o coets.]]
[[Fitxer:Cloud Seeding.svg|miniatura|500px|La sembra dels núvols es pot fer per generadors des de terra, avions o coets.]]
La '''sembra de núvols''', una forma intencional de control del temps meteorològic, és l'intent de canviar la quantitat o tipus de [[Precipitació (meteorologia)|precipitació]] que cau des dels [[núvol]]s, mitjançant la dispersió de substàncies dins l'[[aire]] que serveixin de [[nucli de condensació|nuclis de condensació]] o [[nucli de gel|nuclis de gel]], els quals alteren els processos microfísics dins el núvol. Normalment s'intenta incrementar la precipitació ([[pluja]] o [[neu]]) , però també es àmpliament practicada la supressió de les pedregades i la boira en els aeroports.
La '''sembra de núvols''', una forma intencional de control del temps meteorològic, és l'intent de canviar la quantitat o tipus de [[Precipitació (meteorologia)|precipitació]] que cau des dels [[núvols]], mitjançant la dispersió de substàncies dins l'[[aire]] que serveixin de [[nucli de condensació|nuclis de condensació]] o [[nucli de gel|nuclis de gel]], els quals alteren els processos microfísics dins el núvol. Normalment s'intenta incrementar la precipitació ([[pluja]] o [[neu]]), però també és àmpliament practicada la supressió de les pedregades i la boira en els aeroports.


Les substàncies químiques més comunes que es fan servir per sembrar els núvols incluen el [[iodur de plata]] i el [[gel sec]] ([[diòxid de carboni]] sòlid). També es fa servir [[propà]] líquid el qual s'expandeix com a gas. Això produeix cristalls de gel a temperatures més altes que el iodur de plata. L'ús de materials higroscòpics com la sal. ha passat a ser cada vegada més popular.
Les substàncies químiques més comunes que es fan servir per sembrar els núvols inclouen el [[iodur d'argent]] i el [[gel sec]] ([[diòxid de carboni]] sòlid). També es fa servir [[propà]] líquid el qual s'expandeix com a gas. Això produeix cristalls de gel a temperatures més altes que el iodur d'argent. L'ús de materials higroscòpics com la sal. ha passat a ser cada vegada més popular.


La sembra de núvols requereix que aquests continguin aigua líquida sobrerefredada, és a dir en estat líquid per sota dels 0ºC. La introducció d'una substància com el iodur de plata induirà la nucleació congelant.
La sembra de núvols requereix que aquests continguin aigua líquida sobrerefredada, és a dir en estat líquid per sota dels 0 °C. La introducció d'una substància com el iodur d'argent induirà la nucleació congelant.


Es va provar també un mecanisme electrònic l'any 2010 amb [[làser]] infraroig dirigits directament sobre l'aire a Berlín, l'experiment va ser a càrrec de científics de la Universitat de Ginebra.<ref name=ns>{{cite web|title=Laser creates clouds over Germany|url=http://www.newscientist.com/article/dn18848-laser-creates-clouds-over-germany.html|publisher=[[New Scientist]]|date=2010-05-02|accessdate=2010-11-21}}</ref> L'experiment va demostrat que els raigs làser podien encoratjar el [[diòxid de sofre]] de l'atmosfera i el [[diòxid de nitrogen]] per a formar partícules que podrien actuar com llavors del procés de sembra de núvols.
Es va provar també un mecanisme electrònic l'any 2010 amb [[làser]] infraroig dirigits directament sobre l'aire a Berlín, l'experiment va ser a càrrec de científics de la Universitat de Ginebra.<ref name=ns>{{ref-web|títol=Laser creates clouds over Germany|url=http://www.newscientist.com/article/dn18848-laser-creates-clouds-over-germany.html|editor=[[New Scientist]]|data=2010-05-02|consulta=2010-11-21}}</ref> L'experiment va demostrar que els raigs làser podien encoratjar el [[diòxid de sofre]] de l'atmosfera i el [[diòxid de nitrogen]] per a formar partícules que podrien actuar com llavors del procés de sembra de núvols.


==Efectivitat==
== Efectivitat ==
La sembra de núvols s'ha mostrat efectiva per alterar l'estructura dels núvols i la seva mida i en convertir l'aigua líquida superrefredada a partícules de gel. Resulta difícil de quantificar la quantitat de precipitació motivada per la sembra de núvols. En la sembra de núvols feta a l'hivern hi ha una evidència estadística d'un increment del 10% en la precipitació de neu.<ref>{{format ref}} http://www.ametsoc.org/policy/wxmod98.html</ref>


== Història ==
La sembra de núvols s'ha mostrat efectiva per alterar l'estructura dels núvols i la seva mida i en convertir l'aigua líquida superrefredada a partícules de gel. Resulta difícil de quantificar la quantitat de precipitació motivada per la sembra de núvols. En la sembra de núvols feta a l'hivern hi ha una evidència estadística d'un increment del 10% en la precipitació de neu.<ref>http://www.ametsoc.org/policy/wxmod98.html</ref>
[[Fitxer:Cessna 210 Hagelflieger Detail.jpg|miniatura|[[Cessna 210]] amb un equip per sembrar núvols]]
[[Vincent Schaefer]] (1906–1993) descobrí el principi de la sembra de núvols el juliol de 1946, seguint les seves idees i les del Premi Nobel [[Irving Langmuir]] mentre escalava el Mont Washington a New Hampshire, Schaefer, associat amb Langmuir, creà una manera d'experimentar amb núvols sobrerefredats estimulant el creixement de cristalls amb productes com la sal, talc, sòls, pols i diversos productes químics. Aviat va experimentar amb el gel sec que era més efectiu.<ref>{{format ref}} http://www.nmt.edu/about/history/storms/chap3.htm {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20080306070626/http://www.nmt.edu/about/history/storms/chap3.htm |date=2008-03-06}}</ref>


== Referències ==
{{Referències}}


== Bibliografia ==


==Història==
[[Image:Cessna 210 Hagelflieger Detail.jpg|thumb|[[Cessna 210]] amb un equip per sembrar núvols]]
[[Vincent Schaefer]] (1906–1993) descobrí el principi de la sembra de núvols el juliol de 1946, seguint les seves idees i les del Premi Nobel [[Irving Langmuir]] mentre escalva el Mont Washington a New Hampshire, Schaefer, associat amb Langmuir, creà una manera d'experimentar amb núvols sobrerefredats estimulant el creixement de cristalls amb productes com la sal, talc, sòls, pols i diversos productes químics. Aviat va experimentar amb el gel sec que era més efectiu.<ref>http://www.nmt.edu/about/history/storms/chap3.htm</ref>



==Referències==
{{Referències|2}}
Vincent J Schaefer Unpublished Autobiography "Serendipity in Science: My Twenty Years at Langmuir University" 1993 & Personal communication: James M Schaefer, Ph.D. 1991.
Vincent J Schaefer Unpublished Autobiography "Serendipity in Science: My Twenty Years at Langmuir University" 1993 & Personal communication: James M Schaefer, Ph.D. 1991.


== Vegeu també ==
==Enllaços externs==
* [[Projecte Stormfury]]
*[http://www.thingsasian.com/goto_article/article.2843.html Rainmaking in China]
* [[Projecte Cumulus]]
*[http://www.naiwmc.org/ North American Interstate Weather Modification Council]
*[http://weathermodification.org/ Weather Modification Association]
*[http://www.ametsoc.org/policy/wxmod98.html American Meteorological Society Policy Statement]
*[http://www.wmo.int/web/arep/wmp/STATEMENTS/statwme.pdf World Meteorological Organization Policy Statement]
*[http://www.wmo.int/web/arep/wmp/wmp_homepage.shtml World Meteorological Organization Weather Modification Programme]
*[http://cloudseeding.dri.edu/ Nevada State Cloud Seeding Program]
* [http://dryicenetwork.com DryIceNetwork.com - Dry ice information source ]
*"[http://commerce.senate.gov/public/index.cfm?FuseAction=PressReleases.Detail&PressRelease_Id=248556 The Weather Modification Operations and Research Board (passed Oct.2005) - in corporate cooperation with BAE Systems (HAARP apparatus & facility owner, as well as current company name for the Tesla-funding Marconi Company) and Raytheon Corporation (HAARP patent owner, as well as UAV manufacturer, distributor, and operations contractor)]
*"[[Weather Modification Operations and Research Board|the Weather Modification Operations and Research Board on Wiki]]"
*"[http://www.raytheonaircraft.com/government/multi_jets.shtml#main Raytheon Aircraft Company (Owner of HAARP patents, and, NOAA-funded aerosol weather modification/AESA radar weather weapons)]"
*"[http://www.na.baesystems.com/releasesDetail.cfm?a=477 BAE Systems - APTI/ARCO program and apparatus-owner of the HAARP facility, railgun technology, electromagnetic armor, and, a sub-corporation partner with Raytheon via British Aerospace Corporation, as well as owner of Nicola Tesla's "Wardenclyffe Tower" (first EM long-range weapon) funding company, the Marconi Company]"
*"[http://uncletaz.com/library/scimath/tesla/weapon.html Tesla's Wardenclyffe Tower (ionospheric heater) atmospheric/plasma research history, construction, utilization, & association w/ Marconi Company / GE who is now currently BAE Systems in conjunction with the current HAARP array]{{Dead link|date=April 2011}}"
*[http://www.boston.com/news/science/articles/2007/04/25/china_to_force_rain_ahead_of_olympics/ China to force rain ahead of Olympics]{{Dead link|date=March 2010}}


== Enllaços externs ==
* [http://www.thingsasian.com/goto_article/article.2843.html Rainmaking in China]
* [http://www.naiwmc.org/ North American Interstate Weather Modification Council]


{{Autoritat}}


{{ORDENA:Sembra De Nuvols}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{ORDENA:Sembra De Nuvols}}
[[Categoria:Meteorologia]]
[[Categoria:Meteorologia]]

[[ar:استمطار]]
[[bn:কৃত্রিম বৃষ্টিপাত]]
[[de:Hagelflieger]]
[[el:Τεχνητή βροχή]]
[[en:Cloud seeding]]
[[es:Siembra de nubes]]
[[fr:Ensemencement des nuages]]
[[ko:인공강우]]
[[io:Seminizado di nubi]]
[[it:Inseminazione delle nuvole]]
[[he:זריעת עננים]]
[[lt:Debesų sėja]]
[[ml:ക്ലൗഡ് സീഡിങ്]]
[[nl:Regen maken]]
[[ja:人工降雨]]
[[nn:Skysåing]]
[[pl:Zasiewanie chmur]]
[[pt:Semeadura de nuvens]]
[[ro:Însămânțarea norilor]]
[[fi:Sadepilvien kylväminen]]
[[sv:Molnsådd]]
[[ta:செயற்கை மழை]]
[[th:การทำฝนเทียม]]
[[uk:Засів хмар]]
[[zh:人工降雨]]

Revisió de 15:05, 3 ago 2024

La sembra dels núvols es pot fer per generadors des de terra, avions o coets.

La sembra de núvols, una forma intencional de control del temps meteorològic, és l'intent de canviar la quantitat o tipus de precipitació que cau des dels núvols, mitjançant la dispersió de substàncies dins l'aire que serveixin de nuclis de condensació o nuclis de gel, els quals alteren els processos microfísics dins el núvol. Normalment s'intenta incrementar la precipitació (pluja o neu), però també és àmpliament practicada la supressió de les pedregades i la boira en els aeroports.

Les substàncies químiques més comunes que es fan servir per sembrar els núvols inclouen el iodur d'argent i el gel sec (diòxid de carboni sòlid). També es fa servir propà líquid el qual s'expandeix com a gas. Això produeix cristalls de gel a temperatures més altes que el iodur d'argent. L'ús de materials higroscòpics com la sal. ha passat a ser cada vegada més popular.

La sembra de núvols requereix que aquests continguin aigua líquida sobrerefredada, és a dir en estat líquid per sota dels 0 °C. La introducció d'una substància com el iodur d'argent induirà la nucleació congelant.

Es va provar també un mecanisme electrònic l'any 2010 amb làser infraroig dirigits directament sobre l'aire a Berlín, l'experiment va ser a càrrec de científics de la Universitat de Ginebra.[1] L'experiment va demostrar que els raigs làser podien encoratjar el diòxid de sofre de l'atmosfera i el diòxid de nitrogen per a formar partícules que podrien actuar com llavors del procés de sembra de núvols.

Efectivitat

[modifica]

La sembra de núvols s'ha mostrat efectiva per alterar l'estructura dels núvols i la seva mida i en convertir l'aigua líquida superrefredada a partícules de gel. Resulta difícil de quantificar la quantitat de precipitació motivada per la sembra de núvols. En la sembra de núvols feta a l'hivern hi ha una evidència estadística d'un increment del 10% en la precipitació de neu.[2]

Història

[modifica]
Cessna 210 amb un equip per sembrar núvols

Vincent Schaefer (1906–1993) descobrí el principi de la sembra de núvols el juliol de 1946, seguint les seves idees i les del Premi Nobel Irving Langmuir mentre escalava el Mont Washington a New Hampshire, Schaefer, associat amb Langmuir, creà una manera d'experimentar amb núvols sobrerefredats estimulant el creixement de cristalls amb productes com la sal, talc, sòls, pols i diversos productes químics. Aviat va experimentar amb el gel sec que era més efectiu.[3]

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]

Vincent J Schaefer Unpublished Autobiography "Serendipity in Science: My Twenty Years at Langmuir University" 1993 & Personal communication: James M Schaefer, Ph.D. 1991.

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]