Dècada del 1970

anys del 1970 al 1979 del segle XX
(S'ha redirigit des de: Anys 1970)

La dècada del 1970 comprèn el període d'anys entre el 1970 i el 1979, tots dos inclosos.

Tendències globals

modifica

Es pot considerar els 70 com un "temps pont" cap a l'estructura social global actual. La interdependència de les economies i el gran impacte que va tenir en la resta del món —que va resultar en la primera potència econòmica del món (els Estats Units d'Amèrica)— es van fer prou palesos. Tot plegat va iniciar el trànsit cap a la globalització i l'eclosió d'una nova classe mitjana en el món desenvolupat.

Globalment, els 70 tingueren trets característics que foren semblants arreu del món, malgrat les diferències econòmiques i geogràfiques, entre els quals destacaren per sobre de tots:

  • La crisi del petroli del 1973.
  • L'abandonament del camp per anar a viure a ciutat.
  • El creixent rol de la dona en la societat i en el món laboral.

Altres fets de gran transcendència mundial van ser:

  • El Japó es va atansar al segon lloc en la llista d'economies mundials en detriment d'Europa.
  • Els règims comunistes van mostrar els primers signes d'estancament, llevat del cas de la Xina.
  • Els països en vies de desenvolupament van experimentar un creixement econòmic per la seva independència política i la revolució verda de finals del 60. Tanmateix, la crisi del petroli va fer que moltes economies africanes es col·lapsessin i esdevinguessin règims dictatorials.
  • Moltes democràcies de l'Orient Mitjà van esdevenir règims caòtics amb governs pseudodemocràtics o directament dictadures militars, cosa que també va ocórrer en molts països de l'Amèrica Llatina.

Estat espanyol

modifica

L'agonia del franquisme i mort del dictador. Transició cap a la democràcia

modifica
  • Vagues obreres, retirada progressiva del suport eclesiàstic, irrupció d'ETA -amb el posterior gran cop de l'assassinat de Carrero Blanco-, inici de recessió econòmica a conseqüència de la puja del preu del cru, inflació per sobre de la declarada oficialment, i pressió internacional en contra del règim van ser trets característics de la primera meitat de la dècada.
  • El 20 de novembre de 1975, mor el dictador Francisco Franco, i el príncep Juan Carlos -nomenat successor a la prefectura de l'estat pel mateix dictador- esdevé el rei Joan Carles I tres dies més tard.
  • Realització de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura, el 15 de juny de 1977. La Unión de Centro Demócrático (UCD) és el partit més votat, i encarregat de formar govern. S'inicia el procés de redacció de la Constitució.
  • El 29 de setembre de 1977, el president del govern deroga la llei franquista de 1938, que eliminava les institucions catalanes i restableix la Generalitat provisional, única institució de l'època de la Segona República que serà reinstaurada.
  • El 15 d'octubre es publica la llei 46/1977, d'amnistia, que suposa una llei de punt final, que eximia els participants en el règim feixista i els defensors i lluitadors pel restabliment del sistema democràtic.
  • El 6 de desembre de 1978 s'aprova en referèndum la Constitució espanyola, que entra en vigor el 29 de desembre. La nova constitució establiria el sistema de la monarquia constitucional, basada en un cap d'estat hereditari i un president de govern escollit democràticament, i un sistema descentralitzat de repartiment de poder, anomenat autonòmic.

Estats Units

modifica

Si la dècada del 60 va veure créixer l'activisme social, els 70 van significar un pas enrere en aquest sentit. Això es va evidenciar fins i tot en la música: la música disco va guanyar la partida als cantautors i la cançó protesta. La pobresa urbana va créixer i les taxes de crim urbà amb aquest. El cas Watergate va acabar amb la carrera del president dels Estats Units, Richard Nixon, i paral·lelament es va viure la fi de la Guerra del Vietnam. L'esclat de violència de l'Orient Mitjà va acabar amb un país paralitzat per la crisi del petroli del 1973. Mentre l'economia s'aturava, el consum de drogues entre la població creixia. Al final de la dècada, el moviment feminista havia ajudat a millorar les condicions laborals de les dones i la causa ecologista havia arrelat als EUA i Europa.

Resta del món

modifica
  • L'economia del Japó, a diferència de la dels EUA, va créixer fins a fiançar-se en el segon lloc de les economies mundials per importància.
  • Al tercer món, la revolució verda va fer creure que aquestes economies podrien sortir del pou, tal com va passar a Europa amb el pla Marshall, però la crisi del petroli va truncar el somni. El somni d'una societat més igualitària es va esvair.

El 1973, es va acabar la Guerra del Vietnam amb els acords de pau de París, fet que deixà via lliure al comunisme al sud-est asiàtic. A la veïna Cambotja, milions de persones van ser executades en "camps de treball" sota el règim comunista de Pol Pot, un dels més grans assassins de la història de la humanitat.
Els sud-africans negres, majoria al seu país, van haver de patir encara anys d'apartheid després de la mort de l'activista Steve Biko.

Economia dels setanta

modifica

El període de postguerra comprès entre 1945 i 1969 fou una època de prosperitat. La robusta economia nord-americana i el pla Marshall van mantenir la línia de flotació de l'economia mundial. Però la crisi del petroli de 1973 va significar retrocés, atur i inflació per a la resta de la dècada.

A l'Europa de l'Est, les economies d'inspiració i tutela soviètica van començar a evidenciar signes d'estancament, on els èxits eren seguits de grans revessos. La crisi del cru va fer créixer les exportacions, especialment les soviètiques, però el sector agrari va començar a ser un greu maldecap per a aquestes economies.

Crisi del petroli

modifica

Econòmicament, els 70 van venir marcats per la crisi energètica, amb pics el 1973 i 1979. Després de la crisi del 73, la benzina va ser racionada en molts països. Europa depenia del petroli de l'Orient Mitjà, i els EUA, malgrat tenir les seves pròpies reserves, van patir igualment. Mots països europeus van establir els "dies sense cotxes". L'amarga experiència que les reserves de cru no eren inesgotables i que el desenvolupament tecnològic no era sostenible sense malmetre l'entorn va acabar amb l'era del modernisme. Com a resultat, l'ecologisme va sorgir com a moviment social.

Altres esdeveniments que van marcar la dècada

modifica

Política i economia

modifica

1970

1971

1973

Al llarg de la dècada
modifica

Ciència i tecnologia

modifica

Desastres

modifica
  • 1971
    • Epidèmia de còlera al recentment independitzat Bangladesh (ant. Pakistan Oriental).

Societat

modifica

Moviments socials

modifica
  • Feminisme, drets de les dones.
    • 1970: una manifestació de 10.000 dones a Nova York celebra el 50è aniversari de l'abolició de 19a esmena de la constitució dels EUA.

Cultura

modifica

El Washington Post rep el Pulitzer per les seves investigacions en l'escàndol Watergate (1973).

Música

modifica

Literatura

modifica
  • L'Atlético de Madrid campió de la lliga espanyola de futbol.
  • El València campió de la lliga espanyola de futbol.
  • El Barça es proclama campió de la copa d'Espanya de futbol.
  • El Real Madrid campió de la lliga espanyola de futbol.
  • El Barça campió de la lliga espanyola de futbol.
  • El Real Madrid campió de la lliga espanyola de futbol.
  • El Barça campió de copa d'Espanya de futbol.
  • El Real Madrid campió de la lliga espanyola de futbol.

Bàsquet

modifica

Motociclisme

modifica
  • Ricard Tormo es proclama campió del món de motociclisme en la categoria de 50 cc.
  • El València campió de la copa d'Espanya de futbol.
  • El Real Madrid campió de la lliga espanyola de futbol.

Personatges rellevants

modifica

Líders mundials i polítics

modifica

Artistes

modifica

Esportistes

modifica


Moda

La moda en els anys 70 reflexaba un nou interés de lliure expressió mitjançant la roba.

Va aparèixer la roba unisex i les sabates de plataforma per els dos gèneres.

Les dones utilitzaven pantalons més que mai.

https://cafeversatil.com/moda-anos-70/

Referències

modifica
  1. «Cambodja: els khmers rojos». Arxivat de l'original el 2006-02-23. [Consulta: 17 gener 2007].