Pieksämäkeläisen leipomon työturvallisuus oli vuosia rempallaan – nyt takana on 217 päivää ilman tapaturmia

Elintarvike­teollisuuden työtapaturmat ovat vähentyneet puoleen viimeisen 20 vuoden aikana. Hyvän kehityksen taustalla on koko alan turvallisuus­kulttuurin kehittäminen.

Moilas oy on Suomen suurin gluteeniton leipomo. Video: Jaana Polamo / Yle
  • Tarja Nyyssönen

Uusi ennätys, 217 päivää. Pieksämäkeläisen Moilas oy:n leipomo ollut ilman yhtäkään palovammaa, viiltohaavaa tai muuta työtapaturmaa viime elokuusta lähtien.

Muuallakin elintarvikealalla menee nyt hyvin, sillä työtapaturmien määrä on laskenut selvästi. Se on huomionarvoista, koska monella muulla alalla työtapaturmat ovat lisääntyneet.

Moilas oy on hyvä esimerkki elintarvikealan turvallisuuskulttuurin muutoksesta.

Vielä viisi vuotta sitten tilanne oli toinen. Työsuojelutarkastajat huomauttivat yhtiötä toistuvasti työturvallisuuspuutteista. Tapahtui vakavia työtapaturmia.

Vuonna 2023 Moilas oy tuomittiin yhteisösakkoon vuosina 2011–2020 tapahtuneista työturvallisuusrikoksista. Syyttäjän mukaan muun muassa koneiden suojauksessa oli todettu puutteita.

Tuotantojohtaja Teemu Koponen ei halua avata tilanteeseen johtaneita tapahtumia. Hän ei itse ollut tuolloin töissä yhtiössä. Koponen myöntää, että leipomolla on ollut tilanteita, joissa olisi voitu toimia toisin, mutta ei halua muistella menneitä.

Teemu Koponen katsoo kohti Moilas Oy:n leipomossa.
Tuotantojohtaja Teemu Koponen on työskennellyt Moilas oy:llä vuodesta 2022. Kuva: Jaana Polamo / Yle

200 työkonetta tarkastettu

Sekä Koposen että työsuojelupäällikkö Joakim Jormalaisen puheista kuultaa läpi, että yhtiössä on panostettu työturvallisuuteen viime vuodet. Jormalainen on ollut työsuojelupäällikkönä nyt vuoden.

Hänen mukaansa turvallisuus on otettu osaksi päivittäistä johtamista. Turvallisuushavainnot käydään henkilöstön kanssa päivittäin läpi. Turvallisuuskävelyitä on kerran kuussa. Silloin tarkastetaan työpaikan yksi osa silmämääräisesti, jotta voidaan tunnistaa ja korjata mahdolliset vaaralliset olosuhteet.

– Koko tehtaan turvallisuus tulee arvioitua pari kertaa vuodessa, Jormalainen sanoo.

Tehtaan jokaisen liki 200 eri työkoneen turvallisuus on käyty läpi, ja koneiden suojausta on parannettu.

Viimeisen kahden vuoden aikana Moilas oy:llä on sattunut kolme lievää tapaturmaa. Elokuun lopusta lähtien tapaturmia ei ole ollut lainkaan. Video: Jaana Polamo / Yle

Työtapaturmat ovat elintarviketeollisuudessa vähentyneet

Työturvallisuuskeskuksen selvityksen mukaan viimeisen 20 vuoden aikana elintarvikealan työtapaturmat ovat puolittuneet. Vuonna 2023 tapaturmia sattui vajaat 1 500.

Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Päivi Sarmalan mukaan hyvän kehityksen taustalla on elintarvikealan turvallisuuskulttuurin kehittäminen. Esimerkiksi tekniikan parantuminen, suojavälineiden kehittyminen ja vaaralliseen toimintaan puuttuminen ovat vaikuttaneet myönteiseen kehitykseen.

Elintarviketeollisuus on merkittävä työllistäjä Suomessa. Se työllistää noin 40 000 henkilöä 2 600 yrityksessä.

Sarmalan mukaan työntekijöiden osallistaminen on isossa roolissa.

– Työntekijöitä kannustetaan tekemään turvallisuushavaintoja ja osallistumaan aktiivisesti turvallisuuden parantamiseen. Tämä lisää tietoisuutta ja heidän sitoutumistaan turvallisuuskäytäntöihin.

Varo terää -tarra teipattuna koneeseen Moilas Oy:n leipomossa.
Työturvallisuuskeskuksen tutkimuksen mukaan elintarviketeollisuudessa on viime vuosina sattunut eniten työpaikkatapaturmia esineitä käsitellessä, henkilön liikkuessa ja taakkaa käsivoimin siirtäessä. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Vaikka tapaturmien määrä on laskenut, elintarviketeollisuudessa sattuu suuri osa teollisuuden työpaikkatapaturmista.

Tapaturmat johtuvat esimerkiksi siitä, että koneita ja laitteita pitää puhdistaa jatkuvasti, purkaa ja vaihtaa osia.

– Todennäköisyys työkalujen lipeämiseen ja kehon kolhimiseen esimerkiksi teräviin koneen osiin kasvaa, Sarmala toteaa.

Tavoitteena kokonaan tapaturmaton ala

Elintarviketeollisuuden tapaturmat jaetaan kolmeen luokkaan työkyvyttömyyden mukaan. Suurin osa elintarvikealan työtapaturmista on lieviä, nollasta kolmeen sairauslomapäivää vaativia.

Seuraavaksi Moilas oy:llä halutaan kasvattaa 217 tapaturmatonta päivää kokonaiseksi vuodeksi.
– Kohti nollaa tapaturmaa mennään, tuotantojohtaja Teemu Koponen sanoo.

Työturvallisuuskeskuksen Sarmalalla on tulevaisuuden tavoitteita koko elintarviketeollisuudelle. Hän näkee, että alan tapaturmien saaminen nollaan edellyttää laajempaa kokonaiskuormituksen hallintaa.

– Kun voidaan hyvin, jaksaa tehdä työnsäkin turvallisemmin. Uskon, että tapaturmaton elintarvikeala on täysin mahdollinen, Päivi Sarmala toteaa.