Kartalla näkyy katkoviivoilla selkälokin oletettu lentoreitti. Sinistä merkkiä klikkaamalla pääset lukemaan muuttomatkan jännittävistä paikoista. Voit liikuttaa karttaa raahaamalla tai alaosan nuolista ja suurentaa tai pienentää näkymää. Lintusymboli kertoo, missä lokki on, sen muuttomatka piirtyy yhtenäisenä viivana. Kartan ylälaidassa näkyy selkälokin lentämän matkan pituus.
Satelliittiselkälokki on ohittanut Israelin konfliktialueet turvallisesti – Kerttu Kotakorpi kertoo, miten sää vaikuttaa lintujen muuttoon
Supersuosittu satelliittilinnun seuranta jatkuu. Sankarimme on selkälokki Sherlokki, joka muuttaa yli 8 000 kilometriä Afrikasta Pohjanmaalle.
- Kukka Ström
- Teemo Tebest
- Hannamari Vallila
- Anna-Kaisa Brenner
Sherlokki
- Yli 4-vuotias naaraslintu.
- Satelliittiseurannassa vuodesta 2024.
- Muuttoreitti on arvoitus, saamme siitä tietoa ensimmäistä kertaa. Vaarana matkalla aavikoiden ylitykset ja metsästys.
- Etenevät n. 300-1300 km vuorokaudessa, saattavat pysähtyä välillä lepäämään.
- Muuttomatkan pituus noin 8 000 km, kesto 3-5 viikkoa.
- Talvehtinut Victoriajärvellä Ugandan ja Tanzanian aluevesillä.
- Muuttaa takaisin pesimäseudulleen Kaskisiin, Suomen länsirannikolle.
- Saapuu Suomeen luultavasti huhtikuun puolessavälissä, riippuen muuttomatkan aloituksesta.
- Erittäin uhanalaisen selkälokin muuttoreittiä tutkitaan, jotta se osataan ottaa huomioon esimerkiksi merituulivoimapuistoja suunniteltaessa.
Ihanaa, Sherlokki ohitti Israelin konfliktialueen turvallisesti!
Sherlokki ei jäänyt kauaa lepäilemään Suezille. Se jatkoi matkaansa kohti Eurooppaa Välimeren rantoja pitkin.
Se on jo ohittanut Israelin konfliktialueet turvallisesti. Aseellisissa yhteenotoissa myös eläimet ovat vaarassa vammautua tai kuolla.
Sherlokin satelliittidatassa ei juurikaan näytä olevan GPS-häirinnästä johtuvaa virheellistä tietoa, jota olisi voinut hyvin tulla Israelin alueella.
Nyt Sherlokki pyyhältää jo Libanonissa kohti Syyrian ranta-alueita. Kohta se saapuu jo Eurooppaan.
Katso miten sää vaikuttaa lintujen muuttoon
Kun selkälokit lähtevät Afrikasta muuttomatkalle kohti Suomea, ne eivät voi tietää millainen sää täällä on. Onko kevät edennyt vai järvet vielä jään peitossa?
Selkälokit eivät onneksi ole kovin kranttuja sään suhteen. Niille riittää, että vesistöstä löytyy avoimia paikkoja, joissa voi kalastaa. Suurikokoisina lintuina ne eivät myöskään ole niin herkkiä kylmyydelle.
Sen sijaan pienemmille linnuille säällä on suuri merkitys muuttomatkalla. Katso videolta, kun meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo miten sää vaikuttaa muuttolintujen kotimatkaan Suomeen.
Sherlokin lentosuoritukset herättivät paljon ihmetystä
Eilisessä chatissa keskusteltiin selkälokeista ja Sherlokin muuttomatkasta. Kysymyksiin vastaamassa oli satelliittiselkälokkeja tutkiva Patrik Byholm.
Eniten kysyjiä kiinnosti lokkien muuttomatka ja siihen liittyvät huimat suoritukset. Ja aika uskomattomalta Sherlokin lentoponnistukset kyllä kuulostavat!
Selkälokki voi lentää myötätuulessa jopa 100 km tunnissa ja pisin päivämatka on 1 300 km. Ne voivat lentää tauotta Saharan yli, noin 3 000 kilometriä.
Selkälokit lentävät Saharan ylityksessä jopa viiden kilometrin korkeudessa, meret ne ylittävät matalammalla, muutaman sadan metrin korkeudella.
Paljon kiinnostusta herätti myös se, miksi ihmeessä lokit muuttavat talveksi niin kauas.
Osa selkälokeita talvehtiikin hieman lähempänä Suomea, Välimerellä ja Punaisellamerellä, mutta suuri osa muuttaa Keski-Afrikkaan saakka. Luultavasti Keski-Afrikan suurilla järvillä on vähemmän kilpailua muiden lokkien kanssa.
Takaisin Suomeen lokit osaavat suunnistaa sekä perimän että opitun tiedon perusteella.
Onko Sherlokki jo varattu?
Myös Sherlokista kyseltiin, varsinkin siitä, onko sillä jo puolisoa.
Sherlokki pesi viime kesänä, joten puoliso pitäisi löytyä. Yleensä selkälokit pariutuvat eliniäksi, joten luultavasti Sherlokillakin on vakikumppani.
Valitettavasti Sherlokin pesimäluodolla pesinnät onnistuivat huonosti viime kesänä. Selkälokkien poikaskuolleisuus on suurta, poikaset sairastuvat ympäristömyrkyistä ja harmaalokit saalistavat poikasia.
Ihmisiä mietitytti myös lokkien tapa yrittää ryövätä ihmisten herkkuja. Selkälokkien pääravintoa ovat kalat, joten ne eivät juurikaan haikaile jäätelöiden tai hampurilaisten perään.
Viatonta Sherlokkia ei siis kannata syyttää muiden lokkilajien huonosta käytöksestä.
Voit lukea täältä koko keskustelun.
Sherlokin seuranta auttaa lokkien suojelussa
Satelliittilokki Sherlokilla on tärkeä tehtävä: sen selässä oleva pieni lähetin kokoaa tärkeää dataa, josta on hyötyä lajin suojelulle. Laite kerää paikannustietoa, lämpötilaan ja lentokorkeuteen liittyvää tietoa sekä ns. accelerometer-tietoa, jonka avulla pystyy päättelemään, missä asennossa lintu on.
Lähetin kiinnitettiin linnun selkään rengastuksen yhteydessä viime kesänä. Laite on kuin pieni selkäreppu, joka painaa 17 grammaa. Vertailun vuoksi: yksi AA-sauvaparisto painaa 15 g.
Lähettimessä on pieni akku, joka saa virta aurinkokennosta, kertoo asiantuntijamme Patrik Byholm. Pilvisellä säällä lähetin toimii muutaman päivän pelkästään akun varassa, mutta etenkin talvehtimisalueella joskus huonommin – linnut viettävät paljon aikaa istuen, jolloin siivet peittävät kennon.
Tutkijoilta kysytään usein, tuntuvatko lähettimet linnusta epämukavilta. Byholmin mukaan lintu kyllä huomaa laitteen, mutta pystyy elämään sen kanssa. Hän sanoo, että eri lajit ja yksilöt kokevat lähettimet, renkaat tai muut ihmisen kiinnittämät merkit vaihtelevasti. Selkälokit näyttävät sietävän niitä hyvin, kun taas esimerkiksi kanahaukat ovat herkempiä.
Sherlokin lähetin muistuttaa väreiltään linnun omaa höyhenpukua. Linnut lentävät korkealla, ja siksi on hyvin epätodennäköistä, että esimerkiksi sotilaat tai metsästäjät huomaisivat lähetintä linnun selästä.
Sherlokki lentää jälleen kartalla – se on kiitänyt yötä päivää jo Välimerelle asti
Hyviä uutisia – Sherlokki on palannut katveesta satelliittiseurantaan! Sudanissa on ollut paljon GPS-häirintää, mutta Egyptistä on jälleen alkanut kertyä satelliittitietoa linnun liikkeistä.
Nyt saadut datatiedot osoittavat, että selkälokki on lentänyt käytännössä yötä päivää sen jälkeen, kun se poistui Victorianjärveltä viime perjantaina. Melkoinen suoritus!
Asiantuntijamme Patrik Byholm kertoo, että selkälokkien kannattaa ylittää aavikot tai muut maantieteelliset esteet mahdollisimman nopeasti. Sherlokki on lentänyt myös varsin korkealla koko matkan aavikon yli.
Eilen lintu piti vain yhden vähän pidemmän tauon, joka sekin kesti vain viitisen tuntia. Taukopaikka oli lähellä historiallista Abu Simbelin temppeliä, joka sijaitsee Egyptissä Nasserjärven eteläosassa lähellä Sudanin vastaista rajaa.
Tauon jälkeen Sherlokki lensi pääasiassa Niilin suuntaisesti pohjoiseen ylittäen muun muassa Gizan kuuluisat pyramidit pääkaupunki Kairon kyljessä. Lintu ei malttanut jäädä niitä sen kummemmin ihailemaan, vaan keskiyöllä sen tiedetään saapuneen Port Saidin kaupunkiin Välimeren rannalle Suezin kanavan suulle.
Tuntuu uskomattomalta, että se on kyennyt lentämään neljä päivää putkeen, mutta linnuilla on kyky nukkua lennossa toinen aivopuolisko kerrallaan. Patrik Byholmin mukaan ei ole varmaa tietoa, kykenevätkö myös selkälokit tähän, mutta tutkimusten mukaan taito näyttäisi olevan melko yleistä lajin kuin lajin kohdalla.
Sherlokin seuraava koitos on Välimeren ylitys. Sitä ennen se kerää voimia. Yhden seurannassa olleen selkälokin tiedetään viihtyneen Niilin suistossa kolmekin viikkoa, mutta saa nähdä, kuinka pitkäksi aikaa Sherlokki malttaa jäädä lepäilemään.
Katso videolta miten muuttolinnut ylittävät vaarallisia esteitä
Sherlokin satelliittilähetin odottaa vielä toimivaa matkapuhelinverkkoa, jotta saisimme tietää missä lokki tällä hetkellä lentää.
Nyt viimeisin päivitys on perjantailta. Silloin Sherlokki on lentänyt Etelä-Sudanissa.
Sherlokin matka vie väistämättä kohti aikamoista ponnistusta, Saharan autiomaata. Se ei ole veden äärellä viihtyvälle lokille mikään suosikkireissukohde.
Emme valitettavasti tiedä onko Sherlokki jo ylittänyt Saharan onnistuneesti. Lintu oli myös uhkaavasti reitillä kohti toista vaaran paikkaa, Sudania, jossa on käynnissä sisällissota.
Katso videolta, kun meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo, miten Sherlokki ja muut muuttolinnut ylittävät vaarallisia esteitä matkallaan.
Laita meille kysymyksiä selkälokeista!
Emme tiedä aivan tarkasti missä Sherlokki lentelee, koska saamme huonojen datayhteyksien takia tipottain tietoa satelliittilähettimestä.
Viimeisten tietojen mukaan Sherlokki lentää Etelä–Sudanissa. Se näyttäisi olevan matkalla kohti Sudania, jossa on käynnissä sisällissota.
Toivottavasti Sherlokilla on kaikki hyvin!
Onko Sherlokki haihattelija vai suorituskeskeinen?
Seuraamme suomalaisten selkälokkien muuttomatkaa nyt ihka ensimmäistä kertaa. Emme voi siis tietää millainen matkasta muodostuu.
Selkälokeilla on paljon vaihtelua muuttomatkan kestossa. Ne voivat lentää pysähtymättä pitkiä matkoja tai ne voivat edetä hitaasti pysähdellen.
- Osa linnuista muuttaa varsin suoraviivaisesti, mutta yksilöiden välillä on paljon vaihtelua, kertoo satellittiselkälokkeja tutkiva Patrik Byholm.
Rengastustietojen perusteella voimme kuitenkin tehdä joitakin oletuksia Sherlokkimme muuttomatkasta.
- Suomessa pesivä selkälokin alalaji Larus fuscus fuscus on todella suorituskeskeinen. Se lentää usein suoraan Afrikasta kotiin, kun läntiset selkälokit, niin sanotut atlantinselkälokit, etenevät hitaasti kaatopaikalta kaatopaikalle tai vuorovesirannalle. Ällistyttävän hidasta siirtymistä, ihmettelee selkälokkeihin erikoistunut tutkija Martti Hario.
Selkälokkien erilainen käyttäytyminen näkyy muuton päivämatkoissa. Meikäläiset selkälokit muuttavat keskimäärin 400 km päivässä, kun taas atlantinselkälokit noin 100 km päivässä.
- Suomalaisen selkälokin rakenteessa on selviä sopeutumia pitkään lentoon, kuten pitkät ja teräväkärkiset siivet. Atlantinselkälokin siivet ovat leveämmät ja tylppäkärkisemmät. Meikäläisen selkälokin siipisulkasatokin on samanlainen kuin tiiroilla, eli sulkia uusiutuu tiheämmin, jolloin siiven aerodynamiikka on aina hyvä. Se on hyvin erikoinen lokki joka suhteessa, Hario kuvailee.
Onko Sherlokkimme siis suorituskeskeinen muuttaja vai ei, kohta se selviää!
Mikä sinua askarruttaa selkälokeissa?
Onko sinulle noussut mieleen kysymyksiä selkälokkeihin ja niiden huimaan muuttomatkaan liittyen?
Lähetä meille kysymyksesi, käsittelemme teitä askarruttavia aiheita artikkelissa ja vastaamme kysymyksiin livechatissa.
Ensimmäinen selkälokkichat on torstaina 27.3 klo 17-18, tule mukaan!
Sherlokin muuttomatka jatkuu – pian vastassa Saharan autiomaa
Selkälokki Sherlokin muutto etenee, vaikka reittidata ei meinaa pysyä perässä huonojen yhteyksien vuoksi.
Jos joku sattuisi katsomaan taivaalle Sherlokin ylilennon aikana, hän näkisi taivaalla virtaviivaisen valkean linnun, jonka siivenkärjet ovat alapuolelta tummat. Jalat ovat kauniin keltaiset.
Edessä Saharan autiomaan ylitys, mikä on mille tahansa linnulle rasitus. Hyvänä lentäjänä satelliittilintumme selviää koitoksesta, ellei mitään yllättävää tapahdu, onhan tämä sitkeä pitkänmatkanmuuttaja tässä vaiheessa reissua vielä hyvissä voimissa.
Toivotaan, että saamme pian tuoretta paikannustietoa Sherlokin muuttoreitin varrelta.
Sherlokin muuttomatka alkoi – Kerttu Kotakorpi kertoo, millainen on paras muuttosää
Sherlokin jännittävä muuttomatka kohti Suomea ja Kaskisia on alkanut! Selkälokin alkumatka on ollut vinhaa menoa – lintu ylitti Ugandan pääkaupungin Kampalan tänään aamuvarhaisella ja nyt se lienee jo Etelä-Sudanissa.
Toivotaan Sherlokille hyviä tuulia! Kerttu Kotakorpi kertoo, millainen muuttosää on erityisen suosiollinen Sherlokille ja sen lajitovereille.