Ex-ambassadören: Därför lämnar inte Turkiet ut ”Kurdiska räven”
Förklarar utlämningsläget: ”Där är det låst”
Uppdaterad:Publicerad:
Den blodiga våldsvågen under den senaste veckan kopplas till en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot. Samtidigt häktas nu ledaren Rawa Majid, "Kurdiska räven", för tredje gången i sin frånvaro.
–Är man turkisk medborgare så kan man inte utvisas – där är det låst, säger före detta Turkietambassadören Michael Sahlin.
Den senaste veckan, med start natten mot den 7 september, har tio skjutningar och sex dödsskjutningar inträffat i Stockholmsområdet och i Uppsala. Den blodiga våldsvågen kopplas till en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot som leds av Rawa Majid, även känd som ”Kurdiska räven”.
Gängledaren har länge varit på flykt undan rättvisan i Sverige. Han befinner sig för nuvarande i Turkiet, där han beviljades turkiskt medborgarskap under 2022. Och trots att Sverige i flera år försökt få den ”Kurdiska räven” utlämnad har förhandlingarna sedan länge gått i stå. Och ju längre tiden går, desto fler blir kraven om att regeringen ska sätta press på Turkiet att lämna ut Majid, som i veckan häktades för tredje gången i sin frånvaro i ett ärende som omfattar över 800 kilo narkotika.
Ett köpt medborgarskap
Enligt turkisk lag kan man ansöka om turkiskt medborgarskap via investering, genom att köpa en bostad för minst 250 000 dollar eller genom att deponera minst 500 000 dollar i någon av Turkiets banker. Att det är så Rawa Majid lyckades gäcka den svenska polisen står klart. Men det faktum att Majid beviljades ett turkiskt medborgarskap när han vid tidpunkten var internationellt efterlyst av Sverige är något som förbryllar – och väcker misstankar om korruption inom den turkiska statsapparaten.
–Där tror jag, och jag har inte hört någon som tror någonting annat, att då krävs det därutöver speciella polisiära kontakter – det räcker nog inte bara med penningsumman. Och där finns det en oklarhet som jag tror att vi alla undrar över litegrann, säger före detta Turkietambassadör Michael Sahlin.
De svenska utlämningskraven har hittills nekats eftersom den ”Kurdiska räven” är turkisk medborgare och inte i nuläget är misstänkt för brott på turkisk mark.
–Är man medborgare så kan man inte utvisas, men man kan förstås lagföras i Turkiet. Det där tror jag inte kommer kunna ändras, i alla fall inom relevant tidsrymd, så där är det låst, säger Michael Sahlin.
Ett annat utelämningsläge
I går kunde svenska Utrikesdepartementet bekräfta att fem svenskar frihetsberövats i Turkiet, samtliga med kopplingar till Foxtrotnätverket, enligt uppgifter till Expressen. Männen ska ha gripits efter en skjutning i Istanbul – som kopplas till den pågående våldsvågen i Sverige. Och här är förhandlingsmöjligheterna helt annorlunda, säger ex-ambassadören.
–Där är ju utlämningssaken i ett helt annat läge. Det är en viss polisiär fördel för Sverige om de lagförs där och hamnar bakom lås och bom och därför inte har samma möjligheter som annars att utöva brottslighet i Sverige, säger Michael Sahlin.
Streama Efter fem på TV4 Play
Svenskt aktualitetsprogram där vi får möta intressanta gäster och blir uppdaterade kring dagens mest engagerande nyheter.