civ., testatorul poate acorda sezina temporara unui executor testamentar, cu conditia ca acesta sa nu depaseasca o perioada mai mare de un an de la deschiderea succesiunii.
Executorul testamentar nu are insa o veritabila "posesiune" asupra bunurilor mobile cuprinse in legate, ci doar o detentie precara deoarece bunurile sunt detinute in numele mostenitorilor care sunt adevaratii posesori si proprietari.
Pe de alta parte sezina executorului testamentar nu exclude beneficiul sezinei ce apartine mostenitorilor sezinari (5).
Sezina executorului testamentar prezinta urmatoarele aspecte specifice (6):
Astfel, testatorul este liber sa instituie sau nu un executor testamentar asupra mostenirii sale, in scopul de a asigura indeplinirea in bune conditii a executiei testamentare;
b) confera executorului testamentar numai o detentie precara a bunurilor la care se refera, spre deosebire de posesia adevarata pe care o au adevaratii mostenitori sezinari;
d) are durata maxima de un an de la decesul testatorului sau de la data cand executorul testamentar poate sa-si exercite efectiv atributiile.
e) in baza sezinei de care beneficiaza, executorul testamentar are dreptul de a urmari pe debitorii mostenirii, putand primi plati si elibera chitante, fara ca la randul sau sa poata fi urmarit de creditorii succesiunii, si fara a putea sa-i plateasca pe acestia fara consimtamantul mostenitorilor.