Hlavní obsah

Reprezentanti v Německu postup do čtvrtfinále neobhájí. Výsledky Čechů na EURO 2024

Aktualizováno

Češi ani letos nechyběli na fotbalovém evropském šampionátu. EURO 2024 hostí sousední Německo, a tak se čeští fotbalisté mohli spoléhat na vydatnou podporu fanoušků. Ani to jim ale nepomohlo při snaze o obhájení čtvrtfinále z předchozího ročníku. Projděte si výsledky zápasů českého národního týmu na fotbalovém mistrovství Evropy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo české reprezentace během utkání kvalifikace na EURO 2024 s Faerskými ostrovy

Článek

V pořadí 17. evropský šampionát letos probíhá od 14. června do 14. července 2024 na deseti německých stadionech. Česko bylo nalosováno do skupiny F s Portugalskem, Gruzií a Tureckem.

Kdy hrají Češi na EURO 2024

Program zápasů českého národního týmu
úterý 18. června, 21:00LipskoPortugalsko - Česko 2:1
sobota 22. června, 15:00HamburkGruzie - Česko 1:1
středa 26. června, 21:00HamburkČesko - Turecko 1:2

Čeští reprezentanti své působení v základní skupině zahájili v úterý 18. června od 21 hodin utkáním se silným Portugalskem (1:2). Na zbylé dva zápasy se Češi přesunuli z Lipska do Hamburku. Ten první odehráli v sobotu 22. června s Gruzií, skupinovou pouť pak zakončili porážkou s Tureckem a se šampionátem se tak rozloučili už po základní skupině.

Skupina českých fotbalistů na EURO 2024

Skupina F
TýmZVRPSB
Portugalsko32015:36
Turecko31015:56
Gruzie31114:44
Česko30123:51

Češi byli vylosováni do skupiny F na základě výsledku z kvalifikace ze třetího výkonnostního koše. Z nejsilnější skupiny favoritů je doplnili Portugalci, kteří kvalifikací prošli suverénně bez ztráty jediného bodu a budou mít jistě jen ty nejvyšší ambice. Druhý koš pak přinesl Turecko, které možná trochu překvapivě ovládlo svou kvalifikační skupinu před Chorvatskem a Walesem. Poslední soupeř vzešel z baráže C, kterou nakonec ovládla Gruzie.

Ze šesti základních skupin postoupily přímo do osmifinále dva nejlepší týmy. Ty poté doplnily čtyři nejlepší reprezentace na třetích místech.

Kde hrají Češi na EURO 2024

Z hlediska polohy zápasů v základní skupině byl los pro Čechy velice přívětivý. Jedno utkání čeští reprezentanti odehráli v Lipsku, zbylá dvě v Hamburku. Podařilo se jim tedy vyhnout dalekému cestování na západ Německa.

Red Bull Arena v Lipsku má kapacitu 40 tisíc diváků a je domovem bundesligového celku RB Lipsko. Co se týče vzdálenosti pro české fanoušky, jde o vůbec nejbližší stadion na šampionátu. O něco dál to měli Češi do Hamburku, kde se hraje na domácím stadionu místního HSV, Volksparkstadionu, pro 49 tisíc fanoušků.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.