Hlavní obsah

Dojemné gesto mistrů Evropy. Zraněný talent neudržel slzy

Nebýt vážného zranění, pravděpodobně by ho neminula nominace na fotbalové Euro a poslední hodiny by slavil s vlastní zlatou medailí na krku. Devatenáctiletý záložník Barcelony Gavi si nakonec chvíle slávy přece jen užil. Při oslavách v Madridu se objevil na pódiu, dočkal se potlesku desítek tisíc fanoušků. Slzy neudržel.

Foto: Profimedia.cz

Španělský záložník Gavi (nahoře) nebyl na Euru vinou zranění, zlato ale s parťáky stihl oslavit.

Článek

A nejen on. Příběh talentovaného středopolaře dojal i většinu španělských příznivců. Už jen zprávy a videa, že se Gavi připojil k týmu před finále v Berlíně, vzbudily emoce. Nedělní výhru 2:1 nad Anglií pak sledoval zpoza střídačky. Alespoň malá náplast na to, že nemohl být přímo na trávníku.

Na podzim proti Gruzii, v kvalifikaci na Euro, si totiž přetrhl zkřížený vaz v pravém koleni a zároveň poškodil meniskus. Operace a několikaměsíční absence. Bylo jasné, že do 26členné nominace s ním kouč Luis de la Fuente počítat nemůže.

„Jsi důležitou součástí tohoto úspěchu. Náš 27. šampion,“ stojí na oficiálním účtu španělské reprezentace na sociální síti X. „Pomohl jsi nám vyhrát díky své osobnosti. Bezpochyby jsi budoucností Španělska,“ řekl mu přímo na pódiu kapitán Álvaro Morata.

Média hojně řeší ještě jeden moment z velkolepých titulových oslav. Když národní tým přijal král Filip VI., Gavi se zřejmě poprvé setkal s o rok mladší princeznou Leonor.

Proslýchá se, že princezna je jeho velkou obdivovatelkou. Dokonce před lety měla mít jednu ze svých knih polepenou obrázky mladého fotbalisty. Všemu nahrává i fakt, že po vítězství Španělska na MS 2022 v Kataru nad Kostarikou byl Filip viděn v šatně, jak Gaviho žádá o podepsání trička.

A jelikož velikost rozhodně neodpovídala jeho postavě, dá se spekulovat, že cenným suvenýrem obdaroval právě svou starší dceru a předpokládanou dědičku španělského trůnu.

Související témata:
Pablo Gavira (Gavi)