Hlavní obsah

Cyklista na Tour dostal bizarní pokutu. Políbil manželku a syna

Najít bizarnější důvod pro udělení pokuty půjde jen hodně složitě. Francouzský cyklista Julien Bernard dostal od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) sankci ve výši 200 švýcarských franků, v přepočtu přes 5000 korun, za poškození image cyklistiky. Během časovky na Tour de France totiž na pár sekund zastavil, aby políbil svou manželku a syna.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Francouzský cyklista Julien Bernard při sedmé etapě Tour de France

Článek

Pro 32letého Bernarda byla sedmá etapa Tour de France hodně speciální. První časovka letošního ročníku totiž končila v městečku Gevrey-Chambertin jen několik kilometrů od jeho bydliště. Ve stoupání v polovině 25kilometrové trasy ho tak přišel podpořit početný fanklub složený z kamarádů i rodiny. „Věděl jsem, že v kopci něco chystají. Těšil jsem se na to měsíce,“ líčil domestik týmu Lidl-Trek v rozhovoru pro francouzskou televizi ITV.

A Bernard si moment pořádně užil. Jak se blížil k fanklubu, který nadšeně skandoval a držel plakáty s jeho podobiznou, triumfálně zvedl ruce nad hlavu. Když pak spatřil svou manželku s malým synem, asi na pět vteřin zastavil, aby je mohl políbit.

„V moderní cyklistice není snadné vidět svou rodinu, ale tady to vyšlo perfektně na časovku. Začal jsem ji zostra, abych měl čas na chvilku zastavit. A opravdu jsem si to vychutnal,“ usmíval se zkušený Francouz, který nakonec dojel na 61. místě se ztrátou tří minut a jedenácti vteřin.

Pro naprosto lidské gesto ale neměla UCI pochopení. Bernardovi udělila poněkud podivnou pokutu za „neslušné nebo nevhodné chování během závodu a poškození image tohoto sportu“. Sám jezdec ale sankci přijal s nadhledem. „Omlouvám se UCI za poškození image tohoto sportu. Ale jsem ochoten zaplatit 200 švýcarských franků každý den a znovu prožít tento okamžik,“ napsal na svém účtu na sociální síti X.

Související témata: