Hlavní obsah

Video: Návod, jak volit v evropských volbách

Už v pátek 7. června a v sobotu 8. června proběhnou v Česku volby do Evropského parlamentu.Video: Martin Karvai, Anna Hrdinová, Seznam Zprávy

Češi si poprvé volili své zástupce ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2004. V roce 2024 se uskuteční v pořadí již páté. Jak volit či kroužkovat a kdy si zařídit voličský průkaz?

Článek

Volební rok 2024 odstartují začátkem června volby do Evropského parlamentu, následovat budou na podzim volby do krajských zastupitelstevvolby do Senátu.

Termín a čas eurovoleb

Voliči v zemích Evropské unie budou vybírat nové europoslance od čtvrtka 6. června do neděle 9. června 2024. V květnu tento termín potvrdila Rada Evropské Unie.

V České republice volby tradičně probíhají dva dny, termín vyhlásil prezident Pavel koncem ledna. Uskuteční se v pátek 7. června a v sobotu 8. června 2024.

  • Pátek: Volební místnosti jsou otevřeny od 14 do 22 hodin.
  • Sobota: Volební místnosti jsou otevřeny od 8 do 14 hodin.

Co potřebuji s sebou, když jdu volit

Po příchodu do volební místnosti musí volič prokázat svoji totožnost a státní občanství. To znamená, že se prokáže občanským průkazem nebo platným cestovním pasem. Pokud volič volí na voličský průkaz, tak je povinen ho po jeho předložení odevzdat volební komisi.

Kroužkování a volební lístky

Každému voliči přijdou do poštovní schránky na adresu jeho trvalého bydliště nejpozději tři dny před volbami volební lístky. Pokud volič zapomene své volební lístky doma, jsou poškozené či chybně označené, nic se neděje. Volič může požádat volební komisi o zcela nové a ta mu je vydá.

Od volební komise volič obdrží také úřední obálku s úředním razítkem, do které za plentou vloží pouze jeden hlasovací lístek s preferovanou kandidující stranou.

Ve volbách do Evropského parlamentu lze využít tzv. preferenční hlasy, nanejvýš dva kandidáty na vybraném hlasovacím lístku. Udělíte je zakroužkováním pořadového čísla u  vybraného kandidáta. V případě, že volič zakroužkuje více kandidátů, hlas připadne pouze dané straně, preferenční hlasy se nebudou počítat.

Úřední obálku, ve které je hlasovací lístek vybrané strany s případnými zakroužkovanými až dvěma kandidáty, vhodíte před očima komise do volební urny.

Kdy je hlas neplatný

  • V úřední obálce se nachází více hlasovacích lístků (např. z důvodu slepení).
  • Hlasovací lístek není vložen v úřední obálce.
  • Hlasovací lístek je přetržený.
  • V úřední obálce je hlasovací lístek, který není na předepsaném tiskopise.

Co dělat, pokud nemohu k volbám

Ve volbách do Evropského parlamentu není možné volit ze zahraničí. Čeští občané s bydlištěm v jiném členském státě Evropské unie mohou hlasovat v dané zemi pro tamní kandidáty.

S voličským průkazem volič může volit v kterékoliv volební místnosti na území České republiky. O průkaz si lze zažádat ode dne vyhlášení termínu voleb na obecním úřadě v místě svého trvalého bydliště.

Doporučované