Houd jij een dagboek bij? Schrijf je regelmatig wat dichtregels of een kort verhaal? In dat geval heb je waarschijnlijk al de voordelen van een dagelijkse schrijfgewoonte ontdekt. Elke dag een paar regels op papier zetten kan uitgroeien tot een mindful proces dat je gegrond houdt, voor meer inzicht en bewustwording zorgt en je creatieve brein stimuleert.
Bewuster leven door te schrijven
Door je gedachten op te schrijven sta je er langer bij stil, wat een aantal positieve effecten kan hebben. Je gedachten razen je niet langer allemaal voorbij zonder dat je er vat op hebt. Doordat je ze aandacht geeft en bewust wordt van de dynamiek van je geest, ontstaat er ruimte waarin meer helderheid en waardevolle inzichten kunnen ontstaan.
Ochtendfitness voor je hersenen
Begin je ochtend helder en opgewekt door schrijven aan je ochtendmeditatie toe te voegen. Integreer de schrijfgewoonte in je ochtendmeditatie en geef je intenties voor die dag wat extra aandacht. Er hoeft geen praktische to do list uit te komen, maar wat dacht je van een to care list? Wat wil jij graag doen vandaag? Wat is voor jou belangrijk? Wat geeft je dag extra betekenis? Welke keuzes wil je maken?
Deze video helpt je om je intenties voor de rest van de dag vorm te geven. Schrijf je ‘s ochtends, dan is je brein bovendien alvast wakker geschud en in shape voor de rest van de dag.
Slaapverwekkende verhalen
Schrijven zorgt er ook voor dat je kalmer voelt. Daarom heeft schrijven een kalmerend effect, ideaal wanneer je op het punt staat om te gaan slapen. Voordat je gaat slapen, bijvoorbeeld. Als je je gedachten op papier ordent, ontdek je namelijk al gauw wat je tot dan toe onbewust heeft beziggehouden. Misschien kom je erachter dat je al een tijdje over hetzelfde loopt te piekeren zonder er een concrete oplossing voor te hebben gevonden. Door uit te schrijven wat je eigenlijk denkt, besteed je ook aandacht aan de manier waarop jij je tot je eigen gedachten verhoudt. Misschien ontdek je dat je stiekem wel wat vriendelijker tegen jezelf mag zijn. Een schrijfoefening waarin je onderzoekt hoe jij je negatieve gedachten kunt relativeren of kunt ombuigen tot positieve gedachten, kan daar goed bij helpen. Of ga schrijven als een oefening van bezinning, waarin je terugkijkt op de mooie momenten die je die dag hebt beleefd. Waar was je dankbaar voor, of trots op? Waar werd je blij van? Het mag ook een zin uit een boek zijn of een dichtregel die je is bijgebleven of je heeft geraakt. Schrijf ze na je contemplatie-oefening op in je notitieboekje en val met een big smile in slaap.
Stimuleer je creatieve brein
Schrijver James Altucher zei het al: “Ideas are the currency of life”. Zijn advies is dan ook om elke dag tien ideeën op te schrijven. Een idee voor een kort verhaal, een idee voor een personage of een eerste dichtregel (die nog nergens op hoeft te rijmen, wat een luxe!). Hou jezelf niet tegen, spui die ideeën en schrijf erop los. Op die manier train je als het ware jouw 'ideeën-spier’. Kom je niet aan tien ideeën, maak er dan twintig van, zegt Altucher. Sorry? Ja, het staat er echt. Als je namelijk niet aan tien ingevingen komt, ben je waarschijnlijk te perfectionistisch bezig. En dat is nou net niet de bedoeling! Je tien krabbels hoeven namelijk helemaal niet goed te zijn, sterker nog: het is onmogelijk om zonder oefening in één keer tien geweldige vondsten te produceren. Wanneer je dat streven loslaat, kun je ook makkelijker stoppen met oordelen over je eigen gedachten. Dan stromen de ideeën vanzelf je hoofd binnen en van daaruit het papier op. Hoe meer bedenksels je op papier verzamelt, hoe groter de kans dat er een interessante verhaallijn tussen zit waar iets groters uit kan groeien. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je je ideeën-spier traint. “Practice makes permanent,” volgens Altucher. Best handig, mocht je eens razendsnel met een idee op de proppen moeten komen.
Schrijf een heel bos bij elkaar
Zie je het idee van een dagelijkse schrijfroutine wel zitten, maar ben je ook een milieubewuste weldoener die zich afvraagt waar al dat papier vandaan moet komen? Dan hebben we heel goed nieuws. Niet alleen zijn opschrijfboekjes van gerecycled papier op steeds meer plekken te vinden, je kunt tijdens het schrijven zelfs voor extra bomen zorgen! De grappige app Forest laat niet alleen virtuele bomen uit de grond schieten in de tijd die je doorbrengt zonder afleidende apps te openen, uiteindelijk ontvangt de wereld dankzij jouw mindful writing minutes er een paar echte bomen bij.