Hlavní obsah

Připadal jsem si jako Quasimodo. Raper Raego v dokumentu otevírá problém bodyshamingu

Dokument Tělo v mé hlavě režisérky Dagmar Smržové je prvním, který se v tuzemsku věnuje problému bodyshamingu neboli šikaně na základě vzhledu. Smržová pro něj do jednoho studia pozvala skupinu lidí včetně známých osobností. Ti sdíleli vlastní zkušenosti a pomohli toto téma otevřít. V rámci karlovarského filmového festivalu dokument divákům přiblížil zpěvák a raper Ladislav Pham alias Raego, který se účastnil natáčení. Novinkám přiblížil, že sám šikanu kvůli svému vzhledu zažíval.

V rámci filmového festivalu v Karlových Varech představil zpěvák Raego dokument s názvem Tělo v mé hlavěVideo: Česká televize, Novinky

Článek

„Je zázrak, že jsem se v byznyse dokázal nějakým způsobem prosadit, protože mi ze začátku všichni říkali, že je to byznys pouze pro krásné lidi,“ řekl Novinkám Raego, který je taktéž moderátor a herec, nejvýrazněji se proslavil svou hudbou, která má na sítích miliony zhlédnutí.

Raego přitom poukazuje na svoje jizvy, které má po těle. Nejen kvůli nim se v mládí potýkal se šikanou.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Raper Raego

„Byl jsem za to šest let tvrdě šikanován. Bál jsem se sundávat tričko, bál jsem se, že mě někdo odsoudí. Děti se mi za to smály a došlo to tak daleko, že jsem to řešil poruchou příjmu potravy. Zajídal jsem se a měl jsem 130 kilo, celkově jsem si připadal jako chodící Quasimodo,“ poznamenal zpěvák.

Jeho otec pochází z Vietnamu a do tehdejšího Československa uprchl před válkou v 70. letech, svému synovi přitom do hlavy vtloukal, aby nevyčníval. „Kvůli šikaně jsem si asi hledal nějakou svoji identitu. Je fantastické, že jsem se z té situace dostal a že jsem dokázal přijmout sám sebe,“ doplnil.

RECENZE: Když je zrcadlo největší nepřítel. Závažný, ale nedotažený dokument o body shamingu

Film

Se svým příběhem se Raego svěřil i v dokumentu Tělo v mé hlavě. V něm se setkávají lidé, kteří se potýkají s jizvami na těle i na duši způsobenými šikanou, odsuzováním či nevhodnými poznámkami okolí na jejich vzhled, aby sdíleli své zkušenosti.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Raper Raego

Východisko našel v psaní textů

Pro zpěváka se situace se šikanou zhoršila v osmnácti letech, kdy přišel o bratrance, který pro něj byl nejlepším kamarádem. „Spáchal sebevraždu, takže jsem měl velice brzy kontakt s tím, jakou bolest to dokáže způsobit,“ vysvětlil s tím, že východisko v tomto období nacházel právě v psaní textů.

„Když jsem chodil do školy, tak jsem každý den zvracel. Chodil jsem za školu a dlouho jsem přemýšlel, jestli má cokoliv smysl,“ říká s tím, že školu se mu zdárně podařilo dokončit díky chápavé učitelce, která texty, které vytvořil za školou, přijala jako maturitní práci.

„Jako člověk, který měl asi 150 nebo 170 zmeškaných hodin, jsem nakonec maturoval s vyznamenáním,“ doplnil s tím, že dnes už je plně šťastný.

Radostí zářil zpěvák i během letošního 58. ročníku karlovarského filmového festivalu, který navštívil kvůli novému dokumentu: „Mám příležitost být pracovně ve Varech a mluvit o něčem, co může pomoct lidem. Dokument hlavně mapuje to, jak spousta lidí překonává překážky, které jim život dal. Věřím, že spousta lidí je na tom hůře a potřebují občas naději, kterou dokument může dodat.“

Režisérka Dagmar Smržová pro přípravu dokumentu vyzvala k účasti ty, kteří se ve svém okolí potýkali s nepříjemnými a nevyžádanými poznámkami na svůj vzhled, které často zraňují mnohem víc, než se může zdát. Dokumentu se přitom účastnily i známé osobnosti, vedle Raega tak o svých zkušenostech vypráví například herečka Barbora Jánová či frontman kapely Květy Martin Kyšperský.

Za původní myšlenkou a námětem stojí kreativní producentka České televize Veronika Slámová. A právě v České televizi by se měl dokument Tělo v mé hlavě objevit na podzim.

Rakovinu zažil ve filmu i v životě. Bartoška se stal patronem nové onkologické ambulance v karlovarské nemocnici

MFF KV

Výběr článků

Načítám