Als je een missie hebt, maakt het niet uit waar, hoe, wanneer of onder welke omstandigheden. Zolang je weet voor wie je het doet.
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022, bevinden de NAVO-lidstaten zich in een hoge staat van paraatheid. In het kader van de Nato Response Force (NRF), de snelle reactiemacht van de NAVO, werd ook een Belgisch detachement ingezet in Roemenië om de collectieve positie op de oostelijke flank van het NAVO-grondgebied te versterken. Op die manier hoopt de NAVO een verdere uitbreiding van het conflict te vermijden. Het Belgische detachement bestond uit een 300-tal militairen, hoofdzakelijk van het Bataljon 1/3 Lansiers uit Marche-en-Famenne, en opereerde daar onder het commando van het Franse 27e Bataillon de Chasseurs Alpins.
De NAVO zorgt in de Baltische Staten voor afwisselende capaciteiten om de opdracht, de NAVO Enhanced Air Policing Mission (EAPM), te verzekeren. In maart 2004 was België de eerste natie die zorgde voor de beveiliging van het luchtruim boven de drie Baltische Staten, sinds hun toetreding tot de NAVO. De versterking van de luchtpolitie in de noordelijke regio maakt deel uit van het Readiness Action Plan van de NAVO. Ter plekke staan F-16’s en personeel van de Luchtcomponent 24 op 24 klaar om op zeer korte tijd te kunnen opstijgen om de veiligheid in het Baltisch luchtruim te garanderen.
Op vraag van de NAVO zet Defensie een detachement met vier F-16’s in op de luchtmachtbasis van Amari in Estland, om zo bij te dragen aan de missie ‘enhanced Vigilance Activities’ (eVA). Deze ontradingsopdracht is het antwoord van de NAVO op de Russische aanval in Oekraïne en demonstreert de solidariteit tussen de bondgenoten. Ons Belgisch detachement vervult er zowel ongewapende opleidingsmissies als gewapende eVa-missies. Daarnaast blijven onze militairen ook steeds paraat om patrouillevluchten en onderscheppingen in de lucht (Quick Reaction Alert) uit te voeren en zo het Baltische luchtruim en de NAVO-grenzen te bewaken.
In 2016 werd de missie ‘enhanced Forward Presence’ (eFP) gelanceerd, naar aanleiding van de annexatie van de Krim door Russische troepen. De NAVO-bondgenoten besloten hun militaire aanwezigheid in de Baltische Staten en in Polen te versterken door vier multinationale gevechtsbataljons in te zetten. Deze bataljons hebben het doel om af te schrikken en te verdedigen. Ze worden geleid door respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten. België versterkt met regelmaat de Duitse gevechtsgroep.
De operatie Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) is een permanente internationale alliantievloot van de NAVO, die schepen bijeenbrengt die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van mijnen. De schepen van de SNMCMG1-groep, waaronder onze Belgische mijnenjager BNS Lobelia, worden in het noorden van Noorwegen ingezet om mijnbestrijdingsoperaties uit te voeren in de territoriale wateren van de Exclusieve Economische Zone (EEZ). Daarnaast maakt de groep ook deel uit van de NATO Response Force (NRF), een snelle reactiemacht van de NAVO.
Cold Response is een grootschalige NAVO-oefening in Noorwegen, op de noordflank van het NAVO-grondgebied. Aan deze jaarlijkse oefening nemen tienduizenden militairen deel, samen met ongeveer 200 vliegtuigen en meer dan 50 schepen uit heel Europa en Noord-Amerika. Samen met andere naties binnen de NAVO voert onze Belgische mijnenjager BNS Lobelia er mijnbestrijdingsoperaties uit. Dankzij de inspanning van alle mijnenjagers kunnen de fregatten, onderzeeërs en amfibische eenheden hun operaties blijven uitvoeren.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Afwisseling en uitdaging
Routine, dat is niks voor jou. Vandaag op oefening, morgen sport, volgende maand in het buitenland. En voor elk van die dingen ga jij tot het uiterste. Want je houdt wel van een uitdaging. Jij houdt ervan het maximale uit jezelf te halen.
Aantrekkelijk loon
Je had het waarschijnlijk al gehoord, maar er zijn werkgevers die meer betalen dan je krijgt bij Defensie. Dat is zeker waar. Er zijn er ook heel wat die slechter betalen. Ook dat is waar. Je wordt er niet rijk van, maar je kan wel zeker zijn dat je goed je boterham verdient. En met extra premies voor operaties en gespecialiseerde taken kan je toch al gauw een aardig spaarpotje opzijzetten.
Een overzicht van de basiswedden, premies, toelagen en vergoedingen vind je hier.
Waarden
De waarden Integriteit, Loyauteit, Respect en Moed vormen het DNA van onze organisatie. Ze bepalen hoe we met elkaar omgaan, hoe we ten dienste staan van onze maatschappij en hoe we invulling geven aan de opdrachten die ons toevertrouwd worden.
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Fred (37), Onderofficier CBRN
Céline (32), Geneesheer
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Xavier (35), Technisch officier Marine
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Joyce (32), Onderofficier ICT
Mégane (27), Magazijnier
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Pieter (28), Force Protection
Sam (25), Soldaat kannonnier
Chris (25), Officier dek Marine
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Sarah (29), Burger jurist
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Matthias (33), Officier tandarts
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
John (47), Onderofficier Artillerie
Stephan (41), Piloot
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Wendy (33), Radar/sonar operator
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Elisabeth (30), Officier arts
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Alexander (23), Officier ICT system engineer
François (25), Officier maintenance manager
Jessica (30), Onderofficier kok
Sander (32), Onderofficier navigatie
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Sophy (21), Officier ingenieur
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Dieter (21), Infanterist
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Lori (21), Matroos
Michel (50), Hulptechnicus
Tom (32), duiker/ontmijner
Wil je actief bijdragen aan het verbeteren van de werkomgeving, waar veiligheid en welzijn van zowel militairen als burgerpersoneel centraal staan?
Details
Wil jij je steentje bijdragen in het schoonmaken en desinfecteren van zowel ziekenhuiskamers als kantoren in het Militair Hospitaal?
Details
In deze loopbanen kies je voor een job in een kleine ploeg die op het terrein informatie zal inwinnen over de vijandelijke troepen.
Details
Werken als ICT’er bij Defensie, dat is technische uitdagingen oplossen en de veiligheid van onze netwerken garanderen.
Een ondersteunende rol bij Defensie is niet zomaar een job, het betekent het dagelijks beleven van nieuwe avonturen met je team en het geven van het beste van jezelf. Heeft dit een speciale betekenis voor jou? Ontdek dan onze carrièremogelijkheden.
Ben jij erg handig en inventief? Of heel alert? En zorgzaam? Wat jou speciaal maakt, maakt Defensie sterker. Ontdek welke job past bij jouw talent.
Soldaat of matroos bij Defensie, dat is een carrière waar je elke dag het beste van jezelf kunt geven. Ook zin om erbij te horen? Ontdek onze carrièremogelijkheden.
De missie van Defensie is een van de belangrijkste en meest complexe die er zijn: het bewaren van de vrede, onze veiligheid en onze toekomst. Zolang er onrust is in de wereld, thuis of ver van huis, hebben we mensen nodig die vrede kunnen brengen. Mensen die ingrijpen in conflicten. Zodat jij hier je toekomst vorm kunt geven.
Defensie heeft een eigen cybercapaciteit: mannen en vrouwen gespecialiseerd in de technische kant van informatica en netwerken. Zij werken met de nieuwste middelen om de militaire en nationale netwerken te beveiligen, en nog veel meer …
Defensie staat nooit stil. Wil je op de hoogte blijven van de laatste activiteiten en ontwikkelingen, abonneer je dan op Beldefnews.
Wij helpen je graag verder. Wil je deelnemen aan een van onze activiteiten? Bekijk dan zeker eens onze agenda.