Wat is een VPN? Definitie van VPN
VPN staat voor Virtueel Privénetwerk – het is een technologie die een veilige verbinding tot stand brengt. VPN versleutelt je online verkeer in real-time, waardoor je een privéverbinding met het internet kunt maken. Je kunt je gewenste locatie kiezen en surfen alsof je in een andere stad, land of zelfs ander deel van de wereld bent. Dit zorgt voor een hogere mate van privacy en vermindert de blootstelling aan cyberdreigingen. Je internetverkeer reist door een versleutelde tunnel en ziet eruit alsof het afkomstig is van de VPN-server in plaats van je eigen IP-adres. Dit is vooral belangrijk als je openbare Wi-Fi of een gedeelde Wi-Fi-verbinding gebruikt.
"Een VPN fungeert als een digitale tussenpersoon tussen jou en het internet."
Hoe werkt een VPN?
Wanneer je verbonden bent met het internet, wordt al je activiteit gelogd en geassocieerd met je Internet Protocol of IP-adres. Als je een gedeeld WiFi-netwerk gebruikt, kunnen anderen op het netwerk zien wat je doet. Zelfs op je thuisnetwerk kan je Internet Service Provider (ISP) je activiteit nog steeds zien. Een VPN gebruiken is als het maken van een digitale tussenpersoon tussen je apparaat en het internet die voorkomt dat anderen zien wat je doet. Wanneer je verbinding maakt met een VPN, wordt in plaats van je activiteit te associëren met je IP-adres, nu het IP-adres van de VPN-server aan je gegevens gekoppeld. Je kunt het vergelijken met een retouradres: in plaats van dat de post van je thuisadres komt, komt het nu van het 'thuis'-adres van de VPN-server.
De gegevens die worden verzonden en ontvangen wanneer je online bent, zijn ook versleuteld, dus naast dat ze niet afkomstig zijn van je eigen IP-adres, zijn ze ook onleesbaar. Je kunt het vergelijken met het verzenden van gescramblede informatie door een geheime tunnel, en het is niet leesbaar totdat het zijn bedoelde bestemming aan de andere kant bereikt. Zelfs als iemand erin zou slagen om het bericht in de tunnel te onderscheppen, zou hij het zonder de sleutel niet kunnen ontcijferen. Zonder te technisch te worden, is het belangrijkste om te onthouden dat met een VPN, gegevens worden versleuteld wanneer ze de tunnel binnengaan en worden ontsleuteld wanneer ze de tunnel verlaten met behulp van encryptiesleutels.
Het proces van het tot stand brengen van een VPN-verbinding is relatief eenvoudig. Wanneer een gebruiker verbinding maakt met een VPN-server, start de VPN-clientsoftware op hun apparaat een 'handshake' met de server. Tijdens dit proces wisselen de client en server sleutels uit om een versleutelde verbinding tot stand te brengen.
Zodra de verbinding tot stand is gebracht, is alle data die tussen de client en server wordt verzonden, versleuteld en kan niet worden onderschept door derden. Dit omvat gegevens die worden verzonden via openbare netwerken, zoals Wi-Fi-hotspots of mobiele netwerken.
Waarom zou je een VPN-verbinding moeten gebruiken?
"Door een VPN te gebruiken, kunnen mensen niet achterhalen wie je bent, waar je bent of wat je aan het bekijken bent."
Een VPN-dienst kan veel toepassingen bieden, zoals het verbergen van je IP-adres voor de nieuwsgierige ogen van trolls, hackers, bedrijven en overheden, of je nu een persoonlijke of openbare WiFi-verbinding gebruikt. Evenzo verbetert verbinding maken met het internet via een gecodeerde server van een VPN je veiligheid tegen zulke entiteiten. Een interessant voordeel van het veranderen van je IP-adres is dat je je locatie kunt veranderen.
Dus, wat is het doel van een VPN? Nou, niet iedereen gebruikt een VPN voor dezelfde reden. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen virtuele privénetwerken gebruiken:
Beveiliging bij werken op afstand
Het is geen toeval dat cyberaanvallen zijn toegenomen nu meer bedrijven het werken op afstand hebben omarmd. Om externe medewerkers te beschermen tegen online aanvallen, sluiten veel bedrijven zich aan bij bedrijfs-VPN-accounts. Het goede nieuws voor werknemers in deze situatie is dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het betalen voor een VPN-dienst, omdat hun werkgevers hen ervoor inschrijven.
Beveiliging van openbare WiFi
Hoewel het handig is om de internetverbinding in het winkelcentrum, op het vliegveld, in het restaurant of in het park te gebruiken, kunnen dergelijke verbindingen minder veilig en kwetsbaar zijn voor een Man-in-the-Middle (MitM) of een nep WiFi-hotspot aanval. Het gebruik van een VPN beveiligt gebruikers tegen dergelijke aanvallen.
Videostreaming
Streamingplatforms zoals Netflix, Hulu, HBO en andere kunnen de toegang beperken op basis van je IP-adres. Dit is niet ideaal als je op reis bent of in een land woont met beperkte entertainmentopties. Door een VPN te gebruiken om je locatie te vervalsen, kun je geografische blokkades omzeilen en toegang krijgen tot verschillende tv-programma's, films en zelfs videogames.
Sommige gamers en streamers gebruiken VPN's om hun IP-adressen te verbergen tegen de achtergrond van toenemende doxxing en swatting aanvallen. Maar sommige gamers maken zich zorgen over de invloed van een VPN op hun gameprestaties. Dus, vertraagt een VPN de internet snelheid? Het antwoord kan je verrassen.
Online winkelen en bankieren
Betalingsplatformen zoals PayPal kunnen geo-blokkades gebruiken om de toegang voor gebruikers in bepaalde landen te beperken, wat legitieme gebruikers kan blokkeren van hun accounts, zoals reizigers. Een VPN kan je helpen deze blokkades te omzeilen en toegang te krijgen tot je account. Een VPN kan je ook helpen bij het krijgen van betere deals van websites die verschillende prijzen aanbieden op basis van IP-adressen.
Censuur ontduiken
Internetgebruikers in landen met beperkingen op de vrijheid van meningsuiting kunnen soms met succes geblokkeerde inhoud, zoals nieuwsverhalen, benaderen met behulp van VPN's. Burgers, activisten en journalisten in landen met draconische wetten gebruiken ook VPN's om hun sporen op het internet te bedekken en veilig te blijven.
Je werkelijke IP-adres verbergen
Met de juiste tools kan een nieuwsgierige entiteit zoals een stalker, hacker of online-trol je algemene geografische locatie vinden via je IP-adres. Het afschermen van je werkelijke IP-adres met een virtueel adres beschermt je locatie. Als je niet zeker weet wat je IP-adres is en hoe je het moet opzoeken – Wat is IP-adres.
Je locatie vervalsen
Je locatie vervalsen door gebruik te maken van VPN-servers over de hele wereld is een uitstekende manier om iedereen die je bespioneert in de war te brengen. Of het nu je overheid is die je afkeurt omdat je je mening op het internet deelt, of een advertentie-algoritme dat geïnteresseerd is in waar je verbinding vandaan komt, locatievervalsing kan pottenkijkers misleiden.
Veilige gegevensoverdracht
Bedrijven eisen dat externe medewerkers verbinding maken met bedrijfsbronnen via VPN's voor gegevensbeveiliging. De end-to-end beveiliging van een VPN beschermt gevoelige gegevens, zoals intellectueel eigendom, tegen hackers.
Naast deze voordelen van het gebruik van een VPN-verbinding, gebruiken werkgevers vaak VPN's om hun werknemers in staat te stellen op afstand toegang te krijgen tot bestanden en programma's op een bedrijfsnetwerk, alsof ze op kantoor zijn. Daarnaast gebruiken sommige mensen VPN's om internetcensuur in bepaalde landen te omzeilen, zoals journalisten of politieke dissidenten die veilig willen spreken terwijl ze hun identiteit verbergen.
De geschiedenis van VPNs
Voorlopers van VPNs
Het concept van het verbinden van externe apparaten via een netwerk is niet nieuw. In de jaren 70 werden de eerste wide-area networks (WANs) ontwikkeld, waardoor organisaties computers over grote afstanden konden verbinden. Een van de vroegste methoden voor externe connectiviteit waren inbelverbindingen, waarbij gebruikers een verbinding met een externe server tot stand brachten met een modem en een telefoonlijn. Dit stelde gebruikers in staat om toegang te krijgen tot bronnen op een extern netwerk, maar het was traag, duur en niet erg veilig.
In de jaren 90, toen het internet meer verspreid raakte, begonnen bedrijven huurlijnen te gebruiken om hun filialen met een centraal netwerk te verbinden. Dit zorgde voor hogere snelheden dan inbelverbindingen, maar het was nog steeds duur en vereiste veel onderhoud.
Vroege VPN-technologie
In de late jaren 90 ontstond een nieuwe technologie genaamd Virtuele Privénetwerken (VPNs). VPNs maakten het mogelijk om via het publieke internet verbinding te maken met een privénetwerk, waarbij encryptie werd gebruikt om data veilig te houden. Dit maakte het veel makkelijker en kosteneffectiever om externe medewerkers met een centraal netwerk te verbinden, omdat ze nu het publieke internet konden gebruiken in plaats van dure huurlijnen.
Het eerste VPN-protocol heette Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP), dat in 1996 door Microsoft werd ontwikkeld. PPTP stelde gebruikers in staat om een veilige verbinding te maken tussen hun computer en een externe server, met behulp van een gebruikersnaam en wachtwoord voor authenticatie.
Een ander vroeg VPN-protocol was Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP), dat in 1999 door Microsoft en Cisco werd ontwikkeld. L2TP was een veiliger protocol dan PPTP, omdat het encryptie gebruikte om gegevens tijdens het transport te beschermen.
Huidige VPNs
Vandaag de dag worden VPN's door individuen en organisaties over de hele wereld gebruikt om hun online privacy en veiligheid te beschermen. Moderne VPN's maken gebruik van een reeks encryptieprotocollen, waaronder OpenVPN, IPSec en WireGuard, om veilige verbindingen over het internet te creëren.
Wat zijn de verschillende typen VPNs
Er zijn verschillende typen VPN's, elk met hun eigen unieke kenmerken en gebruikssituaties. De belangrijkste typen VPN's zijn:
- Toegangs-VPN op afstand: Dit type VPN wordt gebruikt door individuen of werknemers om verbinding te maken met het netwerk van een bedrijf vanaf een externe locatie, zoals een thuiskantoor of een café. Toegangs-VPN's op afstand gebruiken encryptie en authenticatie om de verbinding tussen de gebruiker en het netwerk van het bedrijf te beveiligen.
- Site-to-Site VPN: Dit type VPN wordt gebruikt om twee of meer netwerken met elkaar te verbinden, zoals het hoofdkantoor van een bedrijf en de filialen. Site-to-Site VPN's creëren een veilige en versleutelde verbinding tussen de netwerken, waardoor gebruikers bronnen kunnen openen en veilig met elkaar kunnen communiceren.
- Intranet VPN: Een Intranet VPN wordt gebruikt om een privénetwerk binnen het interne netwerk van een bedrijf te creëren. Dit type VPN stelt werknemers in staat om bedrijfsmiddelen veilig en privé vanuit het netwerk te benaderen.
- Extranet VPN: Een Extranet VPN wordt gebruikt om een veilige en privéverbinding tussen een bedrijf en zijn partners, leveranciers of klanten te maken. Dit type VPN wordt gebruikt om gevoelige informatie veilig tussen verschillende organisaties te delen.
- Mobile VPN: Een Mobile VPN biedt veilige en versleutelde verbindingen voor mobiele apparaten zoals smartphones of tablets. Mobile VPN's worden vaak gebruikt door thuiswerkers die bedrijfsmiddelen veilig vanaf hun mobiele apparaten moeten benaderen.
- SSL VPN: Een SSL VPN maakt gebruik van het SSL (Secure Sockets Layer) protocol om een veilige en versleutelde verbinding tussen een gebruiker en een extern netwerk te creëren. SSL VPN's worden vaak gebruikt om externe toegang tot webgebaseerde applicaties en diensten te bieden.
De juiste VPN kiezen
Bij het kiezen van een VPN zijn er een paar belangrijke factoren om te overwegen. Deze omvatten:
- Beveiligingsprotocollen: bsp;Kijk voor een VPN die sterke beveiligingsprotocollen zoals OpenVPN of IKEv2 gebruikt om ervoor te zorgen dat je gegevens goed versleuteld en beschermd zijn.
- Serverlocaties: Overweeg het aantal en de locaties van de beschikbare servers via de VPN. Dit kan vooral belangrijk zijn als je toegang nodig hebt tot inhoud die op jouw locatie is beperkt of als je je verbinding wilt optimaliseren voor streaming of gamen.
- Logbeleid: Zorg ervoor dat je het logbeleid van elke VPN die je overweegt, bekijkt. Een no-logs beleid is over het algemeen de meest veilige optie, omdat dit betekent dat de VPN geen enkel record bijhoudt van je online activiteiten.
Hoe je een VPN op verschillende apparaten gebruikt
Hoe een VPN op mijn computer te gebruiken
- Kies een VPN-provider: bsp;Eerst moet je een VPN-provider kiezen die aan jouw behoeften voldoet. Er zijn veel VPN-providers beschikbaar, dus zorg ervoor dat je hun functies, prijzen en gebruikersrecensies onderzoekt en vergelijkt voordat je er een kiest. Het is ook de moeite waard om een proefperiode te doen om te zien of je het product bevalt. Malwarebytes biedt een goed beoordeelde Privacy VPN die je 7 dagen gratis kunt proberen.
- Download en installeer de VPN-software: Zodra je een VPN-provider hebt gekozen, kun je hun software downloaden en op je computer installeren. Meestal vind je de downloadlink op de website van de provider of in de app store van je apparaat.
- Start de VPN-software: Nadat de software is geïnstalleerd, start je de VPN-client op je computer.
- Log in: Voer je VPN-accountgegevens in, zoals je gebruikersnaam en wachtwoord, om in te loggen op de VPN-software.
- Kies een server: bsp;Zodra je bent ingelogd, krijg je meestal een lijst met servers om uit te kiezen. Selecteer een serverlocatie om verbinding mee te maken. De locatie die je kiest, bepaalt je virtuele locatie en het IP-adres dat aan je computer is toegewezen.
- Verbind met de VPN: Klik op de verbindingsknop om een verbinding met de VPN-server tot stand te brengen. Zodra je verbonden bent, wordt je computer beschermd door de encryptie van de VPN, en wordt je internetverkeer via de VPN-server geleid.
- Verifieer de verbinding: Je kunt verifiëren dat je verbonden bent met de VPN door je IP-adres en locatie te controleren. Er zijn veel websites die deze informatie kunnen bieden, zoals WhatIsMyIPAddress.com.
Gratis VPN bsp;proefperiode hier.
Hoe een VPN op mijn smartphone of tablet te gebruiken
Wanneer je kiest voor een VPN-provider voor je computer, zullen ze waarschijnlijk een VPN-app aanbieden voor je andere apparaten, zoals je telefoon en tablet. Veel VPN-providers bieden ondersteuning voor meerdere platforms, wat betekent dat je hun service op meerdere apparaten kunt gebruiken met één account.
Malwarebytes biedt bijvoorbeeld VPN-apps voor alle apparaattypen, waaronder Windows, Mac, iOS en Android. Zodra je je hebt aangemeld voor onze VPN-dienst, kun je eenvoudig de app voor je specifieke apparaat downloaden, inloggen met je accountgegevens en verbinding maken met een VPN-server om je internetverbinding te beveiligen en je online privacy te beschermen.
Het gebruik van een VPN-app op je telefoon of tablet kan vooral nuttig zijn bij het verbinden met openbare Wi-Fi-netwerken, aangezien deze netwerken vaak onbeveiligd zijn en kwetsbaar voor hackers.
Hoe een VPN op je smartphone te gebruiken
Zoals eerder vermeld, zijn VPN-verbindingen ook beschikbaar voor Android-smartphones en iPhones, en ze zijn over het algemeen eenvoudig te gebruiken. Om een VPN op je smartphone in te stellen, volg je deze stappen:
- Kies een betrouwbare VPN-provider: Hoewel er gratis VPN-providers beschikbaar zijn, wordt het aanbevolen om een professionele provider te kiezen voor betere beveiliging en privacy.
- Download en installeer de VPN-app: Installeer de app vanuit de iOS App Store of Google Play Store.
- Log in op je account: Log in op je VPN-account zodra de app is geïnstalleerd.
- Basisinstellingen: bsp;De standaardinstellingen zijn meestal ontworpen voor de gemiddelde smartphonegebruiker. De app begeleidt je door de belangrijkste functies van de VPN-diensten.
- Zet de VPN aan: De meeste VPN-apps bieden een eenvoudige aan/uit-schakelaar op het startscherm.
- Servers wisselen: Als je je virtuele locatie wilt wijzigen, selecteer het gewenste land uit de lijst van beschikbare servers.
- Geavanceerde installatie: Als je een hogere mate van gegevensbescherming nodig hebt, kun je andere protocollen voor je encryptiemethode selecteren, afhankelijk van de VPN die je gebruikt. Bovendien bieden sommige VPN-apps diagnostische en andere geavanceerde functies die je kunt verkennen voordat je je abonneert.
- Activeer de VPN-verbinding: Nadat je de installatie hebt voltooid, activeer de VPN-verbinding via de app om veilig te kunnen browsen.
Hoe een VPN op TV te gebruiken
Veel moderne Smart TV's maken het mogelijk om een VPN-app direct vanuit hun ingebouwde app stores te downloaden. Bijvoorbeeld, TV's die Android TV gebruiken, ondersteunen VPN Android-apps. Als je TV geen VPN-app ondersteunt, gebruik een router met ingebouwde VPN-ondersteuning of programmeer je router met je VPN-instellingen om VPN op je TV te gebruiken. Als alternatief, probeer een streamingstick met VPN-software in de HDMI-poort van je TV te steken.
Hoe een VPN op Netflix te gebruiken
Een VPN gebruiken om Netflix te kijken kan eenvoudig of uitdagend zijn, afhankelijk van je apparaat. Als het besturingssysteem van je apparaat, zoals Windows, macOS, iOS of Android, een VPN-app ondersteunt, download, activeer en voer je VPN uit om Netflix vanuit een andere locatie te bekijken. Gebruik anders een VPN-router of programmeer je router om je VPN-instellingen te gebruiken.
Hoe een VPN voor gamen te gebruiken
Hoe een VPN op PS4 of PS5 te gebruiken
Als je wilt weten hoe je een VPN op PS4 of PS5 consoles kunt gebruiken, sta je misschien voor een uitdagende reis. Er zijn geen VPN-apps die je kunt downloaden van de Sony PlayStation Store. Hier zijn enkele opties die je kunt proberen:
- Gebruik een wifi-router met ingebouwde VPN-ondersteuning.
- Voer je VPN-informatie handmatig in je router in.
- Verbind je Sony-console met je pc via Ethernet en activeer het delen van internetverbindingen op je pc.
Hoe een VPN op Xbox te gebruiken
Voor veel spelers zijn Xbox Ones meer dan speelconsoles; ze zijn entertainmentunits. Hoewel een VPN de internetverbinding enigszins kan vertragen, stelt het gamers in staat om titels te spelen die niet beschikbaar zijn in hun regio of om digitale entertainmentinhoud uit een ander land te consumeren.
Maar je zult wat moeite moeten doen als je wilt weten hoe je een VPN op Xbox One of een oudere Microsoft-console kunt gebruiken, aangezien er geen VPN-apps zijn die je kunt downloaden. Hier zijn enkele opties die je kunt proberen:
- Gebruik een wifi-router met ingebouwde VPN-ondersteuning.
- Voer je VPN-informatie handmatig in je router in.
- Verbind je Xbox met je pc via Ethernet en activeer het delen van internetverbindingen op je pc.
Hoe je een VPN gebruikt om je locatie te veranderen
Als je wilt leren hoe je een VPN kunt gebruiken om van locatie te veranderen - maak simpelweg verbinding met een VPN-server met een ander IP-adres dan dat van jou. Je lijkt verbinding te maken met het internet vanaf de locatie van de VPN-server in plaats van die van jezelf, wat een andere stad of een ander land kan zijn. Met deze methode kun je mogelijk nieuwe entertainmentinhoud ontsluiten door geoblokkades te omzeilen.
Kun je een VPN-verbinding vertrouwen?
Het gebruik van een VPN kan een extra beveiligings- en privacylaag voor je online activiteiten bieden, maar of een VPN echt veilig is, hangt van verschillende factoren af. De sterkte van de encryptie die door de VPN-provider wordt gebruikt, is een cruciale factor. De meeste VPN's gebruiken een combinatie van encryptieprotocollen om de verbinding tussen het apparaat van de gebruiker en de VPN-server te beveiligen. De meest voorkomende encryptieprotocollen die door VPN's worden gebruikt zijn OpenVPN, IPSec en WireGuard. Deze protocollen gebruiken geavanceerde encryptie-algoritmen om ervoor te zorgen dat de gegevens die worden verzonden, veilig en beschermd zijn tegen nieuwsgierige blikken.
Het privacybeleid en de logpraktijken van de VPN-provider zijn ook belangrijke factoren om te overwegen. Een goede VPN-provider moet een duidelijk en transparant privacybeleid hebben dat beschrijft welke gegevens ze van hun gebruikers verzamelen en hoe ze deze gebruiken. Ze moeten ook een no-loggingbeleid hebben, wat betekent dat ze geen informatie opslaan over je online activiteiten of gegevens die via hun servers worden verzonden.
De fysieke beveiliging van de VPN-server is een andere belangrijke factor. Een VPN-server kan kwetsbaar zijn voor fysieke aanvallen of inbreuken als het niet goed is beveiligd. Goede VPN-providers zoals Malwarebytes nemen maatregelen om hun servers te beveiligen, zoals het gebruik van multi-factor authenticatie, firewalls en andere beveiligingsmaatregelen.
Ten slotte is het belangrijk op te merken dat geen enkele VPN 100% veilig is. Hoewel een VPN een extra beveiligings- en privacylaag kan bieden, is het nog steeds mogelijk voor een vastberaden aanvaller om een VPN-verbinding te compromitteren. Echter, het gebruik van een gerenommeerde VPN-provider kan het risico op dergelijke aanvallen aanzienlijk verminderen.
Conclusie
Kortom, het gebruik van een VPN is een essentieel hulpmiddel voor het beschermen van je online privacy en veiligheid. Het stelt je in staat om veilig op het internet te surfen, zonder je zorgen te maken dat iemand je online activiteiten in de gaten houdt. Echter, alleen het gebruik van een VPN is niet genoeg om je online aanwezigheid tegen cyberdreigingen te beschermen.
Het is ook belangrijk om gerenommeerde antivirus en internetbeveiligingssoftware te gebruiken om je apparaat tegen malware en virussen te beschermen. Daarnaast kan het bewust zijn van cyberbeveiligingsdreigingen, zoals phishing-scams en datalekken, en het nemen van gepaste maatregelen om jezelf te beschermen, veel bijdragen aan je online veiligheid.
Door het gebruik van een VPN met andere beveiligingsmaatregelen te combineren, kun je een uitgebreide aanpak creëren om jezelf online te beschermen. Onthoud dat het internet een gevaarlijke plek kan zijn, maar door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen kun je vol vertrouwen en met gemoedsrust internetten.