Tu, calla!: Sobre el dret a la llibertat d'expressió i de manifestació
By Laura Huerga and Blanca Busquets
()
About this ebook
Aquest llibre neix de la preocupació personal de les autores pel creixement de les sancions i penes relacionades amb els drets a la llibertat d'expressió, de manifestació i d'informació. L'obra exposa i denuncia el marc legal que empara la censura a l'Estat espanyol, agreujat per l'aprovació de la llei mordassa i l'enduriment del Codi Penal el 2015.
Alguns dels casos més coneguts dels últims anys ━Valtònyc, Altsasu, els presos polítics catalans, Pablo Hasél, La Insurgencia, Strawberry, o Cassandra, entre molts altres━ i d'altres menys coneguts però igualment importants serviran d'exemple d'aquestes males pràctiques i de com la censura i la repressió poden afectar-nos de forma insospitada.
Aquesta activitat repressiva ha trobat resposta, afortunadament, en la societat: des de l'activitat de les organitzacions que lluiten contra aquesta llei i les seves aplicacions, com el Centre Irídia, No Callarem, No Somos Delito, Amnistia Internacional, la Plataforma en Defensa de la Libertad de Información, Greenpeace…, fins a les diverses reaccions i formes d'organització contra la censura de diferents col·lectius en forma de manifest, manifestació, caixes de resistència, cançons i campanyes.
Tu, calla! és una anàlisi i una denúncia de l'actual estat de la censura i la repressió a Espanya i una reflexió sobre les fatals conseqüències d'aquestes polítiques: criminalització de la protesta i de la pobresa, desmobilització, autocensura i servitud d'informació.
Related to Tu, calla!
Titles in the series (30)
Temps de segona mà: La fi de l'home roig Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsLa pregària de Txernòbil: Crònica del futur Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEls nois de zinc Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDescolonitzar la ment Rating: 1 out of 5 stars1/5Desplaçar el centre: La lluita per les llibertats culturals Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsCultura en tensió: Sis propostes per reapropiar-nos de la cultura Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsÚltims testimonis: Un solo de veus infantil Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsSomnis en temps de guerra: Memòria d'infància Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsHumanitats en acció Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsA la Casa de l'Intèrpret Rating: 0 out of 5 stars0 ratings#FakeYou: Fake news i desinformació Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsTu, calla!: Sobre el dret a la llibertat d'expressió i de manifestació Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsPer què les dones salvaran el planeta Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsLluitar amb el diable: Memòries de la presó Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsNeix un teixidor de somnis: El despertar d'un escriptor Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsQui se'n cuida?: Com redissenyar una política democràtica Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsRefugiats climàtics: Un gran repte del segle XXI Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEnsenyar pensament crític Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsFrontera i llei: Migració global, capitalisme i l'auge del nacionalisme racista Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsBla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEscrits llibertaris Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsFeminisme interromput: Rebentar el poder Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsTot ha de canviar! Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsArt (in)útil: Sobre com el capitalisme desactiva la cultura Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDigitalització democràtica: Sobirania digital per a les persones Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDemocràcia i Cura: Mercats, igualtat i justícia. La cura al centre de la vida humana. Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEl negoci dels nadons Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEts una exagerada: Biaix de gènere i sexe en salut Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEstripar la terra Rating: 0 out of 5 stars0 ratings
Related ebooks
Michel Foucault: Biopolítica i governamentalitat Rating: 0 out of 5 stars0 ratings#FakeYou: Fake news i desinformació Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDies que canviaran el món. Política per a una nova era Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDemocràcia i Cura: Mercats, igualtat i justícia. La cura al centre de la vida humana. Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsAutoritat i autoritarisme: Una lectura des de la psicoanàlisi Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEixamplar la democràcia Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsPensar diferent Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsGiorgio Agamben: política sense obra Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsThomas Hobbes: La fundació de l'Estat Modern Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsLes cosmovisions socials: La peça que faltava: El desenvolupament integral de la ciutadania i el seu impacte sociopolític Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsNou ordre mundial 2023 Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsClaude Lefort: La inquietud de la política Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDesobediència civil Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsTransparència, accés a la informació i bon govern a Catalunya.: Comentaris de la Llei 19/2014, de 9 de desembre Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsNou Ordre Mundial 4t trimestre Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsPicar pedra: 50 reflexions republicanes sense jugades mestres Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEls mitjans. Per què són importants Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsManual de desobediència civil: Les claus de la revolta no-violenta que està transformant el segle XXI Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsCatalans, encara un esforç si voleu esdevenir republicans Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEntre togues i reixes: Escrits de judici i presó Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsJacques Rancière: L'assaig de la igualtat Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsSer d'esquerres és ser l'últim de la fila (i saber-ho) Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsContra la caritat: En defensa de la renda bàsica Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsLes clavegueres de l'estat: Guerra bruta i corrupció a Espanya Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsTemps difícils, accions sàvies: Com aprofitar la situació política i social per créixer interiorment Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsEl poder de la mentida: Manipular la veritat per construir relats Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsCoeducació, aposta per la llibertat Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsLa ciutat sense veïns: Víctimes i botxins a la Barcelona de l'especulació immobiliària Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsCartes als presos polítics Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsAltres visualitzacions juliol de 2024 Rating: 0 out of 5 stars0 ratings
Reviews for Tu, calla!
0 ratings0 reviews
Book preview
Tu, calla! - Laura Huerga
Tu, calla!
Sobre el dret a la llibertat
d’expressió i manifestació
ciclogènesi 14 | RAIG VERD
Primera edició: novembre 2018
Tu, calla!
3.0 (by-nc-nd) 2018 by
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
Laura Huerga i Blanca Busquets
3.0 (by-nc-nd) d’aquesta edició, Raig Verd Editorial
Disseny de la coberta: Tono Cristòfol
Fotografia de la coberta: Gettyimages, 2018 © Pierre-Philippe Marcou
Editor: Víctor Sabaté
Correctora: Xantal Aubareda
Producció editorial: Marta Castell
Composició ePub: Pablo Barrio
Publicat per Raig Verd Editorial
Gran Via de les Corts Catalanes 514, 1r 7a, Barcelona 08015
www.raigverdeditorial.cat
RaigVerd
ISBN ePub: 978-84-16689-83-5
BIC: J, JPRB, JPVH, JPVH1, JPVH2, JFMD, JPWF
Raig Verd editorial forma part de l’Associació d’editorials independents
Un cop llegit el llibre, si no el vols conservar, el pots deixar a l’abast d’altres, passar-lo a un company de feina o un amic a qui pugui interessar. En el cas de voler llençar-lo (cosa impensable), fes-ho al contenidor blau de reciclatge de paper.
L’editorial expressa el dret del lector a la reproducció total o parcial d’aquesta obra per a ús personal.
Tu, calla!
Sobre el dret a la llibertat d’expressió i manifestació
Laura Huerga i Blanca Busquets
Una anàlisi i una reflexió sobre la censura, la repressió de la dissidència i la criminalització de la protesta i de la pobresa.
Índex
Origen
Drets i lleis
Introducció
Llei mordassa
Reforma del Codi Penal
Casos
Per la llei mordassa
Per altres lleis
Reaccions
Conseqüències
Criminalització de la protesta
Criminalització de la pobresa
Autocensura
Servitud d’informació
Conclusions
Futura reforma de la llei
Censura i opinió pública
Agraïments
Annex
Bibliografia
Duc un vestit antic de seda forta
que, de tant dur-lo, m’ha emmotllat la pell.
El gest més ferm queda travat per ell
i el crit més viu fa so de fulla morta.
Em cansa forcejar en la lluita vana
de retrobar el mot just, l’acord real.
El vestit vell m’estreny fins a fer mal
i tremolo del fred que m’encomana.
Enyoro la nuesa beneïda
que em deixava indefensa en el neguit,
quan tot podia ser viscut i dit
al compàs jove que no té cap mida.
Sota la pell del meu antic robatge
sóc viva, malgrat tot, i sóc rebel,
i amb els que lluiten forjo el mateix cel
de llibertat, des del meu esclavatge.
Joana Raspall
El vell vestit
Origen
Si no creiem en la llibertat d’expressió per a aquells que menyspreem, no hi creiem en absolut.
Noam Chomsky
L’origen d’aquest llibre és el context d’involució en matèria de drets civils i socials que estem vivint. Tenint en compte el creixement que estem presenciant de notícies relacionades amb la censura i la repressió a través de sancions i penes, ens preocupa l’exercici dels drets a la llibertat d’expressió i la llibertat de manifestació.
En un moment d’acumulació d’injustícies i desprotecció dels ciutadans com a conseqüència de les polítiques que s’apliquen arreu —habitatge, sanitat, educació, reforma laboral, etc.—, vam percebre un augment d’encausats i multats exercint el dret a la llibertat d’expressió i el dret a la llibertat de manifestació. A més, entre el caos informatiu dels últims mesos —veritats, mitges veritats i mentides—, segueixen assaltant-nos quasi diàriament titulars sobre imputacions i sancions relacionades, directament o encoberta, amb les limitacions cada cop més flagrants de l’exercici d’aquest dret, la llibertat d’expressió.
Aquesta és la llavor del projecte: la preocupació pel creixement de la censura emparada legalment i la voluntat d’explicar el perquè i el com d’aquest creixement. Podria semblar que l’origen de l’augment de la censura es trobi en la creació i aplicació de la llei mordassa l’any 2015, però en realitat aquesta només ha sigut la catalitzadora d’unes polítiques que es venien aplicant de fa temps i que necessitaven unes eines de repressió més específiques i eficaces.
A més, en començar el nostre procés de documentació dels casos relacionats amb la llibertat de manifestació i d’expressió, es va fer obvi ràpidament que el problema tenia un abast molt més important. Les conseqüències anaven més enllà de la censura —com l’autocensura i els delictes no comesos—, es confonien i s’esborraven les fronteres entre les imputacions per delictes d’incitació a l’odi i enaltiment del terrorisme i les sancions a través de la llei mordassa —o, si voleu el seu nom real i més aviat irònic, Ley Orgánica de protección de la seguridad ciudadana. Els casos tipificats eren molt diferents entre si, uns anaven per la via penal, els altres per l’administrativa. Uns eren delictes molt greus relacionats amb el terrorisme o la incitació a l’odi, els altres podien arribar a ser només una diferència d’opinions amb un policia. Però tots els casos tenien trets comuns: la interpretació distorsionada de la llei, la discrecionalitat i impunitat policials, i la voluntat d’eliminar les opinions molestes o qualsevol tipus de dissidència vers el poder establert.
Així va sorgir la necessitat d’ampliar mires, canviar de perspectiva i passar d’una visió concreta —la censura— a una de més complexa —l’aplicació de les lleis— per aclarir les confusions entre les diverses lleis i els seus usos, condemnar la deriva autoritària i incloure els elements de criminalització de la pobresa, de limitació i criminalització de la protesta, de bloqueig de la llibertat d’informació i d’ideologització dels sistemes sancionadors i penals.
En aquest llibre us proposem que us endinseu en un camí que comença per la comprensió dels drets que hauríem de tenir i per comprovar si estan protegits o no per les lleis de l’Estat espanyol. Analitzarem en diversos punts els perills associats a la llei mordassa i a la reforma del Codi Penal que la va acompanyar. En l’àmbit de la censura i la repressió, veurem com no només la llei mordassa ens ha afectat mitjançant l’eliminació de la presumpció d’innocència, sino que la vaguetat i les reinterpretacions interessades de les lleis han suposat un canvi radical en l’aplicació de les penes. Repassarem alguns casos representatius per donar visibilitat a les injustícies que es cometen en nom de la llei i com han afectat els encausats, però ens centrarem també en la necessitat de reaccionar contra aquestes injustícies explicant què s’està fent per lluitar-hi en contra. Per acabar, explicarem les possibles conseqüències de tot el que hem exposat i us oferirem les nostres conclusions personals, que esperem us inspirin a extreure les vostres.
Desitgem que aquest llibre us sigui profitós en molts sentits. Tant si no sabeu res del tema, com si ja en sabeu alguna cosa. Posar tota aquest informació junta, analitzar-la i reflexionar-hi no ha estat gens fàcil però creiem que pot ser interessant per considerar la situació actual de les nostres llibertats i com ampliar-les. En qualsevol cas, d’un pensament se’n deriva un altre, i entre tots, segur que serem capaços d’imaginar com millorar el nostre entorn i de tirar-ho endavant.
Drets i lleis
—Però si intenteu tornar, us topareu amb la justícia!
Estava dret i inclinat sobre la taula, bramant directament a la cara d’en Bedap. En Bedap va alçar la mirada i li va dir:
—No vols dir justícia, vols dir càstig. Et penses que són la mateixa cosa?
Ursula K. Le Guin, Els desposseïts
INTRODUCCIÓ
La democràcia és una forma d’organització social on el poder resideix en la totalitat dels seus membres, fent que la presa de decisions sigui col·lectiva. Per tal que aquesta presa de decisions sigui col·lectiva, l’expressió i manifestació de les opinions ha de poder ser lliure i el mateix Estat, representant d’aquests ciutadans, ha de garantir la llibertat d’aquesta expressió.
Al final del llibre adjuntem la Declaració Universal dels Drets Humans de la ONU i de la UE, on estan acordats el drets que hem de poder exercir. Us animem a fer-hi una ullada, i us adonareu que algunes de les pràctiques criminalitzadores que estem vivint actualment entren en contradicció directa amb allò que es vol protegir amb aquests documents. Aquestes cartes no presenten drets interpretables o vagues, ni frases difuses que permetin reinterpretacions o segones lectures. Fins i tot la pròpia Constitució Espanyola defensa els drets que la seva Justícia està atacant. No obstant això, les lleis que denunciem sí que són interpretables i posen en qüestió la supervivència de les llibertats assolides al nostre país.
Quan consulteu els documents veureu que hi ha algunes diferències evidents, sobretot en la forma i en alguns dels punts que suposen excepcions, entre les cartes de drets humans i la Constitució Espanyola, però en cap cas es pot negar que tots ells garanteixen —o pretenen garantir— els drets de llibertat d’expressió i manifestació. I, si aquests han d’estar garantits, com és que les nostres lleis els vulneren?
Els drets fonamentals s’articulen a través de les lleis, el conjunt de normes jurídiques que tenen com a objectiu ordenar la societat. Els representants del poble proposen i defineixen el conjunt de lleis mitjançant les cambres legislatives corresponents. En una democràcia plena, les lleis serveixen per protegir els ciutadans i regular els diferents aspectes de la vida en comunitat, i haurien de respectar i garantir l’exercici dels drets humans fonamentals.
En el cas d’Espanya, però, existeixen diverses lleis que amparen la censura, la criminalització de la protesta i de la pobresa i que, per tant, en comptes de garantir l’exercici d’alguns d’aquests drets fonamentals, afavoreixen la seva repressió. Les lleis que, d’una forma més evident, estableixen un biaix repressor que coarta les nostres llibertats i que destrueix la definició de democràcia en aquests supòsits són la Ley Orgánica de protección de la seguridad ciudadana i, principalment, els articles referents a terrorisme i a odi del Codi Penal reformat l’any 2015, però també els de desobediència, calúmnies i injúries. Tant la llei mordassa com la reforma del Codi Penal es van tramitar i van ser aprovades conjuntament i van entrar en vigor el mateix dia, l’1 de juliol del 2015.
Context
La Ley Orgánica de protección de la seguridad ciudadana, la llei mordassa, no és només una llei, és més aviat un arsenal quasi infinit d’armes polítiques antisocials, neoliberals i autoritàries concebut per delimitar una llibertat que l’Estat veu amenaçadora. En un moment històric sense enemic ideològic punible per suport popular —per la desaparició d’ETA— i combinada amb una reforma del Codi Penal que afavoreix el mal ús dels delictes d’incitació a l’odi i d’enaltiment del terrorisme, la llei mordassa s’ha convertit en la instrumentalització de la por, la por posada al servei del poder i d’una ideologia concreta, hereva del franquisme i pertanyent a les estructures d’Estat. La qüestió de la desaparició d’ETA és important perquè l’Estat ha utilitzat les reformes penals derivades de la lluita antiterrorista per reprimir la desobediència civil.
S’ha de tenir en compte en quin marc s’aprova la llei mordassa el 2015. Com diu Alejandro Torrús, des de l’any 2011 l’Estat s’ha enfrontat a tres fenòmens: el 15M, Podemos i el sobiranisme català.
El Estado español ha hecho frente desde 2011 a tres fenómenos que han intentado romper el candado del 78
: el 15-M, Podemos y el soberanismo catalán. La respuesta ha sido la cerrazón, más Código Penal y, sobre todo, el señalamiento del diferente como disidente. La consigna es clara: o el régimen del 78 o el caos. Si no estás con nosotros, eres el enemigo. Si no concibes el Gobierno, la economía o la nación española como nosotros, eres separatista, golpista, antiespañol, bolivariano, y, probablemente, simpatizante de ETA.1
A més d’un augment de la pressió policial sobre els moviments d’esquerra, aquests tres fenòmens se sumen a una sèrie de protestes o reivindicacions: des del moviment antifeixista o el moviment de la Plataforma de Afectados por la Hipoteca (PAH) i les protestes pel soterrament de l’AVE a Múrcia, passant per les manifestacions feministes, les reivindicacions socials a favor de l’educació o la sanitat, fins a qualsevol resposta o queixa relacionada amb la crisi econòmica que ens ofega.
En tots aquests moviments, el sistema ha trobat que pot justificar amb interpretacions i usos dubtosos qualsevol ús de lleis que no van ser creades per aquests casos. Davant la protesta, el rebuig social i les exigències de canvi, l’Estat té dues opcions: prendre consciència que el context ha canviat i legislar per al poble, o reforçar les defenses i protegir-se amb una legislació encara més repressiva. L’estat espanyol ha optat per la segona via. Demostrant una gran manca de cultura política i de maduresa democràtica, els mecanismes que s’han triat per lluitar contra aquests moviments fonamentalment reivindicatius han estat l’enduriment del Codi Penal, la divisió social marcant l’altre com a «dissident destructor» i el bastiment d’una llei trampa que es fa servir contra el ciutadà —i no per protegir el ciutadà com diu el seu nom oficial—, la llei mordassa.
La llei mordassa es fonamenta en la llei Corcuera del 1992 —Ley Orgánica 1/1992 sobre Protección de la Seguridad Ciudadana o llei de la puntada a la porta—, que facultava a les forces de l’ordre a entrar en una propietat privada en la que se sospités que podia estar cometent-se un delicte, sense necessitat d’ordre o autorització judicial. Aquesta disposició va ser declarada com inconstitucional l’any 1993 i va ser anul·lada.
El 2008, com a conseqüència de la crisi, comencen a activar-se els moviments socials i el 2009 la coneguda com a llei Sinde provoca una efervescència sense precedents a la xarxa. El carrer, real i virtual, bullia i tota aquesta capacitat de mobilització esclata el 2011 amb el 15M. El moviment assoleix la màxima expressió en forma de reivindicacions, acampades i manifestacions. És llavors que comencem a sentir veus, entre elles la d’Esperanza Aguirre: «Tras los indignados, los camorristas y pendencieros —que