Joe Biden renuncia a ser candidat i ofereix suport a Kamala Harris

Comunica la decisió en una carta difosa a les xarxes socials després de setmanes de pressions

El dirigent demòcrata, de 81 anys, anuncia la seva «total adhesió» a la nominació de la vicepresidenta

Joe Biden puja una carta aquest diumenge per anunciar que es retirarà de l'elecció

Joe Biden puja una carta aquest diumenge per anunciar que es retirarà de l'elecció / AP

Idoya Noain

Una carta d’una sola pàgina compartida a X (abans Twitter). Així, cap a tres quarts de dues de la tarda a la costa est dels Estats Units, el president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar ahir que es retirava com a candidat del Partit Demòcrata per a les eleccions del 5 de novembre. La formació i el país, a 105 dies dels comicis en què l’expresident republicà Donald Trump intenta tornar a la Casa Blanca, ara entren en territori desconegut.

La decisió de Biden, tot i anticipar-se des de fa dies, és un autèntic terratrèmol. Arriba després que el veterà mandatari, de 81 anys, es veiés sotmès a setmanes de pressions a tots els nivells des de la seva pròpia formació i dels donants per llençar la tovallola. I aquestes pressions, que es van disparar després que la seva desastrosa actuació en el debat del 27 de juny davant de Trump globalitzés els dubtes sobre les seves capacitats físiques i cognitives que des de fa temps mostraven molts votants, s’han provat insuperables.

«Crec que és en el millor interès del meu partit i del país que em retiri i em concentri únicament a complir els meus deures com a president durant la resta del meu mandat», explica Biden en la carta, dirigida als seus «compatriotes nord-americans» i en la qual anuncia que es dirigirà a la nació per explicar la seva decisió més endavant.

Només 27 minuts després, Biden va publicar un altre missatge en què mostrava la seva «total adhesió» a la vicepresidenta Kamala Harris perquè sigui la nominada pel partit. «És hora d’unir-se i guanyar a Trump. Fem-ho», va escriure Biden, que va definir Harris com una «sòcia extraordinària».

Aquest missatge és fonamental per al futur immediat del partit, i assenyala que des que va esclatar la crisi s’ha considerat relleu natural de Biden, amb avantatges afegits com la capacitat per les lleis de finançament de poder disposar directament dels diners recaptats per una campanya on ella ja apareixia en les paperetes. Però no garanteix que els demòcrates puguin evitar el caos.

Incògnites sobre el procés

Mai abans un president nord-americà que buscava la reelecció s’havia retirat de la carrera tan a prop de les eleccions. I en les primàries, 14 milions de votants van donar el seu vot a Biden, que va acumular més del 90% dels prop de 4.000 delegats. Encara que molts podrien seguir la seva guia i donar suport a Harris en la convenció que tindrà lloc entre el 19 i el 22 d’agost a Chicago, com es desenvoluparà el procés fins aleshores, si apareixen nous candidats i fins i tot el mateix desenvolupament de la convenció, estan plens d’incertesa. Algunes veus al partit volen allunyar la imatge antidemocràtica d’una coronació de Harris, però altres veus també alerten dels perills que representaria desafiar l’ascens de la vicepresidenta, la primera dona i de color que arriba al càrrec. En tot cas, Trump, favorit segons les enquestes, promet aprofitar el caos demòcrata.