Judit Martín a "Les dones i els dies"
L'actriu i humorista Judit Martín celebra que s'hagi imposat el sentit comú en aquest litigi

Victòria judicial de Judit Martín i els altres set còmics denunciats per Planeta Impro

L'empresa els havia demandat per criticar-ne les condicions laborals a les xarxes, però el jutjat conclou que els comentaris no eren vexatoris i estan emparats per la llibertat d'expressió

Redacció/ACNActualitzat

Un jutjat de Barcelona ha desestimat la demanda que va interposar la companyia de teatre Planeta Impro contra l'actriu i humorista Judit Martín i set còmics més en considerar que havien vulnerat el dret a l'honor i a la pròpia imatge, arran d'uns comentaris a xarxes socials en què criticaven les condicions laborals de l'empresa. 

El jutjat de primera instància número 30 considera que tots els comentaris queden emparats pel dret a la llibertat d'expressió i d'informació, i que no atempten contra l'honor, la imatge o la intimitat de la companyia, que reclamava una indemnització de 150.000 euros.

La sentència no és ferma i es pot apel·lar, però en una roda de premsa aquest dimarts els advocats i el grup de demandats s'han mostrat confiats que el cas s'acabarà tancant definitivament. 

Judit Martín, que col·labora en programes d'èxit de TV3 com "Polònia" i "Està passant", ha destacat en una piulada que "s'ha imposat el sentit comú" i ha agraït la feina dels advocats que han portat el cas.

El litigi judicial es va obrir el març de l'any passat arran d'uns comentaris a les xarxes socials en resposta a una piulada d'un compte anònim anomenat "Torrezna" que denunciava la precarietat laboral de Planeta Impro. Els actors demandats van donar suport al tuit, amb comentaris o amb algun "like". 

L'endemà mateix, Planeta Impro SLU va avançar en un comunicat que emprendria mesures legals i desmentia el contingut del tuit que qualificaven de tenir un objectiu "malintencionat" i asseguraven que la remuneració era conforme al conveni del sector. L'empresa ofereix espectacles de teatre improvisat a la sala Teatreneu, al districte de Gràcia de Barcelona.
 

La sentència dona la raó als còmics

La sentència judicial considera provat que no només les expressions no eren "vexatòries" o "insultants", sinó que a més tenen "interès públic" i "una base de realitat" per les experiències viscudes dels demandats i les sentències d'ordre social i procediments d'inspecció oberts a l'empresa per irregularitats en les contractacions de treballadors.

El jutjat no creu que existís una planificació o intervenció "orquestrada" per part dels demandats per perjudicar els interessos de la companyia, com pretenia Planeta Impro, i considera que no s'aporta cap dada que permeti entendre el càlcul dels 150.000 euros que reclamava com a indemnització.

L'advocada de Col·lectiu Ronda, Carme Herranz, que ha exercit la defensa compartida dels demandats amb Jaume Alonso-Cuevillas, ha explicat que "moltes d'aquestes denúncies es fan pel possible efecte dissuasiu i evitar que es conegui la veritat, i això és contrari a la llibertat d'expressió".

Els còmics han assegurat que no van voler "desprestigiar" ningú sinó denunciar "una situació real" i han encoratjat treballadors de qualsevol sector a denunciar les condicions laborals precàries que pateixin.

 

ARXIVAT A:
JudicialTeatreDrets laborals
Anar al contingut