Salvador Illa i Carles Puigdemont
Illa i Puigdemont han anunciat que es presentaran a la investidura (Europa Press)

Turull repta el PSC a provar primer la investidura, mentre que Illa referma el no a Puigdemont

L'aspirant del PSC nega en quatre idiomes la possibilitat d'abstenir-se en favor de Puigdemont i Junts li suggereix que es presenti demà mateix

RedaccióActualitzat

Un cop constituït el Parlament aquest dilluns, ara hi ha al davant el més difícil: que algun dels dos aspirants, Salvador Illa o Carles Puigdemont, aconsegueixi la majoria necessària per ser president de la Generalitat.

Illa, com a candidat del PSC, el partit més votat el 12M, afirma que "l'única possibilitat" és "una majoria progressista" de PSC, ERC i els Comuns que l'investeixi a ell.

Entrevistat aquest dimarts al Cafè d'Idees de TVE, ha dit que Puigdemont "no té els suports" per ser investit, i ha negat en quatre idiomes que el PSC li pugui facilitar la investidura amb una abstenció:

"No m'abstindré, no me abstendré, I'm not going to suport Puigdemont, je ne voterai pas Puigdemont. Ho dic en tots els idiomes, per què? Perquè els catalans no han votat això."

Illa ha afirmat que ell té "una majoria de govern", mentre que Puigdemont té "una minoria de bloqueig" i no té intenció de bloquejar res, perquè vol evitar una repetició de les eleccions.


Turull: "Que hi vagi ell"

Li ha respost aquest mateix dimarts al matí el secretari general de Junts, Jordi Turull, que l'ha desafiat a anar "demà mateix" a la investidura, si és cert que té tants suports:

"El senyor Illa veig que ho té molt clar; que vagi a la investidura primer, que hi vagi ell, i si no surt, que ho deixi estar."

Entrevistat al programa "Els matins" de TV3, Turull ha dit que Junts s'estima més anar a la investidura quan tinguin "possibilitats de poder-se'n sortir", i ha retret a Illa que "vagi donant lliçons".

Turull ha afegit que ara treballaran per la investidura "de manera discreta" i "fora de radar", que ha dit que és "la manera més efectiva", i s'ha mostrat obert a oferir a ERC entrar al govern a canvi del suport.

El secretari general de Junts ha reiterat que Puigdemont serà present a la investidura tant si és candidat com no, i ha afirmat que no té cap contacte amb el PSC per negociar un hipotètic suport.


La voluntat i els suports dels aspirants

Per la seva banda, el president del Parlament escollit aquest dilluns, Josep Rull, i d'acord amb el seu nou paper institucional, s'ha limitat a dir en una entrevista a Catalunya Ràdio que li toca escoltar els grups per copsar la voluntat i els suports dels aspirants:

"En base a aquests dos elements, evidentment exerciré les funcions que tinc encomanades per l'estatut de Catalunya i proposaré a un dels candidats a sotmetre's a la investidura."

Ara Rull té deu dies hàbils per fer la ronda de contactes i proposar candidat, de manera que el ple d'investidura podria ser el 25 de juny, que es repetirà dos dies després si el candidat no aconsegueix majoria absoluta.

Si en la segona votació no arriba a la majoria simple, haurà estat una investidura fallida i es posarà en marxa el compte enrere per intentar investidures alternatives, amb el 26 d'agost com a data límit.

Si arribada aquesta data i ningú no ha estat investit, es convocaran automàticament noves eleccions, que se celebraran durant la primera quinzena d'octubre.

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontJordi TurullJosep RullSalvador IllaEleccions Parlament Catalunya 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut