El robatori de coure ha empitjorat el funcionament de la línia R3 de Rodalies (3Cat/Nati Adell)
Catalunya al dia

Rodalies, un mes després del robatori de coure: "Faig una gimcana per arribar a la feina"

Les afectacions que encara provoca l'avaria ha fet que milers d'usuaris hagin canviat el tren pel bus, i en molts casos obliga a agafar fins a tres mitjans de transport diferents per anar a treballar o a estudiar

Nati Adell/Montse JenéActualitzat

Ja fa un mes del robatori de coure a l'estació de Montcada Bifurcació i les incidències que això provoca a la xarxa ferroviària continuen.

Tot i que Adif i Renfe ja han comunicat que aquest diumenge començaran a fer proves per restablir el servei a l'R3, l'R4 i l'R7, les afectacions han comportat un canvi d'hàbits entre els usuaris, i molts d'aquests han substituït Rodalies per autobusos o pels Ferrocarrils de la Generalitat.

Segons dades de Territori, les línies interurbanes d'autobús que connecten Vic, Sabadell i Terrassa amb Barcelona han tingut un increment de passatgers de fins al 56% respecte fa un any. I a Ferrocarrils, les estacions de Sabadell, Terrassa, Martorell i Manresa han registrat un augment de 23.000 viatges respecte abans del robatori. 


Fuga d'usuaris a l'R3

El robatori de coure ha empitjorat el funcionament de la línia R3 de Rodalies, que va de l'Hospitalet fins a Puigcerdà. És la que acumula més incidències i l'única que continua sense arribar a Barcelona, ja que els passatgers han de baixar a Montcada Ripollet i des d'allà els traslladen en busos fins a Fabra i Puig, on poden agafar el metro.

Milers d'usuaris de l'R3 s'han passat al bus tot i els problemes de saturació que pateixen algunes línies en hores punta, i que deixen desenes de persones a terra després de fer llargues cues. Per exemple, l'e12 -que uneix Vic amb Barcelona- té 500 viatgers més diàriament, fins a arribar a un total de 3.800. La Rosa Maria és una de les usuàries que s'han passat a aquesta línia d'autobús: 

"M'he passat al bus perquè el trajecte que abans feia en una hora i mitja llarga, ara s'ha convertit en 3 hores o més"

L'Aina estudia a Barcelona i des del robatori de coure també s'ha passat al bus que va de Vic a Barcelona, però es queixa que això li costa més diners. Explica que amb la Renfe el transport li sortia gratuït perquè el que pagava li acabaven retornant. Ara, en canvi, per poder agafar el bus s'ha hagut de comprar la T-Jove, que li ha costat 50 euros i li servirà només durant tres mesos.

Arran del robatori de coure, milers d'usuaris del tren s'han passat a l'autobús (3Cat/Nati Adell)

Si a Osona la gent s'ha abocat al bus, al Vallès molts usuaris de l'R3 --com la Carme, de la Garriga-- han acabat recorrent al cotxe per anar fins a Granollers i des d'allà agafar l'R2, que funciona millor i arriba a Barcelona.

"Ara faig una gimcana de transports per poder arribar a la feina i he d'agafar el cotxe, cosa que m'emprenya bastant perquè estem en emergència climàtica"

La seva parella, el Francesc, és pediatre al Raval i s'ha comprat expressament una moto per arribar a temps a la feina. Ja s'està plantejant demanar el trasllat per tenir la consulta a prop de casa. 


"Màrtir" del tren

Malgrat tots els problemes a l'R3, encara queden militants que defensen a ultrança aquest mitjà de transport. És el cas de la Núria Gil, que s'autodefineix com a màrtir i no vol cedir:

"El tren és molt més ecològic, més agradable i més còmode...i no em dona la gana que per la seva incompetència no pugui fer servir un transport públic i sostenible"

La Núria explica que la tornada a Osona des de Barcelona és un malson, perquè després d'arribar en autocar fins a l'estació de Montcada Ripollet, moltes vegades s'ha d'esperar 40 minuts que surti el tren cap a Vic. Sentencia que els estan "segrestant la vida".


Canvi d'hàbits també en territori de l'R4

Les afectacions pel robatori a Rodalies també afecten l'Alt Penedès, on els usuaris ja feia mesos que suportaven les obres que s'estan fent a les vies.

Estació de Vilafranca del Penedès (3Cat/Montse Jené)

Ara mateix, l'R4 sud acaba a l'Hospitalet de Llobregat i els passatgers han de canviar de tren o anar al metro. Això també ha obligat moltes persones a optar pel bus, on sovint han de suportar llargues cues. És el cas de la Sònia:

"Abans agafava el tren a la Granada per anar cap a Barcelona. El que abans era un trajecte d'una hora s'ha convertit en gairebé dues hores. És impossible"


Pas endavant a escala judicial

Coincidint que fa un mes del robatori de coure, la Generalitat ha anunciat que es personarà en les causes judicials que afectin el servei de Rodalies per delictes d'aquest tipus. D'aquesta manera, el Govern podrà actuar com a acusació i exercir l'acció penal i la civil. Les diligències del cas del robatori del 12 de maig segueixen als jutjats d'instrucció de Mollet del Vallès.

 

ARXIVAT A:
MobilitatTransport públicRenfe
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut