Les últimes recomanacions per estalviar en la factura de la llum i el gas
En el cas de la llum, la millor opció ara és anar al mercat lliure, però en el cas del gas surt a compte la tarifa regulada
Els preus de l'energia han donat una treva les últimes setmanes, però els experts avisen que encara ens esperen un parell d'anys de preus disparats.
Per intentar minimitzar l'impacte a la factura de la llum i del gas, els consumidors poden seguir una sèrie de recomanacions per saber què estan pagant i si tenen alguna opció per rebaixar-ne el preu.
A la factura de la llum, la pujada forta va començar el 2021 i l'any que ve la llum haurà multiplicat per 4 el que es pagava fa un any.
Què es pot fer per rebaixar el que paguem per l'electricitat?
D'entrada, s'han de saber les condicions del contracte, que molta gent desconeix.
És una informació que es troba a la factura, per tenir clar si s'està al mercat regulat, PVPC (Preu Voluntari al Petit Consumidor), o s'està al mercat lliure.
Quines característiques té el mercat lliure?
En el cas de l'electricitat, hi ha moltes més ofertes al mercat lliure i són més econòmiques. Hi ha empreses grans i petites que l'ofereixen, i com recorda el consultor energètic de Trébol Energía Josep Granell, "tant les grans com les petites van gestionar l'energia amb temps i ara estan oferint preus molt més competitius que la tarifa regulada".
La factura és més estable perquè prèviament s'ha pactat una tarifa fixa o variable amb uns trams horaris segons el consum energètic. Però, des de fa uns mesos, pot aparèixer un nou concepte que és el topall del gas, i això fa variar la factura final.
Ja ho estan pagant tots els que han renovat el contracte a partir del 26 d'abril. Si no, quan s'acabi i s'hagi de renovar, les companyies acostumen a revisar els preus a l'alça i a més incorporen el topall del gas.
S'afegeix així un punt d'incertesa que els clients del mercat lliure no tenien.
Com funciona el mercat regulat?
Al mercat regulat el preu de l'energia és regulat pel govern i canvia cada dia i cada hora segons el mercat majorista de l'electricitat. Per això és tan difícil saber què es pagarà i a quines hores surt millor posar una rentadora o engegar el forn. I incorpora el topall del gas.
Qui s'hauria de quedar al mercat regulat?
Qui compleixi els requisits per obtenir el bo social. És una tarifa bonificada entre el 25 i el 40% (excepcionalment s'augmenta al 65 i al 85% fins a finals de 2023) i és el que surt més a compte. I només es fa a través de les grans companyies, anomenades comercialitzadores d'últim recurs.
A Catalunya, la comercialitzadora majoritària és Energia XXI, filial d'Endesa.
De totes maneres, els experts com Josep Granell recomanen "anar al comparador de preus de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència perquè és neutre i et poden indicar quina companyia contractar. Poses les dades de la factura i et compara quant hauries pagat al mercat lliure i amb les altres comercialitzadores".
Fixem-nos ara, en el mercat del gas:
Per què es recomana la tarifa regulada?
Al contrari del que passa amb l'electricitat, en el cas del gas és més recomanable el mercat regulat. Consultors energètics com els de Trébol Energía asseguren que "no es pot trobar cap tarifa més competitiva que la del mercat regulat".
La tarifa regulada, l'anomenada TUR, no està indexada als preus de mercat, sinó que el govern ha fixat els preus per sota del preu de les comercialitzadores del mercat lliure i surt més barata. Ells recomanen que "tothom es canviï al mercat regulat".
Per què costa tant canviar a la tarifa regulada?
La CNMC està investigant si s'estan posant traves als clients per contractar la tarifa regulada del gas. Molts clients es queixen que les companyies no posen fàcil el canvi, sovint perquè és difícil contactar-hi.
Els experts tenen dubtes sobre el que està passant, i Granell explica que també pot ser que les empreses no estiguin preparades per als canvis massius: "S'ha de veure si estan saturades o si realment posen traves perquè no volen perdre clients".
Qui ofereix tarifa regulada del gas?
Tot plegat ha desbordat pàgines web i centraletes de les companyies que l'ofereixen, que només són quatre: Gas & Power, propietat de Naturgy, EnergiaXXI, propietat d'Endesa, Curenergia, d'Iberdrola, i Baser, de Total Energy.
"Com que estan subvencionades pel govern o pel dèficit de tarifa", afegeix Granell, "hi poden haver diferències d'entre 300 i 400 euros l'any per un consum domèstic normal amb calefacció".
Com s'ha de fer el canvi?
Quan un client demana el canvi, ha de trucar directament a una de les quatre comercialitzadores que ofereixen la TUR. Elles li enviaran el nou contracte i s'encarregaran de fer tot el tràmit, com a màxim 7 dies hàbils.