L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, parla amb la presidenta d'ERC a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, abans del ple municipal.
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, parla amb la presidenta d'ERC a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, abans del ple municipal.

ERC tanca un preacord amb el PSC per entrar al govern de Barcelona, que hauran d'aprovar les bases

La militància republicana votarà aquest dijous a la tarda en un congrés extraordinari si avala el preacord per governar amb Jaume Collboni

RedaccióActualitzat

La militància d'Esquerra Republicana de Catalunya de la ciutat de Barcelona decidirà aquest dijous si els republicans entren en el govern de Jaume Collboni a l'Ajuntament.

Així ho ha decidit l'executiva del partit a Barcelona aquest dimarts al vespre, dividida entre els partidaris de formar-ne part i els que aposten per quedar-se a l'oposició.

En un comunicat fet públic aquest dimarts a la nit, els republicans expliquen que han arribat a un preacord amb els socialistes "per un programa de govern conjunt i progressista", que va "acompanyat d'un principi d'acord per a la nova composició de l'executiu".


ERC gestionaria joventut, turisme i drets socials

El principi d'acord amb els socialistes "preveu que ERC gestioni responsabilitats de gestió en àrees clau per als republicans, com la llengua catalana, joventutturisme, promoció econòmica, drets socials, projecció de ciutat, gent gran o qualitat urbana", diu el comunicat.

Fonts coneixedores del pacte han dit a EFE que la presidenta d'ERC a Barcelona, Elisenda Alamany, assumiria Promoció Econòmica --que inclou Turisme i Barcelona Activa-- i Jordi Castellana, l'àrea de Drets Socials.

La reunió de la direcció d'ERC a Barcelona ha començat passades les 19.00 hores i s'ha allargat durant més de tres hores i mitja.

Elisenda Alamany i Jordi Castellana, el novembre a Barcelona (Europa Press)

Un congrés extraordinari per decidir-ho

Per prendre la decisió final la militància està convocada aquest dijous a les 19.00 hores a l'Orfeó Martinenc, segons precisa una carta enviada als militants.

La fórmula perquè els militants decideixin serà un congrés extraordinari, i no una simple consulta, perquè va ser la fórmula que van fer servir a l'inici de la legislatura.

Llavors van optar per donar suport al candidat de Junts, Xavier Trias, i el partit té fixat que si fan "modificacions de la posició", han de fer servir el mateix sistema.

Segons fonts del partit a Barcelona, no necessiten el vistiplau de la direcció nacional d'ERC per tirar endavant la decisió, tot i que el reglament del partit per a les municipals del 2023 així ho marca per als municipis de més de 10.000 habitants.

Tot plegat és un moviment significatiu d'ERC en un moment en què els 20 escons que tenen al Parlament seran decisius per determinar qui serà el pròxim president de la Generalitat.


Una oficina del català i un "fons de retorn turístic"

A les 11 del matí d'aquest dimecres Eva Baró i Jordi Coronas, membres de l'executiva d'ERC a la ciutat, han defensat davant la premsa el preacord al qual han arribat amb el govern del PSC.

Baró ha recordat que durant mesos la militància d'ERC ha debatut la possibilitat d'entrar al govern municipal, i que la direcció nacional del partit n'ha estat al cas en tot moment.

Per la seva banda, Coronas ha dit que el preacord preveu la creació d'una oficina dedicada al català i un "fons de retorn turístic" dotat amb 40 milions d'euros anuals per als barris més afectats.

També la construcció d'11 nous CAP, la posada al mercat de 1.000 habitatges públics cada any i la protecció del comerç de proximitat, a més de continuar amb la pacificació dels carrers.

No han volgut, però, donar més detalls dels preacords ni confirmar quins càrrecs concrets inclouen, com tinences d'alcaldia o regidories de districte, amb l'argument que els militants ho han de saber abans que la premsa.


Un govern amb 15 regidors de 41

Si finalment es consuma l'acord, el govern municipal tindrà garantits 15 vots al ple, els 10 regidors del PSC i els 5 d'ERC, encara lluny de la majoria absoluta, que està fixada en 21 regidors.

Això obligarà aquests partits a pactar els acords de govern que exigeixin l'aprovació del ple amb Junts, que en té 11, o amb els Comuns, que en tenen 9, mentre que PP i Vox tenen 4 i 2 regidors, respectivament.

El líder del partit, Oriol Junqueras, ha dit aquest dimecres que coneix "poc" el preacord, però s'ha mostrat partidari que "s'implementi bé el que decideixi la militància de Barcelona".

Per la seva banda el portaveu de Junts a l'Ajuntament, Josep Rius, ha recordat a ERC que Collboni és alcalde gràcies a "un pacte gens coherent i contra natura entre el PSC, els Comuns i el PP".

Bona sintonia pels pressupostos

Els republicans ja van mostrar bona sintonia amb els socialistes a Barcelona quan van tancar el pacte per aprovar els pressupostos de Collboni. Uns comptes, això sí, que no van tirar endavant al ple perquè només van aconseguir 15 vots favorables.

Els Comuns, que al febrer havien donat el vistiplau al projecte de pressupostos, van votar-hi en contra a finals de març perquè Collboni no va acceptar que entressin al govern municipal, que era la condició que havien posat per votar a favor.

Amb tot, els pressupostos es van acabar aprovant automàticament després que Collboni es va sotmetre a una moció de confiança per forçar-ho. 

En tot cas, l'entesa entre ERC i el PSC no va anar més enllà per la convocatòria d'eleccions a Catalunya.

L'actual primera tinenta d'alcaldia, la socialista Laia Bonet, confirmava aquest dimarts que els contactes amb els republicans no s'han aturat i que la decisió sobre l'ampliació del govern municipal es prendrà al marge de la investidura al Parlament.

 

ARXIVAT A:
ERCAjuntament de Barcelona
Anar al contingut