Turistes fent una cervesa a Tor, el 18 de maig
Allau de turistes a Tor, el 18 de maig passat (3Cat)

Els propietaris de Tor, dividits sobre si tancar o no la muntanya a curiosos i turistes

L'èxit de la sèrie de Carles Porta a 3Cat ha provocat una allau de visitants i un no parar de motos i totterrenys que alguns copropietaris, farts de ser el centre d'atenció, volen aturar

RedaccióActualitzat

Tor és un petit poble del Pallars Sobirà que ha protagonitzat una de les històries de crònica negra més seguides arreu de Catalunya, i de la qual encara no se'n sap el final.

Una història que el periodista Carles Porta va començar a investigar el 1997 per al programa "30 minuts" i que narra a "Tor", una sèrie documental de vuit capítols produïda pel 3Cat --juntament amb Goroka, Ikiru Films i True Crime Factory.

Carles Porta, en la presentació del programa Tor
La sèrie "Tor", de Carles Porta, ha atret molts curiosos que volen conèixer "la muntanya maleïda" (3Cat)

Es tracta d'un "true crime" sobre els cent anys de baralles i assassinats que han marcat la vida dels habitants d'aquest nucli del municipi d'Alins, i ha tingut tant d'èxit que ha provocat una allau de curiosos que s'arriben, cada setmana, a visitar l'anomenada "muntanya maleïda".

La muntanya encara és de titularitat privada i veïns, propietaris i hereus estan dividits sobre si permetre o no l'accés dels visitants a les seves terres. Per això, l'1 de juny passat es van reunir d'urgència per decidir com regular l'accés al poble, que també és una zona de pas per anar fins a Andorra.

Casa d'un veïns de Tor
Alguns veïns n'estan farts dels curiosos i dels mitjans de comunicació (3Cat)

Segons l'Ajuntament, la pista no es pot tancar, però alguns veïns estan farts de ser el centre d'atenció. D'altres, en canvi, no volen que s'hi tanqui l'accés, com Pablo Moreno, un dels copropietaris i hereu de Palanca, que diu que són paratges que val la pena visitar:

"Mentre no molestin la natura, no trenquin els camins ni facin mal als animals o les finques, no fan cap mal. Un paratge així és perquè el gaudeixi la gent."

També els comerciants d'Alins o el restaurant de Casa Sisqueta, a Tor mateix, agraeixen que hi hagi moviment, però alguns veïns reclamen privacitat i també pateixen perquè es malmeti la zona.

Veïns, copropietaris i hereus, dividits sobre si tancar o no l'accés a la muntanya (3Cat)

Un debat que no és nou

Fa un any, van instal·lar dues tanques entre la sortida del poble i el port de Cabús per poder impedir el pas pels camins a l'hivern i evitar que els totterrenys "rebentin" les pistes forestals. També per dificultar el mal costum d'un veí que no deixa de pujar vehicles vells que va deixant abandonats per la muntanya, com s'explica en aquest vídeo:

 

El 30 de juliol de 1995, Josep Montané, conegut per tothom com a Sansa, apareix mort a casa seva a Tor, cinc mesos després de convertir-se en amo únic de tota la muntanya, on vivien tretze famílies.

Sansa era també un dels dos cacics del poble i el gran enemic de Jordi Riba, conegut com el Palanca, que es va convertir en el principal sospitós. 

Fa cent anys, Tor havia estat un dels pobles més rics del Pirineu, però odis personals, contraban, pistes d'esquí, especulació immobiliària i fins a tres assassinats l'han convertit en un centre d'atracció no pels seus magnífics paisatges, sinó pels fans de la sèrie sobre la seva tràgica història.

 

ARXIVAT A:
TurismeTelevisió
Anar al contingut