Nogomet

V Angliji spet odmeva sistem VAR: 'Izboljšajte ga ali ukinite'

Manchester, 16. 05. 2024 12.18 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Manchester United je v sredo na zadnji prvenstveni tekmi pred svojimi navijači v tej sezoni s 3:2 ugnal Newcastle. Bolj kot rezultat pa v medijih odmeva nova sodniška kontroverznost. V prvem polčasu pri izidu 1:0 so nogometaši Newcastla zahtevali enajstmetrovko po domnevnem prekršku nad Anthonyjem Gordonom, a je sodniška piščalka ostala nema. Dogodek je toliko bolj odmeval, ker bodo premierligaši v kratkem razpravljali, ali v prihodnji sezoni sploh še obdržati sistem VAR.

Spomnimo, Sofyan Amrabat je v prvem polčasu podrl Anthonyja Gordona v svojem kazenskem prostoru. Glavni sodnik Rob Jones ni pokazal na belo točko niti ni dobil znaka iz VAR sobe, kjer je glavno besedo imel Jarred Gillett, naj si gre pogledat počasni posnetek. 

"Takoj sem vedel, da gre za čisto enajstmetrovko. Dobil sem udarec od zadaj. Zato se nisem razburjal, soigralcem sem takoj rekel, da bomo po ogledu VAR-a dobili najstrožjo kazen," je po tekmi na Old Traffordu besnel nekdanji član Evertona. "Ni mi mar, če se sodniki v trenutku narobe odločijo. Ne razumem pa, kaj je smisel sistema VAR. Ali ga izboljšajmo ali pa ukinimo. Tako preprosto je. Enostavno je preveč napak," je še dodal krilni nogometaš srak. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi trener Eddie Howe ni skrival presenečenja nad sodniško odločitvijo. "Mislil sem, da bo sodnik takoj pokazal na belo točko. Vedno zagovarjam, da bi morali sodniki stati za svojimi odločitvami. Sem mnenja, da bi lahko obdržali VAR za prepovedane položaje, ampak sodnikom bi morali dati več besede pri odločanju."  

Nedosojen prekršek nad Anthonyjem Gordonom.
Nedosojen prekršek nad Anthonyjem Gordonom. FOTO: Profimedia

Do "incidenta" na teatru sanj je prišlo le nekaj ur po tem, ko je postalo jasno, da bodo predstavniki vseh 20 premierligaških klubov po koncu sezone odločali o usodi VAR-a v prihodnosti. Na pobudo Wolverhamptona bodo imeli možnost, da z dvotretjinsko večino (torej vsaj 14 klubov) že v prihodnji sezoni odpravijo sistem, ki je sicer v veljavi od leta 2019. 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pagliaccio 46
16. 05. 2024 18.14
+5
Ni kriv VAR ampak sodniki. Verjetno imajo v Angliji raje kreganje o prepovedanih položajih
Banion
16. 05. 2024 16.33
+2
a se men zdi ali je nivo sojenja padel. Nogomet je postal hiter in sodniki enostavno ne dohajajo, morda uvesti še enega sodnika. Najlaže je nekaj ukiniti namesto da bi zahtevali uporabo ob vsakem prekršku za najstrožjo kazen in gledat bi morala dva
TAJ2
16. 05. 2024 15.50
+0
VAR ukinit, pa prepovedan položaj ukinit,pa za rumen karton takoj izključitev npr.15 min. in bo manj pritoževanja in brutalnih prekrškov in poškodb.a
mackon08
16. 05. 2024 20.10
+2
Izključitev 15 minut je brez veze, ker bo potem ta čas mrtvilo.
Pimplc
16. 05. 2024 12.54
+20
ni var problem. ampak uni ki odlocajo