Črna kronika

50-letnik večkrat streljal in grozil prebivalcem, nato se je zaprl v hišo

Koper, 16. 05. 2024 12.38 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V vasi Gorjansko, ob meji z Italijo, se je v sredo popoldne odvijala prava drama. 50-letni moški je po sporu z drugim moškim s šibrovko paradiral po vasi. Z orožjem je med drugim vstopil v trgovino in stanovanjsko hišo ter večkrat izstrelil naboje. Nato se je odpeljal domov in se zaprl v hišo. Po posredovanju policijskega pogajalca se je predal. V dogodku k sreči ni bil nihče poškodovan. So pa s PU Koper potrdili, da so določeni oškodovanci sorodstveno povezani z osumljencem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 50-letnik s šibrovko po vasi
    02:33
    Iz 24UR: 50-letnik s šibrovko po vasi
  • Dejan Grandič iz PU Koper o dogajanju v vasi Gorjansko
    04:18
    Dejan Grandič iz PU Koper o dogajanju v vasi Gorjansko

Okoli 15. ure je Operativno komunikacijski center Policijske uprave Koper prejel klic s sporočilom: v vasi Gorjansko sta se sprla moška, prisotno je tudi strelno orožje. Več policijskih patrulj in kriminalistov se je takoj odpravilo na kraj, kjer so ugotovili, da je storilec 50-letni domačin. 

Osumljenec je malo pred 15. uro vstopil v trgovino na Gorjanskem, tam kričal in nato v strop izstrelil en naboj z dolgocevnim orožjem oziroma šibrovko. Po podatkih policije sta bili poleg prodajalke v trgovini še dve osebi. Nato se je obrnil in zapustil trgovino, zunaj pa znova izstrelil naboj v avtomat za napitke. "V dogodku ni bil nihče poškodovan, nastala je le materialna škoda," je pojasnil pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Koper Dejan Grandič

Nato je sedel v avto in se odpeljal proti stanovanjski hiši, kjer je repetiral puško in nasilno odprl vrata. "Pri tem je članom družine grozil in v hiši še enkrat ustrelil," so sporočili s PU Koper. 

Nato je hišo zapustil in se odpeljal proti svojemu domu, kjer se je zaprl v hišo.

Policisti so ga izsledili in zavarovali kraj. Posredoval je tudi policijski pogajalec, ki je začel pogajanja s storilcem v hiši. Osumljeni se sicer sprva na klice in SMS-sporočila ni odzival. 

"Po več kot polurni uspešni telefonski komunikaciji je 50-letni osumljenec sam prišel pred stanovanjsko hišo in se ob 17.38 predal policistom," so pojasnili na PU Koper. V pripravljenosti so bili gasilci in reševalna služba. 

K sreči v celotnem dogajanju ni bil nihče poškodovan.

Povezavo med dvema lokacijama (trgovino in hišo), kjer je moški grozil, kot tudi motive, policisti še preiskujejo. Je pa Grandič potrdil, da so "določeni oškodovanci sorodstveno povezani z osumljencem"

"Zaradi vsega navedenega izhajajo utemeljeni razlogi za sum, da je osumljeni storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, in sicer Povzročitev splošne nevarnosti (po drugem odstavku 314. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)). Ob 17.38 mu je bila na podlagi določil drugega odstavka 157. člena ZKP odvzeta prostost, odrejeno pridržanje in istočasno opravljen varnostni pregled," pravi koprska policija. 

Policisti danes nadaljujejo s preiskovalnimi dejanji, zato dodatnih informacij ne morejo podati.