Oktoberfeesten Limburg: Van ACDC tot Egerländer
De lange traditie van Oktoberfeesten kent natuurlijk een oorsprong. De liefde voor de Volkstümliche Musik is diep geworteld in Limburg. Ooit waren het Tsjechische en Sloveense mijnwerkers die de Moravische klanken naar het Zuid-Limburgse land brachten.
René Slapak uit Landgraaf kreeg de traditionele muziek van het vaderland met de paplepel ingegoten. Zijn oma vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog van Tsjechië naar Nederland. In Schaesberg werd zijn vader Werner geboren. Familie Slapak werd een gezin van mijnwerkers en muzikanten. Hun instrument is de 2-tonige Steirische Harmonika. Sinds 25 jaar runt René een eigen muziekschool de Dreiländer Steirische Hamonika School (DSH School).
Luistermuziek
René Slapak: "Momenteel hebben we zo'n veertig leerlingen in de leeftijd van tien tot 80 jaar. Ik vind het enorm belangrijk om de traditionele muziek door te geven aan enthousiaste muzikanten. Voor een Oktoberfeest zullen we niet zo snel gevraagd worden want wij maken echt luistermuziek maar toch zijn er podia waar de meer traditionele volksmuziek gespeeld wordt."
ACDC
Het predicaat "Oudste Oktoberfeest van Nederland" behoort volgens Danny Trommelen toe aan Brunssum. "We hebben in ieder geval niet kunnen ontdekken dat er voor 2004 al ergens een Oktoberfeest is georganiseerd". De 19de editie van de Brunssumse Oktoberfeesten (27,28 en 29 oktober) is een mix van typische Oostenrijkse muziek tot moderne varianten waarin zelfs rock-nummers van ACDC zijn verweven. "Sommige mensen zullen daar van gruwelen maar ik vind het persoonlijk prachtig. Het grote publiek wil toch vooral feestmuziek."
Polka's
De Volkstümliche Musik uit Tirol, Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië kreeg snel voet aan de grond toen de consumentenplatenspeler begin jaren zestig op de markt kwam. Limburgse gezinnen hadden tijdens vakantietripjes bij de Oosterburen al kennis gemaakt met deze muziek. Kapellen uit de hele provincie namen de polka's, Egerländer en de Böhmische blaasmuziek op in hun repertoire.
Muziekschool
Het is al lang geleden dat René Slapak zijn eerste muzieklessen kreeg op de 'Steirische'. "Mijn vader bracht me de grondbeginselen bij. Toen was ik 8 jaar. Later kreeg ik les van een Sloveense muziekleraar. In principe kan ik alles spelen. Een van mijn instrumenten heb ik zelfs omgebouwd zodat ik tijdens feesten ook bas, trompet en gitaarpartijen kan spelen. Op onze muziekschool onderwijzen we niet hoe je op een groot podium voor duizenden mensen moet spelen. Bij DSH School gaat het erom dat je op je gemak de muziek kunt maken die je zelf mooi vindt."
In onze provincie schieten de varianten op het Duitse festijn als paddenstoelen uit de grond, maar waar komt het vandaan? L1 legt het voor je uit: