Til vandsnogene hører bl.a. vor hjemlige snog (Natrix natrix) og to andre europæiske arter samt de nordamerikanske strømpebåndssnoge (Thamnophis). I alt omfatter vandsnogene ca. 30 slægter, der er udbredt i Nord- og Centralamerika, Afrika, Eurasien, Det Indoaustralske Arkipelag og Australien. Vandsnoge findes gennemgående ved eller i vand, og deres bytte består især af orme, fisk og padder samt flodkrebs. De nordamerikanske former er levendefødende, mens de fleste eurasiske inklusive vor hjemlige snog er æglæggende. I Nordeuropa kan egnede æglægningssteder være sparsomme, og mange hunner lægger derfor æg på samme sted. I Tyskland har man således fundet over 5000 æg i en savsmuldsdynge.
I Danmark bliver snogen op til 132 cm og er kendetegnet ved sin kulsorte farve og de gule nakkepletter. Andre steder er den mere grålig, men den bevarer normalt nakkepletterne bortset fra i specielle mørke (melanistiske) eksemplarer. Disse kan kendes fra sorte hugorme på, at de har ni store skjolde oven på hovedet (hugormen har flere), at de har delt analskjold, (det skjold, der sidder lige foran gattet), og at de har runde pupiller (hugormen har lodret kattepupil). Snogen har tidligere været almindelig i det meste af Danmark, men ligesom dens naturlige byttedyr, padder, gik den stærkt tilbage i antal gennem 1900-tallet.
Langt de fleste vandsnoge er glattandede, men alligevel har bid af arter af slægten Rhabdophis fra Asien medført alvorlige forgiftninger, endda døden, for mennesker.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.