En præst er som generelt religionshistorisk begreb den, der leder kulten, dvs. den, der under gudstjeneste forestår bøn, offer, recitation af den hellige tekst og eventuel udlægning af den. Præsten er en formidler mellem guddommen og folket. I nogle religioner underviser præsten også i moral og religiøs adfærd.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet præst kommer af oldengelsk preost, af græsk presbyteros 'ældste', dvs. menighedens ældste.
En præst har særlig status. Eksempelvis tilhørte de hinduistiske brahmaner den øverste kaste i det traditionelle indiske samfund. Han har ofte en speciel uddannelse og bærer en særlig klædedragt, enten permanent eller under kulthandlinger. Efter sin indvielse til guden/guderne lever han ofte i cølibat, men præstefunktionen kan også gå i arv, fx hos kikuyu, eller være en deltidsstilling, fx i shinto. Præster er i reglen mænd, men også uden for protestantismens verden er der eksempler på kvindelige præster, fx i shinto. Det er vanskeligt at foretage en tydelig afgrænsning af præstens funktion i forhold til shamanens og profetens.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.