Lungerne er et åndedrætsorgan hos luftåndende hvirveldyr, bl.a. alle krybdyr, pattedyr samt fugle, der til lungerne har knyttet særlige luftsække. Lungefisk har primitive sæklignende lunger (i modsætning til ben- og bruskfisk, der ånder ved gæller), og de fleste padder har funktionsduelige lunger, men ånder også ved hjælp af hudånding. Hovedparten af de lungeåndende dyr har to lunger, en i hver side af kropshulen, men hos slanger er den venstre reduceret eller mangler helt; hos havslanger og andre vandlevende arter tjener den tilbageværende lunge tillige som opdriftsregulator. Åndingsorganerne hos visse hvirvelløse dyr benævnes undertiden også lunger, men er af en ganske anden karakter, se fx lungesnegle og omtalen af edderkoppers boglunger; insekter ånder vha. et forgrenet rørsystem, trakéerne.
Faktaboks
- Også kendt som
-
pulmo
Lungernes funktion er at muliggøre optagelse af ilt fra luften til blodet, som bringer ilten ud til kropscellerne. Desuden transporterer blodet den fra cellerne modtagne kuldioxid til lungerne, hvor den afgives til luften. Dette muliggøres af, at blod og luft i lungernes respiratoriske afsnit, alveolerne, kun er adskilt af en ganske tynd hinde, og ved at luften i alveolerne til stadighed fornyes ved åndedrætsbevægelserne. Se også blod, ilt og respiration. Gennem lungerne kan optages og udskilles vand, alkohol, visse medikamenter og fx bedøvelsesmidler som æter og lattergas; et menneske udskiller via lungerne ca. 0,25 l vand daglig. De tjener desuden som oplagringssted for glykogen og fedt.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.