Kickboksing er kampsport hvor det er tillatt å slå (med boksehansker) og sparke mot overkroppen. Man kjemper kun stående. Idretten vokste frem i USA på 1970-tallet, og ble populær på kort tid. På 1980-tallet var de fleste utøverne menn, men på slutten av 1990-tallet vokste interessen blant jenter. I dag trenes kickboksing av barn, ungdom og voksne av begge kjønn.
Kampsporten har blitt kalt en moderne versjon av karate, taekwondo og boksing. Men i motsetning til blant annet karate og taekwondo, trenes det ikke mønstre. I stedet trener nybegynnere på kampteknikker med én gang.
Kickboksing bygger ikke på eldre tradisjoner og filosofier, slike spesielt mange asiatiske kampsporter gjør. Mental trening, etikk og moral er likevel en viktig del av idretten. En kickbokser skal aldri gi opp. Hun skal respektere seg selv og det hun lærer på treningen. Utøverne skal også ha respekt for hverandre, men det bukkes ikke.
En typisk kickboksingtrening begynner gjerne med oppvarming, for eksempel skyggeboksing. Jogging i sirkel og øvelser for balansen og reaksjonsevnen er også vanlig. Deretter fokuseres det ofte på grunnteknikker. Elevene trener på slag- og sparketeknikker, fotarbeid, unnvikelse av angrep, blokkeringer og pareringer. I løpet av økten kan det benyttes sparkeputer og boksesekk. Man kan veksle mellom på å trene på grunnteknikker alene og med en partner. Sparring er også en vanlig del av kickboksingtreningen. To elever utfører bestemte kampteknikker mot hverandre, eller kjemper fritt. Det er fokus på blant annet reaksjonsevne og kondisjon. I likhet med mange andre kampsporter, avsluttes gjerne kickboksingøkten med en styrkedel. Den kan bestå av pushups, situps, spensthopp, ryggtrening eller andre styrkeøvelser, før det hele avrundes med uttøying. Noen klubber bruker musikk under deler av treningsøkten.
Kommentarer (4)
skrev jon petter wettre
svarte Annette Münch
Hei, Jon Petter Wettre. Artikkelen er nå oppdatert, og du kan forhåpentligvis finne svar på spørsmålene dine!
Vennlig hilsen
Annette Münch
skrev jon petter wettre
svarte Gunn Hild Lem
Hei, vi har dessverre ikke noen fagansvarlig for denne kategorien. Vi tar vare på spørsmålet til vi finner en fagperson. Mvh Gunn Hild Lem
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.