De heraldiske regler er et sæt normer for våbeners indhold, farvelægning og sammensætning, der har vundet almen anerkendelse. Reglerne er et resultat af udvikling, brug og tradition og ligger i klar forlængelse af den middelalderlige oprindelse.
Et fuldstændigt våben består af skjold, hjelm med et dertil hørende hjelmklæde og over det et hjelmtegn. En bestemt rang eller særlige personlige forrettigheder eller karakteristika kan udtrykkes ved hjælp af kroner, mitraer, prælathatte, embedsinsignier, trofæer, valgsprog m.m. og ved såkaldte pragtstykker som skjoldholdere, ordener, våbentelte og -kapper.
Indtil ca. 1500 svarede skjoldets form til den skikkelse, som de virkelige kampskjolde havde haft gennem tiderne. Efter 1450 forekommer det asymmetriske skjold, tartschen, med et indhak til lansen. Det afløstes ca. 1550 af symmetriske former med dekorative indskæringer og oprullede kanter. Senere træffes asymmetriske rokokoformer. Rombeformede skjolde, dameskjolde, træffes i flere lande, men sjældent i Tyskland og Norden.
Hjelmformerne svarer til de forskellige hjelme, der i tidens løb blev brugt i krig og til turnering: tønde-, stik- og trallehjelm. Trallehjelmen blev med tiden anset for at være et særligt adeligt kendetegn, en såkaldt åben adelig turnérhjelm. Stikhjelmen blev, navnlig i Tyskland, opfattet som udtryk for borgerlig status.
Fyrster og højadelige førte efterhånden mere end én hjelm på skjoldet, hvilket hang sammen med, at det blev almindeligt for de øverste samfundsklasser at opdele skjoldet i mange felter, fordi flere territorier eller krav (prætentionsvåben) skulle repræsenteres af hvert sit våbenmærke, eller fordi man ønskede at angive nedstamning fra flere slægter. Behovet for mange felter førte til, at man også gengav flere skjolde oven på hinanden; der tales derfor om hoved-, midter-, hjerte- og navleskjold.
Skjoldfigurerne klassificeres som 1) heroldsfigurer eller heraldiske figurer, der er dannet ved rette eller på anden måde regelmæssigt løbende linjer, skurer, normalt trukket fra skjoldrand til skjoldrand, ofte med særskilte navne som bjælke, pæl, sparre, skjoldhoved, skjoldfod m.m., eller 2) som almindelige figurer, der kan være fx dyr, fabelvæsener, blomster, mennesker, bygninger, redskaber eller dele heraf, undertiden med særskilte betegnelser som leopard (løve med hovedet en face), dobbeltørn (ørn med to hoveder) osv. I overensstemmelse med de kunstneriske normer i middelalderen får figurerne i skjoldet især karakter ved deres fladevirkning, og de skal ideelt set udfylde skjoldet eller feltet mest muligt. De er ikke naturalistiske, og de fremtræder med tydelige konturer. Dyr og planter karakteriseres ved stærk stilisering, fx den heraldiske lilje. Størrelsen overdrives bevidst, hvad kløer, haler, tunger m.m. angår. Efter middelalderen bliver figurerne mere naturalistiske. Et våben med en figur, der lydligt svarer til navnet på våbenets bærer eller til lokalitetens navn, kaldes et talende våben, fx Oxe (en okse), Sakskøbing (to uldsakse).
De heraldiske farver, tinkturer, er de såkaldte metaller guld (gul) og sølv (hvid) og de egentlige farver rød, blå, sort og grøn, og undertiden purpur, brun og orange. Normalt er fladerne farvelagt, således at metal støder op til farve, hvorved skjoldfiguren let kan kendes på afstand. Der er dog undtagelser fra den heraldiske farveregel. Naturlig farve (hudfarve) og det såkaldte heraldiske pelsværk, gråværk eller hermelin, kan kombineres med både farve og metal. I sort-hvide gengivelser kan farverne angives ved en særlig form for skravering.
Hjelmklædet har en farve på ydersiden og metal på indersiden, og det holdes normalt på plads af en såkaldt vulst, en ring af snoet klæde, eller af en krone. Hjelmklædets oprindelige funktion var måske at afbøde virkningen af solens stråler på metalhjelmen, men det kan også have tjent som nakkebeskyttelse. Med tiden blev hjelmklædet gengivet som et sindrigt foldet og slynget ornament.
Hjelmtegnet kan være en gentagelse af skjoldfiguren eller kan afvige helt eller delvis fra skjoldets indhold. Flere middelalderlige danske slægter førte vesselhorn (oksehorn) på hjelmen. Turneringerne bidrog til udviklingen af hjelmtegn, som dog næppe blev anvendt i krig. Især i 1300-tallet gengives hjelm med hjelmtegn undertiden alene. I England blev det fra 1700-tallet skik i mange sammenhænge kun at afbilde vulst og hjelmtegn, crest.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.