En atelieroptagelse af et københavnsk brudepar ca. 1912. Han i diplomatsæt, der var den gængse festdragt for mænd endnu på den tid, hun i hvid brudekjole og med blottet hals, et snit, der fortrængte den højhalsede kjole i tiden efter 1. Verdenskrig. Det var i samme periode, den hvide brudekjole selv på landet blev mere almindelig end den sorte. Bruden bærer dels en håndbuket, dels en brystbuket. De fleste bærer blot én buket, siden 1830'erne normalt en håndbuket.

.

Bryllup er indgåelse af ægteskab. Bryllup er en social institution, der findes hos stort set alle folkeslag. Ved siden af de officielle regler er bryllup omgærdet af mange symbolladede festelementer. Hos de allerfleste folkeslag indgår det i ritualerne, at der skabes offentlighed omkring indgåelsen af et ægteskab, at man markerer det væsentlige statusskift fra ugift til gift, at man værner brudeparret imod ondt, og at man forsøger at sikre det frugtbarhed.

Faktaboks

Etymologi

brúðhlaup 'brude-løb'

Ordet bryllup, egentlig brudeløb, var i Norden oprindelig betegnelse for den kortege af ryttere og vogne, som med musik i spidsen førte brudeparret og bryllupsgæsterne til og fra kirken. Hensigten med optoget var at skaffe vidner på, at de to unge nu var rette ægtefolk. Det var nødvendigt, fordi man først i 1646 begyndte at indføre sådanne oplysninger i kirkebøgerne. Overgangen til de giftes lag markeredes bl.a. ved forskellige ritualer, når klokken nærmede sig midnat under selve bryllupsfesten; de unge blev hver for sig danset ud af de ugiftes lag, bruden fik sin brudekrans eller brudekrone skiftet ud med den traditionelle konebeklædning, og tilsvarende fik den unge mand byttet sin hue ud med mandshatten. Nogle af ritualerne lever endnu i vore dage, bl.a. at man river brudens slør i stykker, umiddelbart efter at brudeparret har danset brudevalsen. Afskeden med ungdomslaget er derimod henlagt til en polterabend.

Man mente, at dæmoner var særligt aktive i forbindelse med livets overgange, og at larm kunne holde dem borte. Det var en af grundene til, at der ikke alene var musik i spidsen af bryllupstoget, men også larm fra geværer, der blev skudt af. I 1900-tallet skaffedes larm ved at binde konservesdåser efter de nygiftes bil. Imod ondt virkede også rødt, hvorfor bruden skulle bære noget rødt på sig, og kobbermønter, som fx blev hæftet fast på skørtet under kjolen. Da dæmonerne havde mest magt i selve skellet imellem den gamle og den nye tilværelse, løftede brudgommen sin brud over dørtærsklen til deres fælles hjem. Tidligere var sengeledningen og sengebestigningen som optakt til selve brudenatten omgærdet af forskellige former for rituelle handlinger, hvis formål var at sikre frugtbarhed. Når man kastede (ris)korn på brudeparret, var det ud fra tanken om, at (ris)korn i sig selv rummer spiren til nyt liv. Samme tanke ligger bag brugen af bryllupskagen, som er kommet til Danmark fra Sydeuropa, England og USA. Den skal være bagt af det bedste mel, nødder, mandler osv. I det gamle Rom indgik bryllupskagen i den mest højtidelige del af bryllupsritualet, og det samme var tilfældet i tidligere tiders Norden, hvor man dog spiste sødgrød.

Brylluppet afholdtes traditionelt af brudens forældre. Indtil slutningen af 1800-tallet var det på landet almindeligt at sende forskellige naturalier til gildesgården, den såkaldte "føring", foruden at man udlånte sine tjenestepiger. Morgengaven til bruden udgjorde i oldtiden og middelalderen de værdier, man i forbindelse med trolovelsen havde aftalt. Selvom trolovelsens retslige gyldighed forsvandt, bibeholdt man igennem lange tider den skik, at bruden skulle have en morgengave, der blev betragtet som hendes særeje, vigtig for en hustru, hvis ægteskabet var barnløst, fordi hun frem til 1845 ellers ikke ville arve sin mand.

Brylluppet i nordisk mytologi

Brylluppets gudinde er asynjen Vår. I den groteske skildring af Thors brudefærd til jætten Trym (i eddadigtet Trymskvadet) siger Trym følgende, næsten formelprægede replik – og derfor måske også brugt ved rigtige bryllupper: "Bær ind Mjølner / bruden at vie, / læg så hammeren / i hendes skød, / vi os sammen / med Vårs hænder". Mjølner optræder her tydeligvis som et frugtbarhedssymbol. Det er nærliggende at forestille sig, at også Frej har spillet en rolle i bryllupsriten; hos Adam af Bremen fortælles det, at sveerne ofrer til Frej ved bryllup.

Indgåelse af ægteskab var i oldtid og middelalder en kontrakt mellem to slægter, bl.a. bekræftet gennem gaver. Først i løbet af middelalderen kom kærlighed som det centrale i livet ind i litteraturen; temaet i et stort antal tekster fra middelalderen (navnlig folkeviser, men også en del sagaer) er den store, tragiske konflikt mellem samfundets dominerende slægtsopfattelse og den nymodens, høviske, altgennemtrængende kærlighed.

Helligt bryllup

Den mytiske grundskildring af et helligt bryllup (hieros gamos) er beretningen om Frej og Gerd i eddadigtet Skírnismál. Her fremgår det, at Frej til sidst skal fejre bryllup med Gerd i den lune lund. Mange træk i myterne tyder på en forestilling om et helligt bryllup mellem himmelguden og jordgudinden. Formålet med det hellige bryllup er at skabe frugtbarhed til mennesker, dyr og planter. Vanerne har ganske særlig været sammenkædet med frugtbarheden.

En rituel fremstilling af dette mytiske stof kan fx have været knyttet til kongens funktion. Måske har der også været sakral prostitution ved de større helligdomme. Et ganske almindeligt bryllup efterligner det mytisk-kosmiske bryllup, men er også en praktisk foranstaltning, som fx knytter to slægter sammen.

Nogle forskere opfatter også døden som et bryllup. Dette dødsbryllup foregår ved ankomsten til dødsriget mellem den afdøde og dødsgudinden. Det gravøl, hvormed den døde modtages i Hel eller Valhal, er på en måde også et bryllupsbæger.

Brylluppet som symbol

Bryllup er en af livets store overgangsriter. En række symboler i ritualet markerer primært opbruddet, foreningen og frugtbarheden. Der skal komme børn ud af det, så livets cyklus kan fortsættes. Der lægges i mange kulturer, også vores indtil nyeste tid, vægt på, at bruden er jomfru, jævnfør hendes hvide brudekjole. Endvidere at det er livslangt (“indtil døden jer skiller”), at det er monogamt (med variationer inden for fx islam og mormonisme), og at det er med troskab. En række kulturer og religioner har dog udformet regler for skilsmisse.

Brylluppet kan være arrangeret og slægtsdomineret, en praktisk aftale; eller det kan være kærlighedsbetonet, hvor båndet primært er følelserne mellem brud og brudgom. Mange tekster i verdenslitteraturen handler om konflikt mellem slægt og kærlighed, mellem aftale eller pligt og den store passion.

I moderne tid kan vielse foregå som en kirkelig handling eller en borgerlig. Under alle omstædigheder er der en række små og store elementer i festen, der symboliserer frugtbarhed, fx at kaste riskorn efter brudeparret. I mange kulturer, med vægt på frugtbarheden i afgrøder, blandt husdyr og mennesker, er der i det religiøse plan skabt en kosmisk model for brylluppet, det såkaldte “hieros gamos” (hellige bryllup); man forestiller sig, at himmel og jord er hhv. brud og brudgom, og at sol og regn besvangrer den moderlige jord. Disse naturfænomener kan i myter tage form af guder og i riter gennemspilles i sakrale samlejer med mennesker (kongedronning, præsteskab, hellige personer, særligt udvalgte kultdeltagere) som guder. Ja, på en måde er også et ganske almindeligt bryllup hver gang en gennemspilning af den store kosmiske begivenhed.

Med Villy Sørensens udtryk “forlovelsessituationen” er brylluppet gang på gang i (folke)litteraturen skildret som en farlig overgang, hvor dæmoner er på færde. For at holde dæmonerne borte larmer man: musik i spidsen for bryllupstoget, geværer der bliver skudt af, konservesdåser bundet til de nygiftes bil. Det er vanskeligt at bryde op og at forlade den gamle trygge verden. Meget kan stadig binde. Overgangen kan skildres som en bro, der skal overskrides, og trods alle mulige sikkerhedsforanstaltninger kan det gå galt. Trolde, havmænd, alfer er på færde. “At blive ét kød” er heller ikke så ligetil; ny status, nye funktioner, nye relationer. Eventyr slutter positivt med standardformlen: “Og de levede lykkeligt til deres dages ende”, mens viser ofte slutter med fortabelse og skævvridning. Et par tekster af ganske særlig kvalitet kan kort belyse dette: I folkevisen “Ebbe Skammelsøn” ender brylluppet dybt tragisk, med et rent blodbad, hvor Ebbe går grassat efter at være blevet frasnydt sin fæstemø af sin bror. Blodbad er der også i folkeeventyret “Kong Lindorm”, hvor en fortryllet kongesøn slår sine brude ihjel på bryllupsnatten, indtil han forløses af en kærlig pige af folket.

I nogle religioner kan brylluppet for en særlig gruppe personer (præsteskab, munke og nonner) være en vielse til guddommen i cølibat og askese. Vielsen er så en afdøen fra denne verden og en indgåen i et himmelsk ægteskab. Nonner kan fx kaldes “Kristi brude”. I radikale tolkninger kan selve døden være et “bryllup”, som det fx ses i en række salmer af Brorson, der bl.a. byggede på nytolkninger af en af verdenslitteraturens mest sensuelle samlinger af bryllupstekster, “Højsangen” fra GT.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig