Josef Stalin gav samme dag ordre til planlægningen af angrebet på Finland. Søndag den 26. november hævdedes det i en sovjetisk note, at finsk artilleri havde beskudt sovjetiske stillinger i landsbyen Mainila på Det Karelske Næs. I realiteten var det dog sovjetiske grænsetropper, der havde iscenesat beskydningen af egne anlæg kl. 14.30-15.05.
Ud over nu at kræve en undskyldning fra finnerne forlangte russerne også, at de finske tropper skulle trække sig ca. 25 km tilbage fra grænsen, hvilket ville indebære, at man måtte opgive flere fremskudte forsvarsstillinger foran den såkaldte Mannerheimlinje, hvis styrke russerne gjorde sig overdrevne forestillinger om og derfor også under forhandlingerne havde krævet nedbrudt.
Med Mainila-episoden som påskud opsagde Sovjetunionen 28.11. den finsk-sovjetiske ikke-angrebspagt fra 1932, og 30.11. kl. 06:50 overskred Den Røde Hær uden krigserklæring grænsen. Samtidigt indledtes en offensiv med flådeangreb og luftbombardementer af 16 byer, bl.a. havnebyerne Viborg, Kotka, Helsingfors, Åbo og Hangö samt en række civile mål langs jernbanelinjen Viborg-Helsingfors.
Hovedstaden bombedes tilmed to gange den første dag, hvilket kostede 91 livet og 240 sårede. Samme dag overdrog præsident Kyösti Kallio hvervet som øverstbefalende for de væbnede styrker til Mannerheim. Rigsdagen sammentrådte kl. 20 og A.K. Cajanders regering indgav sin afskedsbegæring. Ved midnat fortrak Rigsdagen i hemmelighed til Sanssin-skolen i Kauhajoki, hvor den havde sæde 1.12.1939-12.2.1940. Den 1.12. tiltrådte en ny finsk regering med Risto Ryti som statsminister. Samme dag indsatte Stalin en "folkeregering", kendt som Terijokiregeringen med O.V. Kuusinen i spidsen, idet den formelt skulle have haft sæde i den netop erobrede finske by Terijoki (nuv. Zelenogorsk).
Med den indgik Sovjetunionen straks en freds- og bistandspagt, hvorved Finland mod kompensation i Sovjetkarelen skulle afstå områder på Det Karelske Næs. Stalin håbede med denne regering at genskabe den splittelse i det finske folk, som havde ført til borgerkrigen i 1918, men her havde Stalin forregnet sig, og Terijokiregeringen kom ikke i det videre forløb til at spille nogen rolle. Verden over viste forskellige grupper af idealistiske grunde deres støtte til den sovjetiske marionetregering; bl.a. samlede der sig ca. 1000 personer i København. Folkeforbundet fordømte angrebet og ekskluderede Sovjetunionen 14. december 1939.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.