Stendhal, pseudonym for Henri Beyle, var en fransk forfatter. Pseudonymet skyldes antagelig Henri Beyles beundring for den tyske arkæolog og kunsthistoriker Johann Joachim Winckelmann, der var født i Stendal (Brandenburg).
Stendhal udgik fra den liberale, velstående middelklasse i provinsen (Grenoble). Moderen døde tidligt, og Stendhal havde et problematisk forhold til sin skinhellige far; hadet til faderen er et fast tema i romanerne. Han begyndte en ingeniøruddannelse, men blev under indtryk af tidens patriotisme soldat, først som aktiv i Italien, dernæst i Napoleons hæradministration. Han deltog i flere felttog og oplevede indtagelsen af Moskva. Efter Napoleons fald levede Stendhal længe i Italien som skribent. Han debuterede under navnet Stendhal med en kærlighedserklæring til Italien (Rome, Naples et Florence, 1817), fulgt op af Promenades dans Rome (1829, dansk Vandringer i Rom, 1982). Først i 1830 forsonede han sig med monarkiet og fik en mindre stilling som fransk konsul, først i Trieste, dernæst i Civitavecchia.
Stendhals værk er ganske omfattende, men hans store romaner gik i den grad op mod tidsånden, at han måtte finde andet at leve af; Stendhal selv tilegnede dem ironisk "to the happy few" og erklærede stolt, at han først ville blive læst og forstået om 50 år. Mange skrifter, især de selvbiografiske, udkom først efter Stendhals død, og en del er ufuldendte, bl.a. romanen Lucien Leuwen (1833-1936, udg. 1855). I eftertiden har hans dagbøger og især den selvbiografiske roman Vie de Henry Brulard (skrevet 1835-36, udg. 1890) fundet et stort publikum, der fascineres af Stendhals særlige livsfilosofi, som han selv kaldte egotisme. For den irreligiøse Stendhal bestod livets mening i at søge lykken gennem en dyrkelse af jeget; men samtidig var han livet igennem forelsket som en sværmerisk yngling.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.