I bunden af fjorden ved bugterne Frognerkilen, Pipervika og Bjørvika ligger byens centrale del, og herfra breder bebyggelsen sig i vifteform. Af det ældste Oslo, som lå på nordsiden af Ekeberg ved Loelvas udløb i fjorden, og som i dag ligger øst for centrum, er der kun nogle ruiner tilbage. Ellers afspejler gadeforløb og arkitektur i høj grad den historiske udvikling. Centrum, der primært anvendes til cityfunktioner, består af området omkring Karl Johans gate, der strækker sig fra Sentralbanestasjonen (den tidligere Østbane) til Slottet. Mellem Karl Johan og fæstningen Akershus ligger Christian 4.s bydel med sit tydelige kvadratiske gadenet, Kvadraturen. Her findes nogle af Oslos få bevarede gamle bygninger. I den øvrige del af Oslo findes stort set kun bygninger fra 1800-tallet og senere.
Øst og nordøst for centrum ligger bydele som Grønland, Vaterland, Grünerløkka og Sagene. Det er arbejderkvarterer, som er opstået i midten og slutningen af 1800-tallet langs Akerselva, hvor der blev anlagt en række fabrikker, der udnyttede elvens vandkraft. Det tiltrak tusindvis af arbejdere, og Oslo voksede nærmest eksplosivt. Arbejderboligerne var generelt af en meget dårlig standard, og fattigdommen stor. Knut Hamsun skriver i Sult fra 1890 om Oslo: "... denne forunderlige By, som ingen forlader, før han har faaet Mærker af den".
Den voldsomme byvækst omkring år 1900 afspejler sig tydeligt i arkitekturen, idet en stor del af Oslos bygninger præges af den historicistiske stil: nygotik eller nyrenæssance. Det gælder også i bebyggelserne nordvest og vest for centrum, hvor folk med højere indtægter slog sig ned i kvarterer som Frogner, Majorstuen og Homansbyen. Den sociale opdeling fra denne tid eksisterer stadig: Boligstandarden er i de vestlige kvarterer generelt højere end i de østlige, og der er tydelige indkomstforskelle. Fx var gennemsnitsindkomsten i 1995 over dobbelt så stor i det vestlige Frogner-Bygdøy som i Grünerløkka-Sofienberg ved Akerselva. De allerhøjeste indtægter findes i Bærum Kommune vest for Oslos kommunegrænse.
Rundt om de ældre boligkvarterer er nyere opstået. Nogle var forstæder i Aker Kommune; i 1948 indgik denne i Oslo Kommune, og siden har bebyggelsen bredt sig, bl.a. i forbindelse med anlæggelse af såkaldte drabantbyer. Visse funktioner er flyttet ud fra centrum; det gælder fx den største del af universitetet, som er flyttet til det nordlige boligområde Blindern. Samtidig er der sket store bebyggelsesmæssige ændringer mange steder i centrum. Ud over arealet ved Aker Brygge gælder det især i området omkring Sentralbanestasjonen og nordpå i de gamle arbejderkvarterer Vaterland og Grønland, hvor der bygges kæmpebygninger i stål, glas og beton, bl.a. Oslo Spektrum (til messer, sport, rockkoncerter mv.) og byens højeste bygning, Oslo Plaza Hotel.
Mange europæiske storbyer har i de senere år oplevet en befolkningsmæssig tilbagegang, men ikke Oslo. Bortset fra nogle ganske få år har væksten været positiv; i enkelte år udelukkende pga. udenlandsk indvandring, især pakistanere og tyrker, men fra midten af 1990'erne også pga. norsk nettoindvandring og fødselsoverskud.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.