Faktaboks

Også kjent som
EBU - UER
Etymologi
engelsk European Broadcasting Union, fransk Union Européenne de Radio-Télévision
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Den europeiske kringkastingsunion (EBU) er en internasjonal organisasjon som ble opprettet i 1950. De fleste allmennkringkastingsselskapene i Europa og en rekke land øst og sør for Middelhavet er medlemmer. Organisasjonen har hovedkontor i Genève.

EBU omfatter 115 selskaper i 56 land. I tillegg har organisasjonen samarbeidsavtaler med 34 kringkastingsselskaper i Asia, Afrika, Australia og Amerika. Norge er representert ved NRK og TV 2.

Oppgaver

Gjennom komiteer og arbeidsgrupper arbeider EBU med tekniske, programmessige og juridiske kringkastingsspørsmål. Hovedoppgaven er likevel å opprettholde et felles nett for distribusjon av fjernsynssignaler. Gjennom EBU blir det utvekslet store mengder nyhetssendinger, og fremfor alt sportssendinger.

EBU arrangerer også den årlige Eurovision Song Contest og flere lignende samsendinger.

Kravene til EBU økte sterkt etter hvert som fjernsynet i siste halvdel av 1950-årene fikk økt utbredelse i Europa (se Eurovisjon).

Historikk

En internasjonal kringkastingsunion var blitt opprettet allerede i 1925 med betegnelsen International Broadcasting Union (IBU, fransk: Union Internationale de Radiodiffusion, UIR) med fremme av internasjonalt samarbeid mellom kringkastingsinstitusjoner som formål. UIR spilte en vesentlig rolle ved de internasjonale konferansene som i tiden før andre verdenskrig fordelte bølgelengder (frekvenser) for kringkasting.

Splittelse

Under og like etter andre verdenskrig forlot mange land UIR, deriblant Sovjetunionen, og dannet en ny organisasjon, som etter hvert fikk navnet Organisation Internationale de Radiodiffusion et de Télévision (OIRT). Politiske vansker førte til at de vesteuropeiske kringkastingsinstitusjonene meldte seg ut i 1949. OIRT ble en organisasjon for de østeuropeiske land med hovedsete i Praha, mens EBU ble opprettet i 1950 som en videreføring av IBU.

I 1993 ble EBU og OIRT slått sammen, slik at kringkastingsselskapene fra hele Europa nå er samlet i én organisasjon, EBU.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg