Dakien (Dacia) blev en romersk provins omfattende et område, der stort set svarer til det nuværende Rumænien. Dakien blev erobret gennem et af de største romerske felttog.

Forholdet mellem Dakien og Romerriget

Allerede Cæsar forberedte en krig for at fjerne den dakiske trussel, men hans bratte død i år 44 f.kr og den efterfølgende borgerkrig bevirkede, at krigen mod dakerne blev udskudt. Romerne forsøgte i flere omgange at forhandle med dakerne for at få ro ved denne grænse og i slutningen af det første århundrede indgik romerne og dakerne en aftale om, at Rom mod at betale dakerne en årlig tribut kunne slippe for dakernes togter ind i Moesia og i Pannonien. Det indgik også i aftalen, at romerne skulle sende håndværkere og militære eksperter til dakerne og dette sammen med tilstedeværelsen i Dakien af talrige desertører fra den romerske hær fra de tidligere krige betød, at dakerne havde et ganske indgående kendskab til den romerske hærs taktik og udstyr. Desertørerne arbejdede – eller blev tvunget til det – som instruktører for de dakiske soldater.

Romerriget beslutter at angribe

Til sidst tabte romerne tålmodigheden og besluttede derfor en gang for alle at nedkæmpe den dakiske rival. Men var det alene ”sikkerhedspolitik” der udløste krigen?

Romerne troede, at Dakien var et rigt område, ikke blot som kornkammer, men især som en guldgrube i bogstaveligste forstand. De dakiske miner rummede angiveligt store reserver ikke blot af guld, men også andre ædle metaller. Derfor kan det ikke afvises, at Roms beslutning om at gå i krig også skyldtes griskhed.

I betragtning af at Rom i Trajans første år havde brug for penge er det sandsynligt, at grådighed var en del af motivet bag de dakiske krige. Et helt 3. motiv kunne være ønsket om at få hævn for den ydmygende tribut Rom skulle betale Decebal samt gengæld for de tidligere sammenstød i slutningen af det 1. århundrede, hvor romerne ikke klarede sig godt.

Krigene mod Dakien

Krigen mod Dakien var en af Kejser Trajans første og største beslutninger efter han var blevet kejser i år 98. Romernes første regulære felttog mod Dakerne fandt sted år 101-102 og slog delvist fejl. Det mislykkedes i første omgang at fjerne den dakiske trussel fuldstændigt. Dakerne forsvarede sig hårdnakket bl.a. ved at angribe Moesia Inferior (Dobrudja), hvor Trajans legioner dog i 102 besejrede dakerne ved Tropæum Trajani (nu Adamclissi). Trajan rejste på slagmarken her et imponerende sejrsmonument, der stadig kan ses efter en gennemgribende restaurering. Men den første dakerkrig endte alligevel med en skrøbelig våbenhvile i år 102.

Dakerne overholdt ikke den indgåede våbenhvile, men fortsatte med at genere de romerske besiddelser i Moesia. Romerne konkluderede, at de måtte uskadeliggøre dakerne helt for at få fred i dette grænseområde. Romerne forberedte sig grundigt ved bl.a. at bygge en imponerende stenbro over Donau ved Turnu Severin (Drobitae). Broen var tegnet af arkitekten Appollodorus fra Damaskus og er bygget på et stenfundament, hvis rester på en del af flodbredden stadig kan ses, når man rejser med tog fra Turnu Severin til Timisoara langs Donau.

Romerske ingeniørtropper bygger broer

Noget længere vestpå tæt ved floden Moravas udløb i Donau på flodens højre bred (ved den serbiske by Kostolac) og Lederata på den dakiske side etablerede Trajans ingeniørtropper en pontonbro, hvorved de romerske legioner kunne trænge ind i fjendens land ad to forskellige ruter. Samtidigt havde romerne på Moesia siden (på Donaus højre bred) mellem de to broer hugget en ny vej i de stejle klipper langs Donau, som på en længere strækning var belagt med træplanker, der rakte flere meter ud over floden. Konstruktionen hvilede på tykke bjælker hugget ind i selve klippen. Romerne demonstrerede her, hvor professionelle og avancerede ingeniører de var. Vejen på Donaus sydside hed Via Traiana og den løb langs floden helt til Dobrudja. Nu er stenfundamenterne til Appollodorus bro ude i floden og hullerne til plankerne i klippesiderne på Via Trajana forsvundet, fordi dæmningen ved Jernporten, der blev færdig bygget i slutningen af 1970'erne har hævet vandstanden med flere meter. Endeligt brugte man også floden som transportvej, da der blev sejlet forsyninger frem til den romerske hær både fra nord (fra Pannonien) og fra øst (fra Moesia Inferior). Floderne, især Donau og de anlagte veje og broer skal ses som et sammenhængende og planlagt logistiksystem, som må anses for en af de væsentligste faktorer, der til sidst sikrede romerne sejren.

På de nye broer kunne kejser Trajan i år 105 og 106 sendte sine elitetropper over Donau, hvorpå det lykkedes at nedkæmpe og undertvinge den del af Dakien, der ses på kortet som Dacia Superior og som derefter kaldtes Dacia Trajana. Det romerske angreb kom som nævnt fra flere sider, udover via Appolodorus bro og pontonbroen længere mod vest også fra sydøst op gennem Oltdalen og en kilde nævner endelig også et angreb fra Moldavien i øst gennem Oituz dalen.

Ni romerske legioner til angreb

Det var en af de mægtigste hære romerne nogensinde samlede. Hele ni legioner og 90 hjælperegimenter deltog i den 2. dakiske krig, hvilket vil sige 200.000 tropper, op mod halvdelen af den romerske hær.

De romerske legioner nedkæmpede dakerne i løbet af sommeren 106 i en blodig krig, som man i dag ville karakterisere som en udryddelseskrig. At trænge ind i Dakien viste sig at være overordentligt udfordrende, da det bjergrige og kuperede landskab var velegnet til forsvarskrig. Dakernes hovedstad Sarmizegetusa lå velbeskyttet, bl.a. af en række bjergforter, som det tog romerne lang tid og store tab at indtage. At det lykkedes, skyldes ikke blot romernes professionalisme, men også at de var i overtal.

Voldsomme dakiske tab

Efter flere kilder (Eutropius og Crito) var der tale om en regulær massakre på de dakiske soldater og mænd. Crito deltog som læge i krigen og har nedskrevet sine indtryk i værket Getica, der er gået tabt, men det formodes at brudstykker er viderebragt i andres værker. (Scholia in Lucianum, Leipzig 1906) Crito fortæller således, at der da krigen sluttede kun var 40 overlevende dakere. Resten var døde eller fordrevet. Det menes, at Crito alene skriver om de dakiske mænds skæbne. Kvinder og børn kan have overlevet eller er blevet fordrevet.

At blot 40 mandlige dakere overlevede, er sandsynligvis en propagandistisk overdrivelse, men der er nu blandt eksperterne overvejende enighed om at den dakiske elite forsvandt enten fordi den blev dræbt, fordrevet eller begik selvmord.

Eftertidens syn på krigene

Critos beskrivelse har haft stor betydning for eftertidens opfattelse af, hvordan Rumænien opstod. Hvis det er rigtigt, at dakerne blev udryddet, kan man lettere sige, at rumænerne er romernes direkte efterkommere. For straks efter krigen begyndte Trajan en storstilet kolonisering ved at flytte romere fra mange steder i Romerriget til Dakien. De skulle befolke landet, som jo nu var tømt for de oprindelige indbyggere. Det var af sikkerhedsmæssige grunde vigtigt, at Dacia ikke lå som et øde område, ligesom der var behov for at få den nye provins til at give overskud. Jorden skulle dyrkes og de ædle metaller graves ud af minerne.

De mange detaljer om de to dakiske krige stammer fra den græsk/romerske historiker Dio Cassius , der skrev om krigene i sit værk ”Roms Historie”. I afsnit LXVIII beskriver han, hvordan krigen startede, da Trajan ikke ville fortsætte med at betale den årlige tribut til Decebal.

Dio Cassius levede fra 164 til ca.230 og må derfor have skrevet bogen ca. 100 år efter begivenhederne fandt sted. På 100 års afstand kan det være svært at huske hele krigens forløb. Bogen bærer også præg af i højere grad at være et hyldestskrift til Trajan end en historisk redegørelse. Dakerne fremstilles som værende bange for Trajan og især Decebal beskrives som en kryster, der ikke mand til mand tør møde Trajan til forhandlinger. Dio Cassius fortæller også en historie om, at Decebal forsøgte at snigmyrde Trajan for på denne feje måde at vinde krigen.

Trajansøjlen som kilde

Men den vigtigste kilde til viden om de to krige kan stadig ses i Roms centrum, nemlig Trajansøjlen, hvor krigens forløb systematisk er fremstillet. Søjlen er 30 meter høj og ydersiden består af en 200 meter lang ”båndet” frise, der i 23 spiraler indeholder i alt 2500 enkelt figurer fordelt på 400 sektioner eller scener.

Efter godt 1900 års forløb er det vanskeligt at ”læse” hele fortællingen eller se ”filmen” om de to dakiske krige ved at betragte monumentet. Formålet med søjlen var, at Roms indbyggere skulle informeres om Trajans storslåede sejre i Dakien. Derfor blev den placeret i en gård på Trajans Forum omgivet af en bygning, der rummede Trajans bibliotek. Da bygningen var i flere etager, var det muligt at se alle frisens billeder på nært hold. Hertil kommer, at det nu menes, at figurerne på frisen var bemalede.

Det må have været et imponerende syn for Roms indbyggere at se søjlen, da den stod færdig i år 113. Det bedste indtryk af den imponerende søjle fås på Museo della Civilita Romana i Rom. Her kan man på nært hold og i øjenhøjde betragte alle frisernes detaljer på kopier i naturlig størrelse.

Hvis man har et indgående kendskab til det romerske militærvæsen, deres våben, skjolde, uniformer, etc. kan man rekonstruere hele felttoget fra overgangen på de to Donau-broer til krigen slutter med Decebals selvmord. Den italienske forsker Lino Rossi har omhyggeligt beskrevet, hvordan de enkelte figurer skal forstås: et træ kan betyde en skov, en enkelt soldat betyder en militær enhed, figurer med ansigtet fremad viser han er på vej mod øst eller nord, ser han bagud er han på vej mod syd el. vest (d.v.s. op ad floden Donau). Med denne indsigt er Lino Rossi i stand til at vise os hele historien om Dakiens erobring i kronologisk orden på denne antikke ”marmorfilmrulle”. Det sker i bogen Trajans Column and the Dacian Wars.

Søjlen stod som nævnt færdig allerede i år 113, ganske få år efter krigen sluttede og er alene af den grund en mere pålidelig kilde til viden om krigen end Dio Cassius. Formentligt har håndværkerne fået vist skitser af scener fra felttoget af soldater, der deltog i slagene. Måske har Trajan selv fortalt håndværkerne og arkitekten om, hvordan krigen forløb. Det er ganske interessant, at det var arkitekt Appollodorus, der forestod opførelsen af søjlen, altså den samme arkitekt, der byggede stenbroen ved Turnu Severin. Arkitekten har selv været vidne til mange af de begivenheder, der fremstilles på søjlen. Vi ved også, at kejseren selv skrev en beretning om felttoget De Bello Dacico, men da der kun er bevaret en enkelt sætning herfra, giver den ikke i sig selv noget indblik i krigen. Man må formode, at andre oldtidshistorikere har læst De Bello Dacico og medtaget oplysninger herfra i egne værker.

Med Trajansøjlen og opførelsen af Trajans Forum fik dakerkrigen, som betegnes som en af Romerrigets største militære bedrifter, et storslået minde. Søjlen og Torvet har været et imponerende skue at se for Roms indbyggere og det har tydeligt demonstreret, hvor mægtig og uovervindelig Rom på dette tidspunkt var. Med til historien hører, at Trajans forum var udsmykket med flere statuer af dakere, som kendes på deres karakteristiske hovedbeklædning. Romerne har på den måde villet vise den overvundne fjende respekt.

Læs mere i Lex

Litteratur

  • Vlad Georgescu: The Romanians. A History. (Ohio State University Press 1991)
  • W.S.Hanson and L.P. Haynes (eds.): Roman Dacia. The Making of a Provincial Society. (New York 2004)
  • Lino Rossi: Trajans Column and the Dacian Wars (London 1971)

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig