Men den vigtigste kilde til viden om de to krige kan stadig ses i Roms centrum, nemlig Trajansøjlen, hvor krigens forløb systematisk er fremstillet. Søjlen er 30 meter høj og ydersiden består af en 200 meter lang ”båndet” frise, der i 23 spiraler indeholder i alt 2500 enkelt figurer fordelt på 400 sektioner eller scener.
Efter godt 1900 års forløb er det vanskeligt at ”læse” hele fortællingen eller se ”filmen” om de to dakiske krige ved at betragte monumentet. Formålet med søjlen var, at Roms indbyggere skulle informeres om Trajans storslåede sejre i Dakien. Derfor blev den placeret i en gård på Trajans Forum omgivet af en bygning, der rummede Trajans bibliotek. Da bygningen var i flere etager, var det muligt at se alle frisens billeder på nært hold. Hertil kommer, at det nu menes, at figurerne på frisen var bemalede.
Det må have været et imponerende syn for Roms indbyggere at se søjlen, da den stod færdig i år 113. Det bedste indtryk af den imponerende søjle fås på Museo della Civilita Romana i Rom. Her kan man på nært hold og i øjenhøjde betragte alle frisernes detaljer på kopier i naturlig størrelse.
Hvis man har et indgående kendskab til det romerske militærvæsen, deres våben, skjolde, uniformer, etc. kan man rekonstruere hele felttoget fra overgangen på de to Donau-broer til krigen slutter med Decebals selvmord. Den italienske forsker Lino Rossi har omhyggeligt beskrevet, hvordan de enkelte figurer skal forstås: et træ kan betyde en skov, en enkelt soldat betyder en militær enhed, figurer med ansigtet fremad viser han er på vej mod øst eller nord, ser han bagud er han på vej mod syd el. vest (d.v.s. op ad floden Donau). Med denne indsigt er Lino Rossi i stand til at vise os hele historien om Dakiens erobring i kronologisk orden på denne antikke ”marmorfilmrulle”. Det sker i bogen Trajans Column and the Dacian Wars.
Søjlen stod som nævnt færdig allerede i år 113, ganske få år efter krigen sluttede og er alene af den grund en mere pålidelig kilde til viden om krigen end Dio Cassius. Formentligt har håndværkerne fået vist skitser af scener fra felttoget af soldater, der deltog i slagene. Måske har Trajan selv fortalt håndværkerne og arkitekten om, hvordan krigen forløb. Det er ganske interessant, at det var arkitekt Appollodorus, der forestod opførelsen af søjlen, altså den samme arkitekt, der byggede stenbroen ved Turnu Severin. Arkitekten har selv været vidne til mange af de begivenheder, der fremstilles på søjlen. Vi ved også, at kejseren selv skrev en beretning om felttoget De Bello Dacico, men da der kun er bevaret en enkelt sætning herfra, giver den ikke i sig selv noget indblik i krigen. Man må formode, at andre oldtidshistorikere har læst De Bello Dacico og medtaget oplysninger herfra i egne værker.
Med Trajansøjlen og opførelsen af Trajans Forum fik dakerkrigen, som betegnes som en af Romerrigets største militære bedrifter, et storslået minde. Søjlen og Torvet har været et imponerende skue at se for Roms indbyggere og det har tydeligt demonstreret, hvor mægtig og uovervindelig Rom på dette tidspunkt var. Med til historien hører, at Trajans forum var udsmykket med flere statuer af dakere, som kendes på deres karakteristiske hovedbeklædning. Romerne har på den måde villet vise den overvundne fjende respekt.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.