André Glucksmann var en fransk filosof og samfundsdebattør. Han var den mest fremtrædende af de såkaldte nye filosoffer, der brød igennem i Frankrig i midten af 1970'erne.
Inspireret af bl.a. Aleksandr Solzjenitsyns Gulag øhavet kritiserede Glucksmann i Les Maitres penseurs (1977, Herretænkerne) marxismen for at være en autoritær og dogmatisk ideologi. Med sin sikre forvisning om at kunne forudsige historiens gang blokerer marxismen ifølge Glucksmann for selvkritik og retfærdiggør undertrykkelsen af anderledestænkende.
Med denne kritik gentog Glucksmann i grunden blot det, som andre franske filosoffer, bl.a. Cornelius Castoriadis og Maurice Merleau-Ponty, havde sagt umiddelbart efter 2. Verdenskrig, men i en mere populær form.
André Glucksmanns tanker blev naturligt nok hilst velkommen i konservative kredse; selv opfatter han sig som venstreorienteret og ser sin kritik som en videreførelse af ungdomsoprørets protest mod forskellige former for undertrykkelse.
I De Gaulle où es-tu? (1995) diskuterer han med udgangspunkt i præsident Charles de Gaulles livshistorie og idéer, hvordan Frankrig bør optræde i storpolitikken.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.