Reduciran vozni red Autotroleja: "Neke linije čekamo sat vremena"

10.05.2024.

17:10

Autor: Darko Santini/V.G./Regionalni dnevnik/HRT

Vozni red riječkog gradskog prijevoznika Autotroleja od ovog je tjedna reduciran jer je ta tvrtka od početka godine ostala bez 16 vozača. Većina je umirovljena, a najavljeni dolazak inozemne radne snage zapeo je na papirologiji u nadležnim ministarstvima. 


Možda će aktualno povećanje plaća na 1500 eura neto ublažiti taj problem do dolaska stranaca za upravljače gradskih autobusa.

Neke od najopterećenijih gradskih linija u Rijeci danas su reducirane zbog kroničnog nedostatka vozača. Građani s pravom negoduju.

- Nije dobro, ljudi puno čekaju i to se neke linije čekaju po skoro sat vremena.

- Ajme Bože pa i sad već osjećam da je reducirano. Još ovo, ne znam, teško.

- Nije dobro, pogotovo kad je kiša. Čekate pola sata i više.

- Nema šofera, rekli su da će doći toliki ljudi, a na kraju ništa.

Autotrolej je još u studenom prošle godine tražio vize i radne dozvole za 20 inozemnih vozača. Trebali su početi voziti u svibnju, no još ih mjesecima nećemo vidjeti na riječkim cestama.

- Zbog velikog broja zapošljavanja stranih radnika i same administracije na izdavanju radnih dozvola i nakon toga viza, jako dugo se čeka, tvrdi Robert Mrvčić, direktor Autotroleja.

- To je problem s kojim smo se suočili, nastojimo ga razriješiti što prije kako bi na taj način jedan dio vozača angažirali, dodaje Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Građani i sami vide gdje je drugi dio problema.

- A ne znam, valja ih bolje stimulirati, druge nema.

- Sljedeći tjedan je isplata plaća za travanj i prema nekim izračunima prosjek bi trebao biti nešto preko 1500 eura neto, kazao je direktor Autotroleja.

- Ove godine predviđeno je povećanje subvencije samo od strane Grada Rijeke od nekih 400.000 eura za devet mjeseci u ovoj godini, što će u idućoj godini iznositi nešto više od 600.000 eura, kazao je gradonačelnik Filipović.

Autotrolej je ranijih godina već reducirao vozni red i u Rijeci i na prigradskim linijama. Najviše trpe građani koji smatraju da bi financiranje gradskog i prigradskog prometa trebalo biti pri vrhu proriteta Grada Rijeke te susjednih gradova i općina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!