Intenzivno se radi na sanaciji klizišta na Pantovčaku

10.05.2024.

17:13

Autor: Anamarija Krvarić/M.K./Regionalni dnevnik/HRT

Intenzivno se radi na sanaciji klizišta na Pantovčaku, kod ulaza u štićeni prostor Ureda predsjednika, koje se aktiviralo još početkom ožujka. Prije dva tjedna klizište se proširilo, a dio Ulice Pantovčak zatvoren za promet. Nakon sanacije, koja će potrajati nekoliko mjeseci, klizište bi trebalo biti sigurno, a infrastruktura vraćena u prvobitno stanje.

Prije samo dva tjedna ovdje je bila cesta, danas rupa koja se sve više urušava.


- Sva sreća pa nema nikakvih nastambi ovdje, nikakvih kuća, apartmana i tako dalje. Ne mogu si uopće zamisliti što bi se desilo da je to malo niže, rekao je Tobias Lesar.


Na sanaciji se intenzivno radi. Sve instalacije koje su bile u trupu ceste, a koja je popucala, izmještene su. Ulaz u štićeni prostor ureda predsjednika je stabiliziran. Slijedi stabilizacija duž ulice Pantovčak.


- U ovom trenutku se radi pristupni put unutar štićenog prostora gdje ćemo napraviti obuhvat, dakle s donje strane klizišta i u kojem dijelu ćemo izvoditi armirano betonske pilote fi 1000, dakle jedan metar. Naručeno je 80 koševa za prvih 80 pilota koji će biti izvedeni, dubina klizne plohe je 27 metara. Da bismo čitavu stvar stabilizirali, moramo ići dublje od zone na kojoj je došlo do sloma, izjavio je Goran Mazija, voditelj Geotehničkog katastra Grada Zagreba.

Riječ je o pomaku između jednog i pol do 2 milijuna prostornih metara zemlje duž 400 metara. Razlozi aktivacije klizišta su razni, od oborina, neriješenog sustava oborinske odvodnje i erozije tla, do bioloških procesa u tlu. Nije isključen ni potres.


Na štićenom prostoru ureda predsjednika 12 je klizišta. Ovo koje se aktiviralo početkom ožujka, najveće je urbano klizište u Zagrebu.


Radovi na sanaciji izvodit će se iduća tri mjeseca. A kada se završe..


- To je onda riješeno zauvijek i više tu neće biti problema. Ovo klizište moći će se ucrtati u evidenciju klizišta kao sanirano klizište, poručio je Goran Mazija.


A zatvoreni dio Ulice Pantovčak ponovno će biti otvoren za promet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!