Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (European Cooperation in Science and Technology- COST Association) 1971 yılında kurulmuş olup; Avrupa çapında alanlarında uzman bilim insanlarını çalıştıkları alan özelinde COST Aksiyonu adı verilen uluslararası bilimsel ağlarda bir araya getirmeyi ve bu sayede ulusal araştırmalarını sürdüren bilim insanlarını uluslararası alana taşımayı amaçlayan bir kuruluştur. Türkiye COST’un kurucu üyeleri arasında yer almaktadır.
Araştırmacılara sadece ağ desteği vermesi ve bunu temel amacı olarak edinmesi açısından alanındaki en önemli yapı COST’tur. Bu mahiyette Türk araştırmacıların çalışıyor oldukları alanlardaki uluslararası uzman araştırmacılar ile bir araya gelmeleri ve Türkiye’ye ciddi getirileri olacak uluslararası projelere katılım sağlayacak konsorsiyumlara ulaşmaları açısından COST son derece önemli fırsatlar sunmaktadır. COST, özellikle Avrupa Birliği Çerçeve Programı projelerine katılım sağlanabilmesi adına gerekli uluslararası proje gruplarına en kısa yoldan erişim sağlamaktadır. Dolayısıyla ulusal alanda araştırmalarını sürdüren ancak uluslararası alana geçiş yapmak isteyen Türk araştırmacılar için en ideal program olma özelliğine sahiptir.
Özel sektör, kamu kurumları ve üniversitelerde tam zamanlı olarak çalışmakta olan tüm bilim insanlarının COST’tan yararlanabilmesi mümkündür. COST Aksiyonları kapsamında Yönetim Komitesi ve Çalışma Grubu toplantıları, çalıştaylar, bilimsel konferanslar, bilimsel kurslar, kısa süreli bilimsel ziyaretler ve aksiyonlar kapsamında yürütülen çalışmalar sonucu çıkan yayınlar için maddi destek sağlanmaktadır.
COST Kuruluşu resmi internet sitesi için tıklayınız.
COST 2023 Senelik Raporu için tıklayınız.
COST 2023 Senelik Türkiye Raporu için tıklayınız.
COST web sitesi Türkiye sayfası için tıklayınız.
Genç Araştırmacılar için COST, tanıtım videosu için tıklayınız.
COST Ayrntılı Tanıtım sunumu için tıklayınız.
COST Kuruluşu, ulusal kaynaklarla araştırmalarını sürdüren araştırmacıların Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlamak ve Avrupa bilim insanlarının ağ faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuş olan bir organizasyondur. Açık adı, “Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği (European Cooperation in Science and Technology – COST Association)” olan COST, 1971 yılında kurulmuştur ve ülkemiz de kurucu ülkeler arasında yer almıştır.
Kuruluşa üye 41 ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler şu şekildedir:
Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Gürcistan Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan. Ayrıca İsrail COST "İşbirliği Ortağı" statütüsünde olup tüm COST faaliyetlerinden İsrail'de görevli bilim insanları da yararlanabilmektedir.
COST’un misyonu, Avrupalı araştırmacılar arasında etkileşim ve işbirliğini destekleyerek; Avrupa’yı barışçıl amaçlar için bilimsel ve teknik araştırmada güçlendirmektir.
COST, ulusal alanda araştırmalarını sürdüren, alanında uzman araştırmacıları çalıştıkları alanlardaki uzman bilim insanlarıyla Avrupa merkezli uluslararası tematik ağlarda bir araya getirmeyi hedeflemektedir. 4 yıl boyunca faaliyetlerini sürdüren COST Aksiyonlarına bu süreç içerisinde katılım mümkündür.
COST mekanizmasının temel unsurları şu şekildedir:
- Aksiyonlar kapsamında araştırma desteği verilmezken sadece ağ desteği sağlanır.
- Her bir COST Aksiyonu'nda 1 adet Yönetim Komitesi (Management Committee-MC) ve farklı sayılarda Çalışma Grupları (Working Group) yer almaktadır. Yönetim Komitesinde o Aksiyon ile ilgili idari konularda kararlar alınmaktadır. Bir Aksiyonun Yönetim Komitesine her COST üyesi ülkeden en fazla 2 üye yer almaktadır. Yönetim Komitesi üyesi atamaları ülke ulusal koordinatörleri tarafından yapılmaktadır. Bu görev Türkiye'de TÜBİTAK tarafından yürütülmektedir. Çalışma Grupları ise Aksiyonun alt bilimsel konularındaki tematik gruplardır ve Çalışma Grubu üyelerinin atanmaları doğrudan Aksiyon Yönetimi tarafından sağlanmaktadır. Çalışma Grubu üyeleri için bir sayı sınırlaması bulunmayıp kişinin uzmanlığı ve Aksiyonun mevcut bütçesi gibi konular göz önünde bulundurularak yeni üyeler atanmaktadır. Hem Çalışma Grubu hem de Yönetim Komitesi üyelerinin toplantı katılım giderleri ilgili COST Aksiyonu tarafından karşılanmaktadır. (Aksiyon Yönetim Komitesi ve Çalışma Grubu üyelikleri hakkında ayrıntılı bilgi için "Yönetim Komitesi ve Çalışma Grubu Üyeliği" kısmını inceleyiniz.)
- COST üyesi ülke vatandaşları yeni bir COST Aksiyonu önerebilir. (Ayrıntılı bilgi için "Yeni COST Aksiyonu Önerme" kısmını inceleyiniz.
Ülkemizin de kurucu üyesi olarak yer aldığı COST’un 41 üye ülkesi ve 1 işbirliği ortağı yer almaktadır.
COST çalışmalarını yönlendiren en yüksek karar organı COST Üst Düzey Temsilciler Komitesi’dir (Committee of Senior Officials - CSO). COST üyesi ülkelerin temsilcilerinden oluşmaktadır. CSO, COST’un stratejik gelişiminden sorumludur.
COST Yönetim Kurulu, CSO Başkanı ve Başkan Yardımcısı dahil olmak üzere en az 7 üyeden oluşmaktadır. Temel görevi, COST faaliyetlerinin uygulanmasını izlemek ve CSO Toplantılarını hazırlamaktır.
COST Ulusal Koordinatörleri, her COST üyesi ülkenin 1 kişi olarak atadığı, COST Aksiyonlarına Aksiyon Yönetim Komitesi üyesi atama yetkisine sahip ve COST ile ilgili ülke içi koordinasyondan sorumlu kişidir.
COST Aksiyon bütçesinden,
- Aksiyon Yönetim Komitesi (Management Committee-MC) toplantıları
- Çalışma Grubu (Working Group-WG) Toplantıları
- Bilimsel çalıştay ve seminerler
- Kısa süreli bilimsel ziyaretler
- Kurslar ve araştırma konferansları
- Aksiyon çalışmaları kapsamında ortaya çıkan çıktıların yayımına yönelik faaliyetler için maddi destekler sağlanmaktadır.
COST sadece Aksiyon faaliyetlerine katılım masraflarını karşılarken araştırma desteği vermemektedir. Araştırma desteği Ulusal Fonlama Kuruluşları'nın (Türkiye'de TÜBİTAK) kendi prosedürleri doğrultusunda sağlanabilmektedir.
Bir aksiyona MC üyesi olarak atanabilmek için Türkiye’ye tanınan 2 kişilik MC üyesi kontenjanının o Aksiyon için dolmamış olması gerekmektedir. MC toplantılarına her ülkeden 2 kişinin masrafları COST tarafından karşılanarak katılmaları sağlanmaktadır.
COST Aksiyonlarına Aksiyon Yönetim Komitesi (Action Management Committee-MC) üyesi olarak atanmada, aksiyonların önerilmesi/hazırlanması sırasında katkı yapan, aksiyonu öneren uluslararası grup içinde yer alan araştırmacılara öncelik verilir.
Aksiyonların bilimsel faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Çalışma Grupları ise Aksiyonun alt bilimsel konularındaki tematik gruplardır ve Çalışma Grubu üyelerinin atanmaları doğrudan Aksiyon Yönetimi tarafından sağlanmaktadır. Çalışma Grubu üyeleri için bir sayı sınırlaması bulunmayıp kişinin uzmanlığı ve Aksiyonun mevcut bütçesi gibi konular göz önünde bulundurularak yeni üyeler atanmaktadır. Hem Çalışma Grubu hem de Yönetim Komitesi üyelerinin toplantı katılım giderleri ilgili COST Aksiyonu tarafından karşılanmaktadır.
1. Mevcut COST Aksiyonuna Yönetim Komitesi (Management Committee-MC) Üyesi Olarak Katılım:
Her bir COST Aksiyonu Yönetim Komitesine üye ülke araştırmacıları arasından 2 üye atanabilmektedir. Türkiye adına COST Aksiyonlarına atama işlemi TÜBİTAK tarafından, TÜBİTAK "COST Aksiyonlarına Katılım Kuralları" doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
Uygun COST Aksiyonu Bulma:
- Çalışma Alanınıza uygun COST Aksiyonlarına ulaşabilmek için linki tıklayarak COST Aksiyonları arama motoruna ulaşabilirsiniz: https://www.cost.eu/cost-actions-event/browse-actions/
- Arama motorunda “Action or Innovator Grant Number or Text” yazan kısma yazılacak bir anahtar kelime ile o alandaki tüm Aksiyonların listesine ulaşılması mümkündür.
- Uygun bir Aksiyon bulunduğunda Aksiyon başlığına tıklayarak Aksiyon sayfasına erişilerek Aksiyonla ilgili detaylı bilgi elde edilebilir. COST Aksiyon sayfasında Aksiyonun kısa özeti ile Aksiyon hakkında daha fazla bilgi edinilebilmekte, sayfada en altta bulunan "Action Documents" başlığı altında yer alan “Memorandum of Understanding-MoU” linki tıklanarak "Aksiyon Mutabakat Zaptı” indirilebilmekte ve Aksiyon amaçları ile Çalışma Grupları (Working Group) hakkında bilgi edinilebilmektedir.
- Bir Aksiyonun CSO Onay tarihini öğrenmek için sayfanın sağ kısmında yer alan “CSO Approval Date” başlığı altında Aksiyon onay tarihi görülebilmektedir.
- Aksiyona Yönetim Komitesi üyesi olarak atanmış araştırmacıların listesi “Management Committee” başlığı tıklanarak görülebilmektedir. Bir Aksiyona her bir ülkeden en fazla iki adet Yönetim Komitesi (Management Committee-MC) üyesi atanabilmektedir. Bir Aksiyonda Türkiye’den atanmış iki adet Yönetim Komitesi üyesi olması durumunda o Aksiyon için başka Yönetim Komitesi üyesi atanamayacaktır. (Belirli durumlarda Yönetim Komittesi üye ataması gerçekleştirilmiş olsa dahi Aksiyon web sayfası güncellemesi vakit alabilmektedir. Bu sebeple, bir Aksiyona başvurmadan önce kota durumunu ayrıca TÜBİTAK COST uzmanına sormanız faydalı olacaktır. Sorularınızı [email protected] adresine yöneltebilirsiniz.)
- Konu ve Aksiyon kotası açısından katılıma uygun, yürürlükteki bir Aksiyon bulunduğunda COST Aksiyonlarına Katılım Kuralları’nda yer alan kurallar doğrultusunda başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
2. Mevcut COST Aksiyonu’na Çalışma Grubu (Working Group-WG) Üyesi Olarak Katılım:
Her bir COST Aksiyonunda Aksiyonun bilimsel amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik farklı sayılarda Çalışma Grupları bulunmaktadır. Çalışma Grubu üyelerinin atamaları Yönetim Komitesi tarafından gerçekleştirilmektedir. Çalışma Grubuna dahil edilecek araştırmacı sayısına yönelik bir limit bulunmayıp kişinin uzmanlık alanı ve Aksiyonun mevcut bütçesi doğrultusunda yeni araştırmacılar dahil edilebilmektedir.
Aksiyonların “Çalışma Grupları” ile ilgili bilgiler Aksiyonun web sayfasından indirilebilmekte olan “Mutabakat Zaptı” (Memorandum of Understanding) dokümanlarında ayrıntılı olarak verilmektedir. Araştırmacının çalışma alanına uygun bir Çalışma Grubu tespit etmesi durumunda ilgili Aksiyonun web sayfasında yer alan “Working Groups and Membership” kısmındaki başvuru aracını kullanarak Çalışma Grubu Üyesi olmak amacıyla başvuruda bulunması yeterlidir. Talep, Yönetim Komitesi üyelerince görüşülecek ve söz konusu araştırmacı Çalışma Grubu alanına uygun bulunursa atama gerçekleştirilebilcektir.
Çalışma Grubu atamalarında TÜBİTAK'ın herhangi bir yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır.
Çalışma Grubu üyelerinin Çalışma Grubu toplantılarına katılıma yönelik giderleri de Aksiyon bütçesinden karşılanmaktadır.
Bir COST Aksiyonunda Çalışma Grubu ve/veya Yönetim Komitesi üyesi olarak görev yapmakta olan araştırmacılar 2515 COST Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı'na başvuruda bulunabilmektedirler. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Yeni Önerilecek Olan bir Aksiyonda Görev Alınması:
COST Aksiyonları COST üyesi 41 ülke ve 1 işbirliği ortağı ülkedeki araştırmacılarca COST kuruluşuna sunulan ve COST tarafından kurulan panellerde değerlendirilen Aksiyon önerileri arasından seçilmektedir. Bir COST Aksiyonunun sunulabilmesi için en az 7 farklı COST üyesi ülkeden gelen araştırmacının (1 Ana Öneren, 6 İkincil Öneren) bir araya gelerek bir Aksiyon önerisinde bulunmaları gerekmektedir. Aksiyon öneri sürecinde söz konusu 7 araştırmacıdan en az 4’ü COST Kapsama Hedef Ülkeleri (Inclusiveness Target Countries)[1] arasından gelmelidir. Bu oran toplam öneren sayısına göre değişiklik göstermektedir. (Öneren farklı ülke sayısının yarısı) Aksiyon onaylanıp yürürlüğe girdikten sonra bu oranın devam ettirilmesine gerek bulunmamaktadır. Türkiye’deki üniversite, kamu ve özel sektörde tam zamanlı çalışmakta olan tüm araştırmacılarımızın COST üyesi ülke vatandaşı olmalarından doğan hakları gereği bir Aksiyonun Ana Önereni (Main Proposer) ve İkincil Önereni (Secondary Proposer) olma şansları bulunmaktadır. İkincil öneren statüsünde bir COST Aksiyonuna eklenecek olan araştırmacıların https://e-services.cost.eu/ sistemi üzerinden bir hesap oluşturmaları gerekmektedir. Ana Öneren, İkincil Önerenleri sisteme kayıtlı e-postaları ile Aksiyon önerisine eklemektedir.
Number of COST Members Minimum number of ITC
a. Main Proposer (Ana Öneren) Statsünde Aksiyon Önerilmesi:
Herhangi bir üniversitede, kamuda veya özel sektörde tam zamanlı çalışan Türk araştırmacıların COST üyesi ülke vatandaşı olmaları sebebiyle bir Aksiyon önerisi sunma hakları bulunmaktadır. Bunun için https://e-services.cost.eu/ adresinden COST elektronik sitemine kayıt olmaları ve Aksiyon önerisi elektronik sistemi üzerinden önerilerini gerçekleştirmeleri yeterlidir. Bir Aksiyon önerisinde en az 7 farklı COST üyesi ülkeden gelen bilim insanının bulunması ve bu 7 kişinin de en az 4’ünün COST kapsama hedef ülkeleri arasında yer alması gerekmektedir. Her bir Aksiyon önerisinde temsil edilen farklı COST üyesi ülke sayısının en az yarısı COST Kapsama Hedef Ülkeleri arasından seçilmek zorundadır.
COST Üyesi Ülke Sayısı | Minimum Kapsama Hedef Ülkesi Sayısı |
7 | 4 |
8 | 4 |
9 | 5 |
10 | 5 |
11 | 6 |
12 | 6 |
13 | 7 |
14 | 7 |
15 | 8 |
16 | 8 |
17 | 9 |
18 | 9 |
19 | 10 |
20 | 10 |
21 | 11 |
22 | 11 |
23 | 12 |
24 | 12 |
25 | 13 |
26 | 13 |
27 | 14 |
28 | 14 |
29 | 15 |
30 | 15 |
31 | 16 |
32 | 16 |
33 | 17 |
34 | 17 |
35 | 18 |
36 | 18 |
37 | 19 |
38 | 19 |
39 | 20 |
40 | 20 |
41 | 21 |
Aksiyon önerileri COST’un belirlediği dış hakemler ve sonrasında yine COST tarafından kurulan değerlendirme panellerinde değerlendirildikten sonra COST Üst Düzey Temsilciler Komitesi (Committee of Senior Officials-CSO) tarafından onaylanarak yürürlüğe girmektedir. Her üye ülkenin bir CSO üyesi bulunmaktadır.
Yeni Bir COST Aksiyonu Önerisinde Bulunmak için;
- COST’un http://www.cost.eu/participate/open_call adresli web sayfasından, COST’ un yeni aksiyon önerileri için yılda iki kez yaptığı açık çağrı (open call) duyurusu takip edilmelidir. COST’ un ilgili web sayfasında COST’ a yeni bir aksiyon önerme koşulları, başvuru şekli ve değerlendirmelere ilişkin ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.
- Bu çerçevede, tek aşamalı başvuru için en az 7 farklı COST üyesi ülkeden araştırmacılar bir araya gelerek (biri ana öneri sahibi-main proposer, diğerleri ikincil öneri sahibi-secondary proposar) yeni bir COST aksiyonu önerisinde bulunmalıdır. Başvurular on-line olarak Brüksel’deki COST Ofise yapılmaktadır. Değerlendirme süreci COST tarafından gerçekleştirilmektedir.
- Tek aşamalı başvuru süreci kapsamında maksimum 15 sayfalık öneri hazırlanmaktadır.
- Öneriler en az 3 bağımsız Dış Danışman tarafından uzaktan değerlendirilmekte ve raporlanmaktadır.
- Eşiği geçen öneriler, her üye ülkeden atanan uzmanlardan oluşan havuzdan seçilen Panelistlerce (Review Panel) sıralanmakta ve raporlanmaktadır.
- Her ülkenin birer temsilcisinden oluşan Bilimsel Komite tarafından, Review Panel tarafından oluşturulan liste içinden, en iyi öneriler belirlenmektedir.
- Seçilen öneriler COST ÜST Düzey Temsilciler Komitesi (Committee of Senior Officials-CSO) tarafından onaylanmaktadır.
COST Kuruluşu tarafından hazırlanan ve COST Aksiyon önerisi için başvuru, değerlendirme, seçim ve onay süreçlerini ayrıntılı şekilde açıklayan SESA (Submission, Evaluation, Selection, Approval) kitapçığını indirmek için tıklayınız. Çıkan sayfada "Documents for Submitting a COST Action" kısmında ilgili dokümanı görebilirsiniz.
b. Secondary Proposer (İkincil Öneren) Statüsünde Görev Alınması:
Herhangi bir üniversite, kamu veya özel sektörde tam zamanlı olarak çalışan Türk araştırmacıların öneri sürecinde olan bir COST Aksiyonu içerisinde ikincil öneri sahibi olarak görev alması mümkündür. COST Kapsama Hedef Ülkeleri politikası gereği bir Aksiyonun öneri sürecinde belirli oranlarda bu ülkelerden gelen araştırmacıların bulunması gerekliliği ve Türkiye’nin de kapsama hedef ülkeleri arasında yer alması, Türk araştırmacıların öneri sürecindeki Aksiyonlara katılmaları açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Türk araştırmacıların bir Aksiyonda ikincil öneren statüsünde yer alabilmeleri için https://e-services.cost.eu/ adresi üzerinden COST’un elektronik sistemine kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Ana öneri sahibi Aksiyon önerisini gerçekleştirirken kayıtlı COST hesabı üzerinden Türk araştırmacıyı ekleyecektir.
[1] COST Kapsama Hedef Ülkeleri: COST’un coğrafi kapsama ve mükemmeliyet politikaları kapsamında COST üyesi olup yeterli seviyede “araştırma-yoğun” olmayan ve nispeten daha düşük seviyelerde COST faaliyetlerine katılım sağlayan ülkelerdir. Bu ülkeler; Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Karadağ, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye’dir. COST, söz konusu ülkelerin COST katılımını artırabilmek amacıyla çeşitli uygulamalarda bulunmaktadır.
1. COST KAPSAMA HEDEF ÜLKELERİ KONFERANS DESTEĞİ (INCLUSIVENESS TARGET COUNTRIES-ITC CONFERENCE GRANT)
COST Kapsama Hedef Ülkeleri (Inclusiveness Target Countries-ITC)[1] Konferans desteği herhangi bir COST Aksiyonu tarafından organize edilmeyen uluslararası bilim ve teknoloji konferanslarına katılıma yönelik desteklerdir. Söz konusu desteklere Kariyerinin Başındaki Araştırmacılar (Young Researchers and Innovators)[2] ve doktora öğrencileri başvurabilmektedirler. Başvuruya konu uluslararası konferansın destek talebinde bulunulacak olan Aksiyonun konusuyla konu bakımından uyumlu olması gerekmektedir.
[1] COST Kapsama Hedef Ülkeleri (Inclusiveness Target Countries-ITC): Bosna Hersek, Bulgristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, GKRY, Hırvatistan, Karadağ, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Makedonya, Malta, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya, Sırbistan, Türkiye.
[2] 40 yaşın altındaki doktora öğrencisi ve/veya doktora mezunu araştırmacı ve yenilikçiler.
1.1. Kimler Başvurabilir:
- ITC ülkelerindeki doktora öğrencileri ve ITC ülkelerindeki kurumlarda çalışan Kariyerinin Başındaki Araştırmacılar ITC Konferans desteğinden yararlanabilmektedir.
- Başvuru sahibinin konferansta poster/sözlü sunum gerçekleştirecek olması ve isminin toplantı programında yer alıyor olması gerekmektedir. Konferansta gerçekleştirilecek sözlü/poster sunum konusunun başvurunun gerçekleştirileceği Aksiyonun konusuyla uyumlu olması gerekmektedir.
- Her bir başvuru sahibinin konferans desteğinin başvurunun gerçekleştirildiği aksiyon Yönetim Komitesi (Management Committee-MC) tarafından onaylanması gerekmektedir. Avrupa’daki konferanslara katılım tercih edilmektedir ancak Avrupa dışındaki konferanslarla ilgili gerçekleştirilen başvurular da değerlendirilmektedir.
Başvurular https://e-services.cost.eu/conferencegrant sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.
1.2. ITC Conference Başvuru Süreci:
- Araştırmacı bir uluslararası bilimsel konferanstan sözlü/poster sunum yapması için davet alır.
- COST ITC Conference desteğine başvurabilmek için katılım sağlayacağı uluslararası bilimsel konferansın konusuyla uyumlu bir COST Aksiyonu bulur. (Uygun COST Aksiyonunu bulmak için; https://www.cost.eu/cost-actions/browse-actions/)
- Katılım sağlayacağı konferansın konusuyla uyumlu bir COST Aksiyonu bulduktan sonra https://e-services.cost.eu/conferencegrant adresinden başvurusunu gerçekleştirir. Başvuru esnasında ilgili Aksiyonun seçilmesi gerekmektedir.
- Gerçekleştirilen başvuru Aksiyon yönetimi tarafından değerlendirilir. Katılım sağlanacak uluslararası konferansın konusuyla aksiyonun konusunun uyumluluğu incelenir.
- Değerlendirme sonucu başvuru sahibine bildirilir.
1.3. Başvuruların Değerlendirilmesi ve Seçilmesi:
Alınan her bir Konferans Desteği başvurusunun değerlendirmesi başvurunun gerçekleştirildiği Aksiyonun Yönetim Komitesi tarafından gerçekleştirilir. Aksiyon Başkanı veya Aksiyon Başkan Yardımcısı veya Aksiyon yönetimi tarafından konuyla ilgili görevlendirilen koordinatör/komite Aksiyon Yönetim Komitesi adına söz konusu değerlendirme işlemini gerçekleştirebilir. Konferans Başvurularının değerlendirmelerine yönelik kriterler her bir Aksiyonun kendi Yönetim Komitesi tarafından belirlenmekte olup başvuru sahiplerine değerlendirme kriterleri bildirilmelidir.
Gerçekleştirilen başvurunun değerlendirilmesi ve seçiminde başvuruya konu uluslararası konferansın başvurunun gerçekleştirildiği Aksiyonun konusuyla bilimsel açıdan uyumluluğu ve Aksiyonun bilimsel hedeflerine ulaşmasında ne gibi katkılar sağlayabileceği baz alınmaktadır.
1.4. ITC Konferans Desteği Bütçesi:
Konferans desteği miktarının belirlenmesinde başvuru sahibinin bütçe talebi ve gerçekleştirilen değerlendirme göz önünde bulundurulmaktadır. Konferans desteği başvuru sahibinin başvuruya konu konferansa katılımıyla ilgili tüm masrafları karşılamayabilir. Söz konusu destek başvuru sahibinin seyahat, konaklama ve yemek masraflarına yönelik bir katkı niteliğindedir.
Bir ITC Konferans Desteğinin hesaplanmasında aşağıdaki kriterler dikkate alınmaktadır:
- Her bir başvuru sahibine toplamda en fazla 2.500 Euro miktarında bir destek sağlanabilmektedir.
- Toplam destek miktarı içerisinde yemek ve konaklama masrafları için günlük en fazla 160 Euro’ya kadar destek ayrılabilmektedir.
- Konferans katılımı ücretli ise bu ücretlerin karşılanabilmesi için toplam desteğin en fazla 500 Euro’luk bir kısmı katılım ücretine ayrılabilmektedir.
Bunlarla birlikte, eğer yeme ve konaklama masrafları konferans tarafından karşılanıyor ise söz konusu gündelik masrafı kadarlık kısım toplam destekten düşülmektedir. Konferans katılım ücretine dair evraklar başvuru sahibi tarafından başvurunun gerçekleştirildiği Aksiyona sunulmalıdır.
1.5. ITC Konferans Desteği Ödeme İşleminin Onaylanması:
Konferansa katılım sonrası 1 ile 15 gün içerisinde başvuru sahibine konferans katılımıyla ilgili “Bilimsel Rapor” yazıp sisteme yüklemesi gerektiğine dair uyarı mesajı gelmektedir. Bilimsel Raporun toplantının son gününden itibaren 30 gün içerisinde sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Raporun yüklenmemesi veya geç yüklenmesi durumunda katılım desteği iptal edilecektir.
Bilimsel Rapor taslağı başvuru sistemindeki destek dokümanları (supporting documents) kısmından ve ayrıca http://www.cost.eu/ITC_conference_grant_report_template adresinden indirilebilmektedir. Başvuru sahibinin raporu doldurduktan sonra pdf formatında kaydedip sisteme yüklemesi gerekmektedir.
COST ITC Konferans Desteği Başvuru Kılavuzu için tıklayınız.
2. COST KISA SÜRELİ BİLİMSEL ZİYARET DESTEĞİ (SHORT TERM SCIENTIFIC MISSIONS - STSM)
Kısa Süreli Bilimsel Ziyaret (STSM) desteği araştırmacı mobilizasyonuna yönelik, kurumsal ziyaretleri temel alan bireysel desteklerdir. Temel amacı bireyler arasındaki bilimsel etkileşimi artırmaktır.
2.1. Kimler Başvurabilir?
- Resmi bir araştırma programında doktora öğrencisi veya doktora-sonrası araştırmacı olarak kayıtlı kişiler,
- Gerçekleştirilmesi planlanan araştırmayla ilgili bir tüzel kişilik, kurum veya kuruluşta çalışmakta olan bilim insanları.
Başvuru sahibinin eğitim gördüğü/çalıştığı kurum/kuruluş/tüzel kişilik “Gönderen Kuruluş” (Home Institution), başvuruya konu araştırmanın gerçekleştirileceği kurum/kuruluş/tüzel kilişik ise “Kabul Eden Kuruluş” (Host Institution) olarak kabul edilmektedir.
Aşağıdaki Tabloda STSM başvurularına örnek olabilecek “Kabul Eden Kuruluş” başlıkları verilmektedir:
Kabul Eden Kuruluş (Host Institution)
COST Üyesi Ülke ve COST İşbirliği Ortağı (COST Cooperating Member)[1] ülkelerinde yer alan kurum kuruluş ve tüzel kişilikler
Uluslararası COST Ortağı ülke (International Partner Country-IPC)[2] kuruluşları
COST Yakın Çevre Ülkelerinde (Near Neighbour Countries-NNC)[3] yer alan kuruluşlar
Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Birliği’ne bağlı birimler
COST tarafından onaylanan Uluslararası Örgütler
Avrupa merkezli Bilim, Teknoloji ve Kalkınma Örgütleri
[1] COST Cooperating Member: Israil
[2] COST International Cooperating Country: https://www.cost.eu/who-we-are/cost-strategy/international-cooperation/
[3] COST Near Neighbour Countries: https://www.cost.eu/who-we-are/cost-strategy/international-cooperation/
Başvurular COST Elektronik sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. (https://e-services.cost.eu/stsm)
2.2. STSM Başvuru Süreci:
- Araştırmacı uluslararası bilimsel ziyarette bulunacağı kurum/kuruluş ile anlaşır.
- COST Kısa Süreli Bilimsel Ziyaret (STSM) desteğine başvurabilmek için gerçekleştireceği bilimsel ziyaretin konusuyla uyumlu bir COST Aksiyonu bulur. (Uygun COST Aksiyonunu bulmak için; https://www.cost.eu/cost-actions/browse-actions/)
- Gerçekleştireceği bilimsel ziyaretin konusuyla uyumlu bir COST Aksiyonu bulduktan sonra https://e-services.cost.eu/stsm adresinden başvurusunu gerçekleştirir. Başvuru esnasında ilgili Aksiyonun seçilmesi gerekmektedir.
- Gerçekleştirilen başvuru Aksiyon yönetimi tarafından değerlendirilir. Gerçekleştirilecek bilimsel ziyaretin konusuyla COST Aksiyonunun konusunun uyumluluğu incelenir.
- Değerlendirme sonucu başvuru sahibine bildirilir.
2.3. Başvuruların Değerlendirilmesi ve Seçimi
Alınan her Kısa Süreli Bilimsel Ziyaret (STSM) başvurusunun değerlendirmesi başvurunun gerçekleştirildiği Aksiyonun Yönetim Komitesi tarafından gerçekleştirilir. Aksiyon Başkanı veya Aksiyon Başkan Yardımcısı veya Aksiyon yönetimi tarafından konuyla ilgili görevlendirilen koordinatör/komite Aksiyon Yönetim Komitesi adına söz konusu değerlendirme işlemini gerçekleştirebilir. Konferans Başvurularının değerlendirmelerine yönelik kritler her bir Aksiyonun kendi Yönetim Komitesi tarafından belirlenmektedir.
Gerçekleştirilen başvurunun değerlendirilmesi ve seçiminde başvuruya konu bilimsel ziyaretin başvurunun gerçekleştirildiği Aksiyonun konusuyla bilimsel açıdan uyumluluğu ve Aksiyonun bilimsel hedeflerine ulaşmasında ne gibi katkılar sağlayabileceği baz alınmaktadır. Bununla birlikte, başvuruların değerlendirmesnde coğrafi kapsayıcılık, cinsiyet eşitliği, genç araştırmacıların desteklenmesi gibi COST kuruluşunun özel önem gösterdiği göstergeler ayrıca dikkate alınmaktadır.
2.4. STSM Kriterleri
Bir Kısa Süreli Bilimsel Ziyaret;
- En az 5 gün olmalıdır,
- En üst gün sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak gerçekleştiriecek olan seyahatin COST’un tek bir Grant Period’unun (COST’a dönemsel olarak ABÇP’den aktarılan bütçe dönemi) içerisinde kalacak şekilde planlanması gerekmektedir. Mevcut Grant Period'a dair bilgi başvuru esnasında görüntülenebilmektedir.
- Bir Aksiyonun sona ermesinden önce bitecek şekilde planlanmalıdır.
Başvuru sahipleri kişisel güvenlik, sağlık, vergi, sosyal güvenlik ve konaklama koşullarıyla ilgili konulardaki düzenlemeleri kendileri yapmakla yükümlüdür.
2.5. STSM Finansal Desteği
Kısa Süreli Bilimsel Ziyaret desteği miktarının belirlenmesinde başvuru sahibinin bütçe talebi ve gerçekleştirilen değerlendirme göz önünde bulundurulmaktadır. STSM desteği başvuru sahibinin başvuruya konu araştırma ziyaretiyle ilgili tüm masrafları karşılamayabilir. Söz konusu destek başvuru sahibinin seyahat, konaklama ve yemek masraflarına yönelik bir katkı niteliğindedir.
Bir STSM desteğinin hesaplanmasında aşağıdaki kriterler dikkate alınmaktadır:
- Her bir başvuru sahibine toplamda en fazla 3.500 Euro miktarında bir destek sağlanabilmektedir.
- Toplam destek miktarı içerisinde yemek ve konaklama masrafları için günlük en fazla 160 Euro’ya kadar destek ayrılabilmektedir.
Aksiyon yönetimleri Kısa Süreli Bilimsel Ziyaretin gerçekleştirileceği ülkeye göre değişen oranlarda konaklama ve yemek gündeliklerini belireyebilirler.
COST Kapsama Hedef Ülkelerindeki (Inclusiveness Target Countries-ITC) araştırmacıların katılımının artırılmasına yönelik ek yükümler bulunmaktadır. ITC ülkelerinden gelen araştırmacılar Kısa Süreli Bilimsel Ziyaretlerinin ilk gününü tamamladıklarında toplam STSM desteklerinin %50’sini talep edebileceklerdir. Bu koşulun gerçekleşebilmesi için ilk günün sonunda ziyaret edilen kurum temsilcisinin Aksiyon Yönetimine başvuru sahibinin ilk gününü başarıyla tamamladığını belirtir nitelikte bir e-posta göndermesi yeterlidir. Geri kalan %50’lik kısım STSM sonrası sunulacak olan bilimsel rapordan sonra ödenebilecektir.
2.6. STSM Ödemesinin Onaylanması
STSM desteğini alan araştırmacının ziyaretin sona erdiği günden itibaren 30 gün içerisinde Aksiyon yönetimine ziyaret ile ilgili bilimsel raprounu sunması gerekmektedir. Ödemenin gerçekleştirilebilmesi için sunulan raporun Aksiyon Yönetimi tarafından onaylanması gerkemektedir.
COST STSM Başvuru Kılavuzu için tıklayınız.
COST Aksiyonu Teşvik Ödülü, COST (European Cooperation in Science and Technology)’un ilgili birimi tarafından onaylanmış ve kontratı imzalanmış olan aksiyonlarda, Ana Öneren (Main Proposer) konumunda bulunan araştırmacılara yönelik olarak verilen ödüldür.
Ödüle başvuruda bulunan araştırmacıların, Türkiye’de yerleşik kuruluşlarda görev yapıyor olması gerekmektedir.
Ödüle başvuruda bulunulabilmesi için, ilgili aksiyona ilişkin kontratın, ilgili Usul ve Esaslar’ın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki bir tarihte imzalanmış olması gerekmektedir.
Araştırmacıların, önerilmesi sırasında “İkincil Öneren” (Secondary Proposer) statüsünde yer aldıkları aksiyonlar, Teşvik Ödülü’nün kapsamı içinde yer almamaktadır.
Ödül miktarı 50.000 TL'dir.
Web sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
2515 - COST Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı, Bilim ve Teknolojide Avrupa İş Birliği Kuruluşu (European Cooperation in Science and Technology-COST Association) bünyesindeki COST Aksiyonu adı verilen uluslararası tematik ağlarda Yönetim Komitesi (Management Committee-MC) ve/veya Çalışma Grubu üyesi olarak görev alan bilim insanlarının Aksiyon konusuyla uyumlu Ar-Ge projelerini desteklemeyi amaçlamaktadır.
25 Mayıs 2023 tarihi itibariyle, 2515 COST Destek Programı ve 2519 COST Çalışma Grubu Destek Programı birleştirilmiştir. 2515 COST Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı kotası uygun bir Aksiyona Yönetim Komitesi üyesi olarak katılmak amacıyla kullanılamamakta olup yalnızca Aksiyonlarda halihazırda Yönetim Komitesi/Çalışma Grubu üyeliği olan kişilerce başvuru yapılabilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
2515 COST Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı projeleri kabul edildikten sonra 1001 Programı esaslarına göre yürütülmekte ve kabul sonrası süreçler de 1001 projelerindeki şekilde ilerlemektedir. 1001 programı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız. Bununla birlikte, sadece aşağıda yer alan form 2515 COST Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı projeleri için özel olarak hazırlanmış olup, raporlama dönemlerinde (1001’den farklı olarak) bu formların kullanılması gerekmektedir.
Proje yürürlüğe girdikten sonra COST Projesi Gelişme Raporu Formu Proje Takip Sistemi'nden indirilebilmektedir.
MURAT TILTAK - COST İrtibat Noktası
Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı
İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü
Adres: TÜBİTAK Başkanlık
Tunus Caddesi No:80
06100 Kavaklıdere / Ankara
TÜRKİYE
Tel: (+90 312) 298 18 22
Faks: (+90 312) 427 74 83
E-posta: [email protected], [email protected], [email protected]
2515 Programına halihazırda bir COST Aksiyonu'nda Yönetim Komitesi ve/veya Çalışma Grubu üyesi olan bilim insanları başvurabilmektedir.
2515 COST Programı sürekli başvuruya açık olup istenilen tarihte başvuru yapılabilmektedir. Başvuru için bir COST Aksiyonu'nda Çalışma Grubu/Yönetim Komitesi üyesi olunması yeterlidir.
Yeni bir Aksiyon oluşturmak size büyük ölçekli bir uluslararası bilimsel platformun yöneticiliğini vereceğinden kariyeriniz açısından büyük prestij sağlayacaktır. Bununla birlikte COST Aksiyonunuz kapsamında gerçekleştirilecek tüm faaliyetlerle ilgili söz sahibi olma şansınız olacaktır. Örneğin görev yapmakta olduğunuz üniversite/kurum/kuruluşta tamamıyla COST bütçesi ile büyük uluslararası çalıştaylar düzenleyebilirsiniz. Bir COST Aksiyonu önermeye yönelik koşullarla ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.cost.eu/participate/open_call adresini inceleyebilirsiniz. Ayrıca önermiş olduğunuz COST Aksiyonunun kabul edilmesi durumunda TÜBİTAK tarafından sunulan COST Aksiyon Önerme Teşvik ödülüne başvuruda bulunabilirsiniz.
COST bir Avrupa Birliği projesi olmadığı için bir uluslararası proje mantığında düşünmemeniz daha yararlı olacaktır. COST bir uluslararası bilimsel ağ faaliyetidir. Araştırmayı desteklemezken çalıştaylar, yönetim komitesi toplantıları, kısa süreli bilimsel faaliyetler, çalışma gurubu toplantıları, eğitim kursları gibi faaliyetler COST tarafından desteklenir. Bu mahiyette yöneticisi siz olsanız dahi söz konusu faaliyetlerle ilgili tüm ülke temsilcilerinin oluşturduğu Yönetim Komitesi (Management Committee) birlikte karar almaktadır. Yönetim açısından COST’un doğrudan kişiye ödediği ek bir destek bulunmamakta ancak tüm faaliyetler Aksiyon bütçesinden karşılanmaktadır. Türkiye’den sürecin başlatılması ve yürütülmesi açısından büyük bir uluslararası ağın lideri konumunda olmak, Türkiye’de çalışmakta olduğunuz kurumunuzda COST bütçesi ile uluslararası bilimsel faaliyetler gerçekleştirebilmek gibi faydalar elde edebilirsiniz. Dezavantajı ise; COST Aksiyonu önerisi ve yürürlüğe girdikten sonra yürütülmesi açısından biraz zahmetli bir iştir ancak verilen emeğe sonuna kadar değecektir.
Önerilecek yeni COST Aksiyonunun önceki aksiyonlarla benzerlik taşımaması gerekmektedir ancak benzerlik konusunda COST tarafından esnek bir tutum sergilenmektedir. Aksiyon önerisi yapılmadan önce http://www.cost.eu/COST_Actions/all_actions adresinden şimdiye dek önerilmiş Aksiyonların incelenmesi yararlı olacaktır.
Avrupa dışındaki ülkelere gerçekleştirilecek olan ziyaretler de destek kapsamındadır. Ziyaret edilebilecek kurumlarla ilgili bilgi şu şekildedir:
Kabul Eden Kuruluş (Host Institution)
- COST Üyesi Ülke ve COST İşbirliği Ortağı (COST Cooperating Member) ülkelerinde yer alan kurum kuruluş ve tüzel kişilikler
- Uluslararası COST Ortağı ülke (International Partner Country-IPC) kuruluşları
- COST Yakın Çevre Ülkelerinde (Near Neighbour Countries-NNC) yer alan kuruluşlar
- Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Birliği’ne bağlı birimler
- COST tarafından onaylanan Uluslararası Örgütler
- Avrupa merkezli Bilim, Teknoloji ve Kalkınma Örgütleri
COST Cooperating Member: Israil
COST International Cooperating Country: https://www.cost.eu/who-we-are/cost-strategy/international-cooperation/
COST Near Neighbour Countries: https://www.cost.eu/who-we-are/cost-strategy/international-cooperation/
Desteğe hak kazanırsanız kurumunuzdan alacağınız izinle ilgili TÜBİTAK’ın bir yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Ancak COST’un Kısa Süreli Bilimsel Ziyaretini kazanabilmeniz için öncelikle Kısa Süreli Bilimsel Ziyaretinizi gerçekleştireceğiniz kurum/kuruluş ile anlaşmanız gerekmektdir. Anlaştığınız kurum/kuruluştan alacağınız destek mektubu ile kurumunuza başvurarak izin talebinde bulunabilirsiniz. Bununla birlikte aklınızda somutlaşması açısından Kısa Süreli Bilimsel Ziyaret başvuru sürecini aşağıda görebilirsiniz:
- Araştırmacı, uluslararası bilimsel ziyarette bulunacağı kurum/kuruluş ile anlaşır.
- COST Kısa Süreli Bilimsel Ziyaret (STSM) desteğine başvurabilmek için gerçekleştireceği bilimsel ziyaretin konusuyla uyumlu bir COST Aksiyonu bulur. (Uygun COST Aksiyonunu bulmak için; https://www.cost.eu/cost-actions/browse-actions/)
- Gerçekleştireceği bilimsel ziyaretin konusuyla uyumlu bir COST Aksiyonu bulduktan sonra (https://e-services.cost.eu/stsm adresinden başvurusunu gerçekleştirir. Başvuru esnasında ilgili Aksiyonun seçilmesi gerekmektedir.
- Gerçekleştirilen başvuru Aksiyon yönetimi tarafından değerlendirilir. Gerçekleştirilecek bilimsel ziyaretin konusuyla COST Aksiyonunun konusunun uyumluluğu incelenir.
- Değerlendirme sonucu başvuru sahibine bildirilir.